Dagens overblik: Københavns Kommune bliver alligevel ikke CO2-neutral i 2025

Der er problemer med de beregninger, som skal gøre hovedstaden klimaneutral. Brostrøm anbefaler coronapas. Rige landes CO2-aftryk vil i 2030 være langt højere end aftalt. Eksperter undsiger statsministerens sms-forklaring. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit sidste politiske morgenoverblik denne uge. 

Jyllands-Postens forside er der problemer med en erklæring i Hovedstaden: København bliver nemlig alligevel ikke CO2-neutral i 2025. Det siger både teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (EL), og et politisk flertal på rådhuset.

Både statsministeren og udenlandske medier har ellers fremhævet Københavns proklamering om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad – men der er en række problemer med de beregningerne, som skal underbygge påstanden.

Blandt andet er der opsat vindmøller i kommuner i provinsen, som både tæller med i Københavns Kommune og i de kommuner, hvor møllerne står. Og så forklarer borgmesteren til avisen, at der er flere ting – som forbrugsudledninger, og at biomasse opgøres som CO2-neutralt – som ikke er talt med.

”Jeg har ikke behov for at stå i 2025 og sige, at hurra, vi er CO2-neutrale, for jeg ved godt, at der fortsat bliver udledt CO2,” siger Ninna Hedager Olsen til Jyllands-Posten.

Coronapas

Torsdag var der 2.598 smittede med coronavirus i Danmark. Det er det højeste antal i 2021, og det får Søren Brostrøm til at anbefale politikerne at indføre krav om coronapas. Det skriver Berlingske.

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, synes, det er en god idé at indføre passet, fordi smitten stiger voldsomt, og fordi det er ”et af de mindst indgribende midler,” siger hun til avisen.

Berlingske skriver dog også, at en del af de store stigninger i antallet af coronasmittede skyldes, at antallet af pcr-prøver er steget voldsomt – og derfor er positivprocenten reelt ikke steget siden tirsdag. Det ændrer dog ikke på muligheden for, at en tredje coronabølge er under opsejling, skriver avisen.

Rige landes CO2-aftryk

Ny rapport viser, at verdens rigeste én procent vil udlede 30 gange så meget CO2, end hvad der skal til for at nå Paris-aftalens mål om 1,5 graders temperaturstigning. Det skriver Berlingske via Ritzau.

Ifølge Kristian Weise, som er generalsekretær i Oxfam Ibis, der står bag rapporten, er det et vidnesbyrd om, at ”ambitionerne i Glasgow skal være tårnhøje.”

”Vi kan ikke være bekendt at lade verdens fattigste betale for en klimakrise, de ikke i nogen nævneværdig grad er med til at forårsage,” siger han til avisen.

På Altinget kan du under klimatopmødet læse de vigtigste nedslag fra alle dagene.

Eksperter undsiger statsminister

Da statsministeren onsdag aften fortalte, at hun har slettet sms’er af hensyn til informationssikkerhed, så er det i flere eksperters øjne rent volapyk. Det skriver Politiken.

Jacob Kaarsbo, som er forhenværende chefanalyter og kvalitetschef ved Forsvarets efterretningstjeneste, siger til avisen, at enhver, der har beskæftiget sig med sikkerhed i statsadministrationen, ved, at mobiltelefoner er et uklassificeret kommunikationsmiddel. Det undrer ham også, at statsministeren fortæller, at hendes aflagte telefoner er blevet givet til andre medarbejdere. 

”Jeg er sikker på, at de eksperter, jeg rådførte mig med, da jeg var i efterretningstjenesten, vil sige, at det er meget betænkelig praksis. Det virker meget underligt. Vil du være sikker på, at informationer på din enhed ikke kan genskabes, skal den destrueres fysisk. Det er den normale praksis,” siger han.

Blå blok stoppede heller ikke deres kritik efter pressemødet onsdag. Torsdag sagde Jakob Ellemann-Jensen (V) til pressen, at han ikke har tillid til statsministeren.

På Altinget kan du læse det vigtigste fra afhøringerne i Minkkommissionen.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter i dag, hvor der er afhøring af kontorchef i Udlændingestyrelsen Ditte Kruse Dankert.
  • Klokken 9: Minkkommissionen holder over en række dage afhøringer. I dag afhøres Morten Holland Heide og Mads Møller Langtved fra Justitsministeriet og Johan Philip Zilmer-Bülow fra Statsministeriet.
  • Klokken 15: Radio- og tv-nævnet tager stilling til, om Radio Loud kan skifte navn til 24syv fra 3. januar, og om Berlingske Media får lov til at opkøbe ejerandele, så koncernen samlet får 91 procent af aktierne

Forrige artikel Borgmester: Jobcentre skal kunne henvise ledige til et job som Wolt-bud Borgmester: Jobcentre skal kunne henvise ledige til et job som Wolt-bud Næste artikel Alrow Media øger overskuddet og fortsætter væksten Alrow Media øger overskuddet og fortsætter væksten