Dagens overblik: Krig kan udskyde salg af gamle F-16-fly, og minister vil have stoppet ulovlige lån på Facebook

12 minkavlere har søgt om dvalekompensation. Liva-formand reklamerede med, at hans firma havde renoveret foreningens hovedkvarter: Nu afviser han. Minister vil have stoppet ulovlige lån på Facebook. Flygtninge lægger pres på kommuner. Få overblikket over dagens nyheder. 

God morgen og velkommen til torsdagens overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Efter Ruslands angreb på Ukraine er Forsvaret nu ved at undersøge, om det alligevel er for risikabelt at sælge de gamle F16-fly, skriver Altinget. 

De brugte fly er ellers ved at blive gjort klar til salg, da de frem mod 2027 skal udskiftes med de topmoderne F-35 kampfly.

Men sælges flyene, vil det danske afvisningsberedskabet kun bestå af fire F-16 i overgangsperioden. Derfor undersøger man nu, om Danmark bør holde på flyene.

”Forsvarskommandoen er ved at undersøge i lyset af den ændrede sikkerhedspolitiske situation i Europa, om F-16-kampflyene skal holdes operative i længere tid end først tiltænkt. Men der er ikke truffet beslutning om noget på nuværende tidspunkt,” oplyser Forsvarskommandoens kommunikationsafdeling i en mail til Altinget. 

Altinget har tidligere beskrevet, at Forsvaret har været i dialog med mellem 10 og 15 lande, som har vist interesse for at købe de brugte fly.

Ifølge flere kilder vil flyene kunne indbringe op mod 1,5 milliarder kroner.

Forsvarsforligskreds udvides med tre partier
SF, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er blevet indlemmet i kredsen af partier bag det nuværende forsvarsforlig, skriver Altinget.

Kredsen bag forsvarsforliget 2018-2023 består herefter af partierne Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

"Den nye og historisk brede forligskreds er udtryk for en stor opbakning til dansk forsvar, og det store ansvar Forsvaret dagligt tager i kampen for frihed, fred og demokrati," lyder det fra Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Ny sag rammer prisvindende ngo

Da den sociale organisation Liva i efteråret 2020 fik renoveret sine lokaler, kunne man på Facebook læse, at det var foreningens daværende bestyrelsesformand, Jan Husum, der udførte den milliondyre håndværksopgave, skriver Altinget. 

“Så fik vi opsat den nyproducerede skranke,” lød det i et opslag på Facebook-siden hos entreprenørvirksomheden Premo Byg A/S, som Jan Husum har stiftet og været direktør for siden 2019.  

Samtidig beskriver en række kilder over for Altinget, at de i Jan Husums formandsperiode har set håndværkere fra Premo Byg og direktøren selv lave gulve, opføre specialbyggede reolsystemer, male vægge og sætte legehuse op i lokalerne på Amager.

Altinget har forelagt sagen for anti-korruptions-organisationen Transparency International.

"Du kan ikke sidde og være bestyrelsesformand for en forening og så samtidig tjene penge i dit private firma på samme forening. Så må den ordre gå til en anden," siger formand Jesper Olsen og tilføjer, at det er et ”totalt no-go”.

Jan Husum afviser, at det er hans virksomhed Premo Byg, der har renoveret Livas lokaler.  Han fortæller, at han blot var ”frivillig konsulent”.  

“Jeg har hjulpet dem med at holde styr på ombygningen, men ellers ikke. Mit firma har ikke lavet noget som helst derinde. Jeg har været meget derinde, for jeg deltog i møderne sammen med de firmaer, der byggede det,” siger Jan Husum.  

{{toplink}}

Minister vil have stoppet ulovlige lån på Facebook
Flere danskere låner penge af hinanden i lukkede Facebookgrupper helt uden regulering fra myndighederne.

Antallet af profiler og aktiviteten i grupperne er cirka fordoblet, siden et politisk flertal i slutningen af 2019 satte loft over renten på de omstridte lån, skriver Jyllands-Posten.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) understreger, at han er glad for, at et flertal fik sat en stopper for kviklånene.

”Men ublu renter og kviklån på Facebook er lige så skadelige for økonomisk sårbare mennesker, som når de foregår på sms eller i et fysisk bureau. Lånehajer er lånehajer, og de skal fanges og stoppes,” siger Simon Kollerup til avisen.

Han vil nu gå i dialog med Facebook om, hvordan de ulovlige lån kan stoppes, lyder det.

Ukrainske lægger pres på kommuner

Flere af landets kommuner forudser nu store udfordringer med at skaffe boliger til de mange ukrainske flygtninge, skriver TV 2.

Indtil nu er samtlige ankomne blevet indlogeret, men der er snart behov for nye løsninger, lyder det fra en stribe borgmestre og kommunaldirektører.

”Nu får vi lidt flere pladser i løbet af kort tid, men vi skal til at finde nogle helt andre indkvarteringsløsninger,” siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Jens-Kristian Lütken.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) understreger, at kommunerne vil komme til at skulle modtage endnu flere. Men regeringen er i dialog med KL om, hvordan det kan håndteres, lyder det.

12 minkavlere har søgt om dvalekompensation

Indtil videre har 12 tidligere minkavlere valgt at søge dvalekompensation og dermed tilkendegive ønske om at genoptage minkerhvervet, oplyser Fødevarestyrelsen til Altinget. 

Det svarer til omkring én procent af de 1.201 ansøgninger, som Fødevarestyrelsen har modtaget. 

At så få minkvirksomheder indtil videre har valgt at forfølge dvalemodellen, står i kontrast til meldingerne i september fra Louise Simonsen, formand i Danske Mink.

"Mit bud er, at vi snakker langt over 50 avlere," svarede Louise Simonsen dengang til Altinget på spørgsmålet om, hvor mange minkavlere, som hun mente ville genoptage erhvervet, hvis det blev muligt. 

Tage Pedersen, formand i Danske Minkavlere, var derimod langt mere skeptisk:

"En eller to er mit bud. Jeg aner ikke om, det er fem, ti eller femten, men det bliver ikke særligt mange."

Deadline for ansøgningerne er fredag. 

Det sker i dag:

  • Udenrigsministeren og medlemmer af Folketinget besøger Georgien
  • Klokken 12: Det Økonomiske Råd offentliggør ny rapport
  • Klokken 13: Stoltenberg præsenterer Nato-årsrapport

Forrige artikel Liva-formand reklamerede med, at hans firma havde renoveret foreningens hovedkvarter: Nu afviser han Liva-formand reklamerede med, at hans firma havde renoveret foreningens hovedkvarter: Nu afviser han Næste artikel Rusland-krise får Forsvaret til at genoverveje F-16-flys fremtid Rusland-krise får Forsvaret til at genoverveje F-16-flys fremtid