Dagens overblik: Flertal uden om S-regeringen vil rejse EU-sag mod Polen

Et politisk flertal i Folketinget vil rejse sag ved EU-Domstolen mod Polen for at indføre LGBT-frie zoner. Myndigheder er bekymrede over bivirkningerne fra AstraZeneca, og en kendt restaurantskæde har klaget over erhvervsminister Simon Kollerup til Folketingets Ombudsmand. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste politiske nyhedsoverblik, inden påskedagene sætter ind. 

Vi skal runde LGBT-frie zoner i Polen, gårsdagen politiske aftale om de danske børn i Syrien og en tur bag kulissen i Sundhedsstyrelsen, hvor et internt notat afslører bekymringer over AstraZeneca-bivirkningerne. 

God læselyst - og god påske. 

Flertal vil have Polen for EU-domstolen
Et politisk flertal i Folketinget vil have S-regeringen til at rejse en sag mod Polen ved EU-domstolen for at have indført såkaldte LGBT-frie zoner i mere end 100 områder i landet. Det skriver Politiken i dagens papiravis. 

“Det er helt uacceptabelt, at noget sådant sker hos et medlem af EU. Så må man jo gribe ind og sige, at det skal stoppe. Vi er enige om, at alle er lige i denne klub, og man kan ikke have zoner, hvor nogle bestemte mennesker ikke er velkomne,” siger Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard til dagbladet. 

Beslutningsforslaget er stillet af Enhedslisten og støttes af Venstre, Konservative, Radikale, SF, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) takker partierne for at stille forslaget, men han er “bange for”, at seksuelle minoriteters rettigheder risikerer at blive forværret i Polen, hvis Danmark taber sagen ved EU-domstolen. 

Kurdisk udenrigsminister afliver Mette Frederiksens plan
Danmark kan glemme alle sine planer om at hente danske børn hjem fra Syrien uden deres mødre. 

Sådan lyder den skarpe melding fra den kurdiske udenrigsminister, som dermed punkterer de planer, som regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen flere gange har luftet. Det skriver Berlingske.

“Vi har ingen lov, der tillader os at skille børn fra deres mødre, medmindre mødrene er dømt. Vi kan ikke gøre det, og vi vil ikke gøre det,” siger dr. Abdulkarim Omar, der er udenrigsminister for det kurdiske selvstyre, som er ansvarlige for de syriske lejre, hvor de 19 danske børn og deres mødre sidder, til Berlingske. 

Regeringen indgik i går en aftale med et flertal af Folketingets partier om at nedsætte en taskforce, som skal afdække mulige løsningsmodeller for at hente de danske børn hjem uden deres mødre. 

LÆS OGSÅ: Bred aftale på plads: Taskforce skal vurdere om Syrien-børn kan komme til Danmark

Jensens Bøfhus klager over erhvervsminister til Ombudsmanden
Restaurantskæden Jensens Bøfhus trækker nu Folketingets Ombudsmand ind i en konflikt om virksomheders adgang til lønkompensation. Det skriver Berlingske.

I en klage til Ombudsmanden kritiserer Jensens Bøfhus erhvervsminister Simon Kollerup (S) for sidste år egenrådigt at have indført en regel, der forhindrer virksomheder med medarbejdere omfattet af en arbejdskonflikt i at få lønkompensation.

Juraprofessor ved Syddansk Universitet Frederik Waage vurderer, at restaurantskæden har en god sag, og at det er problematisk, at Folketingets partier ikke har haft mulighed for at forhandle reglen. Han forventer imidlertid ikke, at Folketingets Ombudsmand går ind i sagen, da indholdet umiddelbart er uden for hans område.

“Selvom det kunne være vældigt interessant og yderst relevant at få ombudsmandens vurdering i denne sag, forventer jeg ikke, at der kommer meget ud af klagen,” siger han til Berlingske.

AstraZeneca-bivirkninger bekymrer Sundhedsstyrelsen
Interne dokumenter fra Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen viser, at de to styrelser efter tre-fire indberetninger om mulige, alvorlige bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen opfatter situationen for “yderst bekymrende”. 

Det skriver Berlingske, som har fået aktindsigt i et internt notat udarbejdet af Lægemiddelstyrelsen med input fra Sundhedsstyrelsen, herunder fra direktør Søren Brostrøm.

Begge styrelser har tidligere kaldt AstraZeneca-vaccinen for både “sikker og effektiv” set fra et lægemiddelfagligt perspektiv.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg siger til Berlingske, at bekymringerne udtrykt i notatet stemmer overens med beslutningen om midlertidigt at suspendere brugen af vaccinen.

“Det her ekstreme forsigtighedsprincip er jo et udtryk for, at vi er yderst bekymrede over de tilfælde, vi har set,” siger hun. 

Partier vil give børn et ekstra år i børnehaven
SF, Radikale og Enhedslisten går nu sammen om et forslag, der i år skal sikre børnefamilier en ret til at udskyde børns skolestart med ét år grundet det seneste års coronapres, som familierne har oplevet. Det skriver TV 2 Nyhederne

“Det har været et ganske særligt år med nedlukning, restriktioner og hvor pædagogiske arbejde er blevet udskudt. Så hvis forældrene af den grund mener, at det giver mening for børnene at udskyde skolestart, så mener vi, at det skal være en ret,” siger SF's børneordfører Jacob Mark. 

De tre støttepartier foreslår at finansiere forslaget med midler fra den såkaldte coronakrigskasse, men alle tre partier ønsker at ændre reglerne permanent. 

Forrige artikel Alt kan ske, når der skal tælles til 16 i grønlandsk politik Alt kan ske, når der skal tælles til 16 i grønlandsk politik Næste artikel Prognose forudser fortsat vækst i alle Københavns bydele på nær Nørrebro Prognose forudser fortsat vækst i alle Københavns bydele på nær Nørrebro