Dagens overblik: Magnus Heunicke genbesøger Minkkommissionen, og regeringen skal forklare Syrien-hjemsendelser i EU

Mattias Tesfaye i EU's varme stol, dalende kvalitet i lovgivningen og sæsondebut i Minkkommissionen. Her er et overblik over tirsdagen i dansk politik.

God formiddag og velkommen til et friskt overblik over dansk politik denne første tirsdag i det nye år.

For sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er dagen begyndt i vidneskranken hos Minkkommissionen, hvor han er indkaldt for anden gang.

Ministeren har fået en ekstra tur, efter at han under sin første afhøring i november løftede sløret for sine noter fra en række centrale møder i minksagen. Dengang trak afhøringen ud, og den skal derfor fortsættes i dag, tirsdag.

Altinget er selvfølgelig med for at dække dagens genbesøg i Magnus Heunickes hukommelse. Inden da kan du med fordel dykke ned i vores gennemgang af, hvad vi gætter på, Minkkommissionen har grublet over i juledagene. Den finder du her

Tesfaye skal stå skoleret i EU-Parlamentet

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i den varme stol i Europa-Parlamentet.

Her har en række EU-folkevalgte vist sig stærkt kritiske over for den danske regeringens enegang på flygtningeområdet, der giver mulighed for at hjemsende flygtninge til såkaldte sikre områder i det krigsramte Syrien.

Det bekræfter EU-Parlamentet, og du kan læse mere lige her på Altinget EU

{{toplink}}

Jurister: Ny lovgivning går for stærkt, og kvaliteten daler

Dansk lovgivning er ikke, hvad det var engang.

I hvert fald ikke hvis man spørger et juridisk panel bestående af 48 jurister på landets universiteter, i interesseorganisationer og i advokatbranchen, som Djøf har nedsat og foretaget en rundspørge iblandt.

Fire ud af fem af de adspurgte mener, at kvaliteten af lovene, der er blevet vedtaget i Folketinget de seneste fem år, har været faldende. Det skriver Jyllands-Posten.

Og halvdelen svarer, at de er ”overvejende uenige” eller ”helt uenige” i, at forberedelsen af ny lovgivning i dag sker på et tilstrækkeligt grundlag, mens under halvdelen vurderer, at lovgivningen fra Folketinget generelt er af høj kvalitet.

Resultaterne er ”ret markante”, mener Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret ved Københavns Universitet og formand for Djøfs jurapanel.

”Der er en klar vurdering af, at kvaliteten af lovgivningen er faldende, og at det meget skyldes, at det simpelthen går for stærkt. Det er et problem, for lovgivningen skal være ordentligt forberedt og gennemtænkt, så man også er sikker på, at det virker efter hensigten. Hvis man ikke har forberedt en lov ordentligt og taget sig tid til at tage forskellige indvendinger i betragtning, er der en risiko for, at den får nogle utilsigtede konsekvenser,” siger han til avisen.

Regeringen holder fast i coronarestriktioner trods borgerligt pres

Selv om meget tyder på, at den nyeste coronavariant, omikron, giver mildere sygdomsforløb end deltavarianten, er regeringen ikke klar til at lempe på de nuværende restriktioner, sådan som flere borgerlige partier har efterlyst

Der er nemlig ingen grund til at gamble, lyder det fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

”Vi har galopperende høje smittetal, og januar måned ser ud til at blive rigtig slem set med coronabrillerne på, derfor bliver vi nødt til at holde fast i de restriktioner, vi har vedtaget,” siger han til DR

Kommuner: Ingen reform af ældreområdet uden en reform på sundhedsområdet

Regeringens melding om en komplet ældrereform hænger uløseligt sammen med en reform på sundhedsområdet.

Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL), som Berlingske har talt med.

Ifølge KL – der i årevis har efterspurgt en sundhedsreform – håndterer ældreområdet i dag et stigende antal sundhedsfaglige opgaver. Samtidig med at et voksende antal ældre fylder mere på hospitalerne.

”Det giver simpelthen ingen mening at tale om fremtidens ældrepleje uden at se på det som en del af sundhedsvæsenet. Alt, hvad der foregår på ældreområdet, er uløseligt forbundet til det, der foregår på sundhedsområdet,” siger Christian Harsløf, direktør for sundhed og ældre i Kommunernes Landsforening, til avisen.

Det sker i dag

Klokken 09.00

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afhøres for anden gang i Minkkommissionen.

Klokken 10.00

Pressemøde med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), formanden for KL-s børne- og undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen (S), vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst og faglig direktør i SSI Tyra Grove Krause.

Forrige artikel Nu vender eleverne tilbage: Sådan bliver skoledagen Nu vender eleverne tilbage: Sådan bliver skoledagen Næste artikel Dagens overblik: Minkafhøringer fortsætter, og første DF-folketingspolitiker peger på Martin Henriksen Dagens overblik: Minkafhøringer fortsætter, og første DF-folketingspolitiker peger på Martin Henriksen