Dagens overblik: Flertal enige om udfasning af mundbind og coronapas

Både mundbind og coronapasset skal udfases. Det er partierne bag genåbningsplanen blevet enige om, og der vil blive fremlagt en konkret udfasningsplan i starten af juni. Pensionsboss opfordrer til beskatning af boliggevinster. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik, hvor vi lægger ud med at se nærmere på den genåbningsaftale, som landede sent mandag aften.

Aftalen fastslår, at resten af samfundet – med undtagelse af diskoteker og nattelivet – genåbner fredag. Den fulde genåbning er dog fortsat betinget af en række restriktioner som for eksempel brug af mundbind og coronapas.

Udfasning af coronapas og mundbind
Men de to ting skal udfases på udsigt. Det er partierne bag genåbningsplanen blevet enige om. Ifølge den nye aftale skal mundbindet ikke længere være et krav, når alle over 16 år, som ønsker det, er blevet færdigvaccineret. Det er forventningen, at det vil være i august, og regeringen skal i begyndelsen af juni fremlægge en plan for, hvordan mundbindet kan udfases frem mod sommerens sidste måned.

Der skal ligeledes i starten af juni udarbejdes en plan for udfasning af coronapasset. Partierne er allerede nu enige om, at der skal være en solnedgangsklausul for brug af passet til andet end turisme og rejser.

Mandagens aftale lemper allerede nu en anelse på brugen af coronapasset. Fremover skal biblioteker og frivillige foreninger ikke bede alle om fremvisning af coronapas. Der bliver i stedet gjort brug af en såkaldt kørekortsordning, hvor man kan blive bedt om at vise sit gyldige coronapas i forbindelse med en kontrol. Derudover skal det være muligt at få et gyldigt coronapas allerede 14 dage efter sit første vaccinationsstik.

Alle studerende tilbage og gradvis ophør af hjemmearbejde
Foruden aftalen om coronapasset og mundbindet er partierne enige om, at alle studerende på videregående uddannelser kan vende fuldt tilbage fra fredag. Det var oprindeligt planen, at de kun kunne vende halvt tilbage 21. maj.

Derudover har partierne lavet en plan for, hvordan alle de hjemmearbejdende danskere kan vende tilbage til arbejdspladserne. Fra fredag vil 20 procent fremmøde være tilladt, mens der åbnes for 50 procent fremmøde fra 14. juni, eller når alle over 50 år har modtaget sit første vaccinationsstik. Fra 1. august vil der være mulighed for 100 procent fremmøde.

Foruden de nye tiltag følger mandagens aftale den allerede aftalte genåbningsplan for 21. maj. Læs den genåbningsplan her.

PFA-direktør vil beskatte boliggevinster
Direktøren i Danmarks største kommercielle pensionsselskab, PFA, opfordrer nu til, at der indføres en skat på gevinster på boligsalg. Det skriver Berlingske. Direktøren hedder Allan Polack, og han advarer i et interview med avisen om, at det nuværende boligmarked skaber større ulighed mellem ældre danskere og de unge.

”I et land, hvor vi beskatter alle kapitalgevinster, er det godt nok mærkeligt, at det slet ikke findes. Boliggevinster er jo samfundsskabte – det er ikke noget, du selv har skabt. Og selvom vi har løbende boligskatter, som kan være svære at betale for rigtig mange, så er det ulogisk, at det du selv skaber – for eksempel din lønindkomst – til gengæld bliver beskattet meget højt,” siger Allan Polack til Berlingske.

Forslaget bliver afvist af både Socialdemokratiet og Venstre, som henviser til, at der er lavet en bred aftale om ny boligbeskatning, som er gældende fra 2024.

Konservative og Enhedslisten har til gengæld fundet fælles fodslag og er enige om at omlægge boligskatten. Begge partier vil afskaffe den løbende beskatning og udelukkende have beskatning af salgsgevinsten.

Kommuner halter efter regeringens skraldeplan
Det er blot ni ud af landets 98 kommuner, som inden fristen 1. juli bliver klar til at indføre den nye plan for affaldssortering, som Folketinget har vedtaget. Det skriver Jyllands-Posten.

Ud af de resterende 89 kommuner har 74 søgt om dispensation hos Miljøstyrelsen, mens 15 kommuner kun har tilkendegivet, at de heller ikke når at opfylde reglerne for affaldssortering inden deadline.

Folketinget vedtog i juni 2020 nye regler for affaldssortering, som betyder, at danskerne fremover skal sortere deres affald i ti forskellige kategorier. Planen skal gøre affaldssektoren klimaneutral i 2030, fordi det vil sikre øget genanvendelse frem for afbrænding. Læs mere hos Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Møde i salen med blandt andet forespørgsel til statsminister Mette Frederiksen (S) om Rigsfællesskabet.
  • Klokken 13.00: Kommunernes Landsforening (KL) indleder økonomiforhandlinger for 2022 med Regeringen.
  • Klokken 14.15: Folketingets Erhvervsudvalg har kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) i åbent samråd om sagsbehandlingstider i forhold til kompensationsordningerne.

Forrige artikel Sundhedsanalytiker: Regionerne frygter, at corona-regningen forhindrer løft til sundhedsvæsenet Sundhedsanalytiker: Regionerne frygter, at corona-regningen forhindrer løft til sundhedsvæsenet Næste artikel EU-krav om øremærket fædrebarsel kan ende som benspænd for dansk ligestilling EU-krav om øremærket fædrebarsel kan ende som benspænd for dansk ligestilling