Dagens overblik: Nu er det embedsmændenes tur i sagen om den ulovlige instruks

Instrukskommissionen kommer med sin vurdering af embedsmændenes ansvar i sagen om den ulovlige instruks. Boligministeren er utilfreds med, at man kan tjene flere penge på at eje sin bolig end at arbejde. Og der er officiel status på, hvordan det går med at nå klimamålet. Få det politiske morgenoverblik.

God morgen og velkommen til et rids af de vigtigste politiske nyheder denne mandag morgen.

For politiske nørder bliver dagen ekstra spændende ved middagstid, for da offentliggør Justitsministeriet sidste del af Instrukskommissionens beretning, der allerede har ført til en rigsretssag mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg.

Første del handlede om Støjbergs ansvar i sagen om de adskilte asykpar, og nu er det så embedsmændene, der er i søgelyset: Levede de op til deres pligt om at advare om, at ministeren med sit ønske om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, var på vej ud i noget klart ulovligt? Sagde de fra i tilstrækkelig grad? Og kan der indledes et ansættelsesretsligt efterspil i forhold til konkrete embedsmænd?

Det er de centrale spørgsmål, vi får svar på klokken 12.

Her er hovedpersonerne i embedsværket
For tre af de involverede topembedsmænd bliver der dog med sikkerhed ikke noget efterspil om deres ansættelse, da de - som Politiken nævner i analysen her - allerede har forladt staten som arbejdsplads.

Det gælder daværende departementschef Uffe Toudal, som er pensioneret, tidligere direktør i udlændingestyrelsen Henrik Grunnet, som nu arbejder som advokat, og Støjbergs daværende særlige rådgiver Mark Thorsen, som nu arbejder i Frederiksberg Kommune.

Men for fire andre embedsmænd kan sagen få konsekvenser. Det gælder:

  • Afdelingschef i ministeriets koncernstyring, Line Skytte Mørk Hansen, som skulle have givet Udlændingestyrelsen besked om at adskille alle asylparrene uden undtagelse. Hun er allerede fritaget fra tjeneste indtil videre.

  • Daværende afdelingschef i Udlændingeafdelingen i ministeriets departement, Lykke Sørensen, som særligt ved ét møde skulle have gjort Inger Støjberg klart, at hendes ønske var ulovligt.

  • Kontorchef og Lykke Sørensens nærmeste underordnede, Jesper Gori, som blandt andet var med til at formulere den pressemeddelelse, som står centralt i sagen.

  • Daværende vicedirektør i Udlændingestyrelsen, Lene Vejrum, som fik ordren om at sørge for, at få adskilt alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Du kan finde hovedpointerne fra alle afhøringerne i Instrukskommissionen i oversigten her:

Minister kritisk over for høje boliggevinster
Det er en usund udvikling, at folk i hovedstadsområdet på kort tid kan tjene væsentlig mere på at eje en bolig end på at gå på arbejde.

Det siger boligminister Kaare Dyvad i et større interview med Altinget Christiansborg om gevinster og ulighed på boligmarkedet.

”Udviklingen på boligmarkedet i hovedstadsområdet er kendetegnet ved, at folk tit tjener penge, som de ikke har arbejdet for at tjene. Det er i modstrid med velfærdssamfundets grundetik,” siger Dybvad.

Han forsvarer det boligskattesystem, der er sat til at træde i kraft i 2024, og mener, en del af løsningen er at bygge mere i hovedstadsområdet.

Kaare Dybvad kalder det uholdbart med eksemplerne på store gevinster på meget kort tid.

"Sådan kan det ikke fortsætte i mange år,” siger han i interviewet, som du finder her (for abonnenter).

Vi er nået 41 procent af vejen mod klimamålet
Det går en smule bedre end forventet med at få reduceret det danske CO2-udslip inden 2030. Ifølge Energistyrelsens nye rapport har regeringen indtil videre fundet ud af, hvor de 41 procent af de påkrævede 20 millioner tons CO2 skal spares. 

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Hvis vi fortsatte med den nuværende, planlagte politik uden at gøre mere, ville Danmark dermed nå at reducere udslippet med 55 procent i 2030, skriver Information. Målet er 70 procent.

"Klimafremskrivningen viser, at regeringens ambitioner ikke står mål med kravene i klimaloven. Vi er stadig uendeligt langt fra at konkretisere, hvordan klimalovens mål skal opfyldes," siger Enhedslistens klimaordfører Peder Hvelplund til avisen.

Kun få søger plads på udflyttede uddannelser
Den tidligere VLAK-regering med Lars Løkke i spidsen brugte 160 millioner på at skabe ti såkaldte uddannelsesstationer til op mod 1000 elever uden for hovedstadsområdet.

Det skulle give mere liv og flere muligheder i provinsen. Men under 100 elever søgte ind sidste år, skriver Avisen Danmark.

"Det må siges at være en dundrende fiasko," siger chef for politik og økonomi i organisationen Balance Danmark for kommuner og virksomheder i provinsen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger, at regeringen er på vej med et større udspil om uddannelse uden for de største byer.

Det sker i dag

  • Klokken 10 er der møde i Folketingssalen, hvor en række forslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet beslutningsforslag om at sikre, at friskoler, privatskoler og private ungdomsuddannelser får stillet coronatest til rådighed af kommunerne, og DF's forslag om at sætte loft over andelen af tosprogede på danske uddannelser.

  • Klokken 12 afgiver Instrukskommissionen sin anden delberetning, og denne gang er fokus på embedsværket. Den første handlede om Inger Støjbergs ansvar i sagen om adskillelse af unge asylpar, mens denne anden delberetning handler om embedsmændenes ansvar.

 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Arbejdernes kampdag og Kofod i nyt samråd om syrienbørn Ugen i dansk politik: Arbejdernes kampdag og Kofod i nyt samråd om syrienbørn Næste artikel Instrukskommissionen vurderer: Fem embedsmænd kan stilles til ansvar Instrukskommissionen vurderer: Fem embedsmænd kan stilles til ansvar