Dagens overblik: Fogh er blevet hacket

POLITISK OVERBLIK: Den tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er blevet hacket. Dansk Arbejdsgiverforening mener, at OK18-aftalerne er alt for dyre. Og så tjener staten kassen på danskernes bortgang. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske overblik.

Inden vi ser nærmere på hackerangrebet på Anders Fogh Rasmussen, skal vi hurtigt se tilbage på en begivenhedsrig bededagsferie.

OK18-dramaet blev forløst, og aftalerne begyndte at rulle ind med først en aftale på det kommunale område fredag morgen efterfulgt af en på det regionale lørdag nat, før innovationsminister Sophie Løhde (V) og chefforhandler Flemming Vinther kunne præsentere en aftale om en ny overenskomst for de statsansatte.

Selvom selve forhandlingerne nu er overstået, er vi stadig ikke færdige med at beskæftige os med OK18. Det er nemlig endnu ikke sikkert, at Danmark undgår en konflikt. Alle fagforbundenes medlemmer skal først stemme ja til de aftaler, der er blevet indgået i løbet af ferien.

Her er det blandt andet usikkert, hvorvidt lærerne vil stemme ja til den aftale, som lærerformand Anders Bondo har indgået, der indeholder en undersøgelseskommission, der skal se på lærernes arbejdsvilkår. Men det blev for nu ikke til en ændring af de forhadte arbejdstidsregler.

Mange lærere har udtrykt kritik af aftalen, og Anders Bondo står ifølge Avisen.dk over for en stor kommunikationopgave, hvis det ikke skal ende med et nej og en lærerkonflikt.

DA: Alt for dyre overenskomstaftaler
De nye overenskomstaftaler får også kritik fra den private sektor. Det skyldes, at de sikrer de offentlige lønmodtagere en lønstigning på 8,1 procent, og det er alt for meget, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

Det skriver Børsen.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad, er der risiko for, at aftalen vil skade dansk erhvervsliv, da det vil give højere lønstigninger ind i den private sektor.

"De aftalte lønstigninger i det offentlige er alt for høje i forhold til lønudviklingen i det private erhvervsliv. Ved det forlig, vi indgik på det private arbejdsmarked sidste år, er der aftalt en beregnet lønramme på 6,9 pct. gældende fra 2017 og tre år frem, mens der er aftalt en lønramme på 8,1 pct. til de offentligt ansatte," siger Jacob Holbraad til Børsen og fortsætter: 

"Det betyder, at de offentlige lønninger fortsat vil stige mere end i det private, og det er dybt beklageligt, for ambitionen var at bremse udviklingen, hvor de offentligt ansatte er lønførende."

Dagens hackerangreb
Den tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen havde en indrømmelse på sin Twitter søndag aften.

"Jeg vil gerne indrømme noget! Vi vidste, at kuppet ville ske 15. juli. Derfor bør Nato sige undskyld til Erdogan."

Det var dog ikke Fogh selv, der havde siddet bag tasterne. Ifølge Politiken var han nemlig blevet hacket.

Foruden indrømmelsen til Erdogan havde hackerne også skrevet et andet tweet, der dog ikke giver lige så meget mening.

Arveafgift er kæmpe gevinst for staten
Statskassen indkasserer mere og mere på danskernes bortgang.

Det skriver Berlingske.

Ifølge avisen er statens indtjening på arveafgift steget med 45 procent i løbet af de seneste 20 år. I 1997 tjente staten 3,1 milliarder kroner, mens beløbet i 2017 rundede 4,4 milliarder.

Staten har krav på 15 procent af den arv, som du efterlader, og den procentsats har ikke ændret sig siden 1995. Den større indtjening skyldes derfor, at danskerne er blevet mere velhavende, forklarer adjunkt i økonomi ved Københavns Universitet, Simon Halphen Boserup, til Berlingske.

Debatten om arveafgiften er affødt af et borgerforslag, der foreslår at afskaffe den helt. I kølvandet på forslaget har Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, meddelt, at Liberal Alliance vil gå til finanslovforhandlingerne med ambitionen om at sænke afgiften.

Fra weekenden
Mens OK18 faldt på plads i Forligsinstitutionen, var Enhedslistens medlemmer også samlet til årsmøde i København. Her fastlagde partiet blandt andet sin kandidatliste til folketingsvalget og europaparlamentsvalget, hvor det nu står klart, at Nikolaj Villumsen er spidskandidat til at blive partiets første mand i Bruxelles.

Hvis du ikke selv fik anledning til at følge årsmødet, så fortvivl ej, Altinget dækkede årsmødet og har samlet de fem ting, vi lærte af årsmødet. Læs med her.

Blev hele OK18-forløbet og kulminationen på det i weekenden for uoverskueligt? Så læs denne analyse fra weekenden, hvor Altingets arbejdsmarkedsredaktør gør brættet op efter et offentligt overenskomstdrama uden sidestykke.

Det sker i dag
Folketingets partier er inviteret til sættemøde om det energiudspil, som regeringen præsenterede i sidste uge.

Forrige artikel Det sker i EU: Budget-battle og stål-krig Det sker i EU: Budget-battle og stål-krig Næste artikel Overblik: Her er de foreløbige kandidater til EU-valget i 2019 Overblik: Her er de foreløbige kandidater til EU-valget i 2019