Dagens overblik: Det kan tage 50 år at rydde op efter Forsvarets forurening, og flertal for velfærdslov smuldrer

Forsvarets Ejendomsstyrelse kendte i fem år til forurening med fluorstoffer, men bremsede ikke spredningen. Nu kan det tage 50 år at rydde op, vurderer styrelsen selv. Flertal for forslag til velfærdslov smuldrer, coronasmitten stiger, og regeringen præsenterer hjemløseudspil. Få morgenoverblikket mandag.

God morgen og velkommen til det hurtige overblik over de politiske nyheder mandag morgen.

Vi begynder med nyt i sagen om forurening med de giftige fluorstoffer, også kaldet PFAS, som er fundet i voldsomt store mængder flere steder i landet og har spredt sig til blandt andet grundvand og kød via græssende dyr.

I dag kan Radio4 og Avisen Danmark fortælle, at Forsvarets Ejendomsstyrelse nu selv vurderer, at det vil tage 50 år at rydde op efter forureningen ved arealer, der tilhører Forsvaret.

Torsdag kunne de to medier afsløre, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse uhindret har ladet sine forureninger fra brandskum på tre flyvestationer sprede sig til grundvandet, en å, en bæk og en sø. Det på trods af, at styrelsen hvert år siden 2016 har fået lavet omfattende undersøgelser af forureningerne for at følge med i deres spredning.

Ifølge eksperter, medierne har talt med, er opgaven med oprensning blevet større af, at Forsvaret ikke har grebet ind i tide.

Læs mere her.

Flere partier imod konkret forslag til velfærdslov

Den var et af de store socialdemokratiske slagnumre i valgkampen op til seneste folketingsvalg, men regeringen kan få svært ved at samle flertal for sit nuværende forslag til en såkaldt velfærdslov.

Berlingske skriver, at der ikke længere er flertal bag det konkrete forslag, som for nylig er sendt i høring.

Veldfærdsloven skal sikre, at der i fremtiden tilføres de nødvendige milliarder til velfærdsområdet i takt med, at der ventes at komme flere børn og ældre i Danmark.

Men Venstre er kommet med to ultimative krav til loven, og nu siger både Dansk Folkeparti og Radikale, at de ikke vil stemme for lovforslaget, som det foreligger.

Regeringen klar med hjemløseudspil

Antallet af hjemløse skal bringes markant ned, og langvarig hjemløshed skal helt afskaffes i Danmark. Sådan lyder regeringens mål, og i dag vil social- og ældreminister Astrid Krag (S) præsentere regeringens udspil til, hvordan det kan nås.

Det sker på et pressemøde klokken 13.

Ifølge ministeren er antallet af hjemløse steget med 30 procent på ti år. Ministeriet skriver i et tweet, at udspillet vil lægge op til "markante ændringer af indsatsen".

Ny måling: S ligger stabilt

Vælgernes opbakning til S ser ud til at have stabiliseret sig på et niveau, som ligger lidt højere end før coronakrisen. Og der er tæt løb mellem blå partier.

Det viser den nyeste Epinion-måling for Altinget og DR.

Socialdemokratiet står til 28 procent og ligger dermed for fjerde måling i træk på nogenlunde samme vælgeropbakning.

Magtforholdene mellem blokkene fremstår fastfrosset, og det er op til Ellemann, hvis der skal rokkes ved det, lyder det fra Altingets politiske redaktør. Hvis Radikale regnes med i rød blok, står den til et flertal på 94 mandater.

Læs mere her.

Myndigheder i opråb: Corona er her stadig

Coronasmitten stiger i Danmark, og det får nu Statens Seruminstitut til at minde danskerne om hygiejne, afstand og vigtigheden af at blive vaccineret.

Antallet af daglige smittede har været støt opadgående i oktober, og søndagens tal på 1349 nye smittede er det højeste i over fem måneder, skriver TV 2.

Samtidig er den såkaldte positivprocent nu den højeste siden januar. 

Overlæge ved Statens Serum Institut Tyra Grove Krause opfordrer "stærkt" ikke-vaccinerede til at gå ned og få vaccinen og minder alle om, at man bør blive testet, hvis man får symptomer.

I Ishøj Kommune syd for København stiger smitten kraftigt, og der er nu tiltag på vej, som kan risikere at ramme børn, unge, pædagoger og lærere, skriver Ritzau.

Det sker i dag

  • Klokken 13: Astrid Krag præsenterer regeringens hjemløseudspil

Forrige artikel Ny måling: S ligger stabilt og fastholder lille coronagevinst Ny måling: S ligger stabilt og fastholder lille coronagevinst Næste artikel Hver anden lokalpolitiker: Embedsværket har for stor magt i min kommune Hver anden lokalpolitiker: Embedsværket har for stor magt i min kommune