Dagens overblik: Eksperter kritiserer ny epidemikommission for at være en "trojansk hest"

NYHEDSOVERBLIK: Politikerne strides om vaccinekøen og ordførere beskylder kulturminister Joy Mogensen (S) for at forsømme kulturlivet. En ny kommission møder hård kritik, Folketingets formand er sygemeldt og så skaber Von der Leyens enegang frustration i EU-embedsværket. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til en hurtig gennemgang af de vigtigste nyheder om dansk politik på (endnu) en kold torsdag morgen - i dag også krydret med nyt fra både EU og Arktis.

Ny epidemikommission møder skepsis
Det er tvivlsomt, at en ny kommission kan skabe den nødvendige gennemsigtighed om håndteringen af fremtidige epidemier. 

Sådan lyder dommen fra flere eksperter, der i Jyllands-Posten retter en hård kritik af medlemsammensætningen i den nationale epidemikommission, som er flertal i Folketinget planlægger at nedsætte som en del af en ny epidemilov. 

"Det ligner en trojansk hest, som pakkes ind i sundhedsfaglighed, men hvor det i realiteten er ministerielle interesser, der bliver varetaget," siger Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, til avisen.

Tanken med epidemikommissionen er ellers, at den skal fungere som et rådgivende organ, der forhindrer uklarhed om, hvad der er sundhedsfaglige anbefalinger og politiske beslutninger. Lovforslaget lægger op til, at den skal bestå af 11 medlemmer, hvor ni er udpeget af regeringen eller en styrelse, der hører under et ministerium. 

Kommissionen får ingen beslutningskompetencer, men kommer udelukkende med anbefalinger til regeringen og Folketinget. 

Folketingsformand sygemeldt
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), er sygemeldt de kommende uger grundet en planlagt operation. 

Det oplyste Folketinget ifølge B.T. onsdag. 

Karen Ellemann (V) vil som Folketingets næstformand varetage hans opgaver under hans sygemelding. 

Forsvaret får arktiske droner
Partierne bag forsvarsforliget har indgået en politisk aftale om en såkaldt "arktisk kapacitetspakke", der indkøber isenkram til Forsvaret for i alt 1,5 milliarder kroner frem til 2023. 

Halvdelen af pengene skal gå til en flåde af langtrækkende droner til brug i Arktis, erfarede Altinget onsdag eftermiddag.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og aftalepartierne præsenterer den samlede aftale på et pressemøde torsdag klokken 15.00 på Kastellet i København.

Partier uenige om vaccinekø
Flere partier kommer nu med ønsker til, hvordan vaccinerne skal fordeles, når tre millioner danskere mellem 16 og 64 år skal have første og andet stik med coronavaccinerne. Det skriver DR.

SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at kassemedarbejdere, buschauffører og andre personer med jobs i frontlinjen med tæt kontakt til mange mennesker skal forrest i køen. Men det er blandt andre Konservative og Nye Borgerlige uenige i. 

"Rækkefølgen for, hvem der skal vaccineres først i gruppen af raske mellem 16-64 år, skal bero på en sundhedsfaglig analyse og en samfundsøkonomisk analyse," siger Nye Borgerliges sundhedsordfører, Lars Boje Mathiesen.

Ordførere efterlyser penge til festivaler
SF, Radikale, Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre beskylder i et fælles brev kulturminister Joy Mogensen (S) for igen at forsømme det hårdt pressede kulturområde.

Det skriver Politiken i sin papiravis.

Partierne er utilfredse med, at kulturaktører og særligt festivalerne blev forbigået i sidste uges aftale om hjælp til selvstændige, og de undrer sig over, at de ikke var inviteret med til forhandlingerne. 

"Når man hele tiden har tilstræbt parallelitet mellem ordningerne for selvstændige og kunstnere, er det underligt, at den ene ikke hæves, når den anden gør," siger kulturordfører Zenia Stampe (R) til dagbladet. 

I Norge har regeringen afsat en pulje på 350 millioner kroner, som festivaler kan søge støtte fra, hvis de bliver tvunget til at aflyse. Flere af de danske kulturordførere efterlyser lignende ordninger i Danmark. 

Von der Leyens lukker sig inde
Vi runder dagens nyhedsoverblik af med en analyse fra egne rækker. Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, stiller skarpt på, hvordan krisen om vacciner udstiller, at Ursula von der Leyen har bragt sin tendens til enegang, som er kendt fra hendes tid i tysk politik, med sig ind i jobbet som formand for EU-Kommissionen.

Det har udløst fejlagtige beslutninger, og det skaber stigende frustration i hendes embedsværk, fortæller flere kilder i analysen, som du kan læse her.

Det sker i dag:

  • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i åbent samråd om to terrordømte brødres svindel med NemID.
  • Klokken 11.00: Boligminister Kaare Dybvad (S) skal i åbent samråd om stigende udgifter til teknisk byggesagsbehandling.
  • Klokken 13.00: Social- og ældreminister Astrid Krag (S) skal i åbent samråd om kommunernes hjælp til personer med handicap.
  • Klokken 15.00: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afholder pressemøde på Kastellet om Arktis Kapacitetspakke.

Forrige artikel Regeringen vil stække tech-giganter med ny strategi: “Vi skal have magten tilbage” Regeringen vil stække tech-giganter med ny strategi: “Vi skal have magten tilbage” Næste artikel Lars Christian Lilleholt er ny gruppenæstformand i Venstre Lars Christian Lilleholt er ny gruppenæstformand i Venstre