Dagens overblik: Ledelse har kendt til mistede 112-opkald i mere end to år

Region Hovedstadens Akutberedskab har kendt til problemer med tabte 112-opkald i minimum to og et halvt år. Inger Støjberg skal afhøres, Norge går til valg, og Mette Frederiksens reformudspil bliver kaldt et udtryk for rendyrket konkurrencestatstænkning. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til et lynhurtigt overblik over de vigtigste politiske nyheder denne mandag.

Vi begynder hos naboerne, for i dag går nordmændene til valg, og det kan føre dem ind i klubben af skandinaviske lande, der har socialdemokratisk styre.

Ifølge meningsmålingerne står Arbejderpartiets leder Jonas Gahr Støre til at fravriste Høyre-politikeren Erna Solberg statsministerposten ved Stortingsvalget.

Arbejderpartiet står selv til at gå tilbage, men støttepartierne ser ud til at gå frem og sikre et magtskifte. 

Holder forudsigelserne stik vil det være første gang siden 2001, at både Danmark, Sverige og Norge bliver regeret af socialdemokrater.

Dermed vender de tre lande tilbage til "en slags normaltilstand", vurderer en ekspert, som Altinget har talt med. Læs mere her.

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år
I sidste uge kunne Berlingske afsløre, at tusindvis af opkald til alarmcentralen 112 er gået tabt, fordi der opstår kø på linjen. I dag kan avisen så fortælle, at ledelsen i Region Hovedstadens Akutberedskab har kendt til problemerne med 112-opkald, som ikke går igennem, i minimum to og et halvt år.

Det viser flere aktindsigter, lækkede interne e-mails samt vidneberetninger fra medarbejdere ifølge avisen.

Den nuværende ledelse i Region Hovedstadens Akutberedskab skriver til avisen, at såkaldte time-out-opkald "altid har eksisteret og er et grundlæggende vilkår, som naturligvis skal forhindres bedst muligt", og at ledelsen er opmærksom på problemet. 

Regeringens udspil er rendyrket konkurrencestat
Det vakte stor opsigt og kritik fra venstrefløjen og mindst ét socialdemokratisk folketingsmedlem, da daværende finansminister Bjarne Corydon (S) i et interview gav udtryk for, at han ser på Danmark som en konkurrencestat.

Den såkaldte konkurrencestat, som blev introduceret som dansk begreb af professor Ove Kaj Pedersen, har med sit fokus på effektivitet og produktivitet et ønske om at trimme velfærden frem for at øge den.

Siden har Mette Frederiksen lagt stor afstand til den reformkurs, Corydon blev symbol på. Men Frederiksen-regeringens nye reformudspil er udtryk for rendyrket konkurrencestatstænkning, mener professoren bag begrebet, Ove Kaj Pedersen.

"Det er en fortsættelse af de sidste 40 års reformpolitik," siger han til Information.

"Reformudspillet er også et nybrud i den forstand, at det går dybere og mere detaljeret til værks end tidligere reformer, men ved at følge den samme strategi og grundlæggende tænkning," uddyber Ove Kaj Pedersen. Han mener derfor, regeringens reformudspil dyrker og fremmer logikken bag konkurrencestaten mere end andre tidligere reformer.

Støjberg afhøres
Efter de første fire retsdage er det nu hovedpersonen, Inger Støjbergs tur til at give sin forklaring i Rigsretten.

Klokken 9 sidder den anklagede i vidnestolen, hvorfra hun over de næste tre dage skal give sin version af sagen, hvor en række par i det danske asylsystem blev adskilt ved tvang på ulovlig vis. Folketinget anklager Støjberg for at være ansvarlig for, at den ulovlige administration blev sat i værk.

Få overblik over, hvem der vidner hvornår, her:

Hvornår skal Støjberg afhøres, og hvornår forklarer departementschefen sig? Sådan forløber rigsretssagen

Det sker i dag

  • Klokken 9: Inger Støjberg afhøres i rigsretssag
    Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter mandag, hvor der er afhøring af forhenværende minister Inger Støjberg. Der er planlagt i alt 38 retsmøder i sagen.

  • Klokken 13: Åbent samråd om manglende anmeldelse af arbejdsulykker
    Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er i dag kaldt i samråd om manglende anmeldelse af arbejdsulykker. Ministeren skal blandt andet svare på, hvilke konsekvenser det skal have for en virksomhed, hvis den ikke anmelder en arbejdsulykke.

  • Valg i Norge: Mandag er der valg til det norske parlament, Stortinget. Tinget har 169 medlemmer. Samme dag er der valg til Sametinget, der er de norske samers folkevalgte talerør både nationalt og internationalt

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Støjberg-afhøring og superlandsmødeweekend Ugen i dansk politik: Støjberg-afhøring og superlandsmødeweekend Næste artikel Rigsretssagen: En time inde i afhøringen kom Støjberg med sit første politiske indlæg Rigsretssagen: En time inde i afhøringen kom Støjberg med sit første politiske indlæg