Dagens overblik: Dansk Ukraine-indsats kan hæmmes af forbehold, og DF-bagland langer ud efter Messerschmidts kritikere

Forsvarsforbehold kan stå i vejen for dansk Ukraine-indsats. Putin puster til hedt gasmarked. Og DF-bagland langer ud efter Messerschmidts kritikere. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

God morgen og velkommen til dagens rids over de vigtigste nyheder her hos Altinget, hvor vi starter med et kig på den seneste udvikling i konflikten mellem Rusland og Vesten.

Efter Putins anerkendelse af Lugansk og Donetsk som uafhængige republikker, har både USA og EU varslet kraftige sanktioner for at stramme grebet om Ruslands økonomi.

Beslutningen om at anerkende regionerne, som i dag er styret af prorussiske separatister, har nemlig åbnet op for tilstedeværelse af russisk militær.

Ifølge DR og flere andre medier har USA's udenrigsminister, Antony Blinken, valgt at aflyse et møde med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Mødet var planlagt til at skulle foregå i Genève torsdag, men giver ifølge Blinken ikke længere mening i lyset af Ruslands seneste træk.

”Nu når vi ser, at invasionen begynder, og at Rusland klart har afvist diplomatiet, så giver det ikke mening at afholde mødet på nuværende tidspunkt,” lød det tirsdag på et pressemøde.

Forsvarsforbehold kan stå i vejen for dansk Ukraine-indsats
Vi bliver ved den tilspidsede situation med den russisk-ukrainske grænse, men fortsætter til egne spalter om det danske engagement.

På grund af forsvarsforbeholdet er det nemlig uklart, om Danmark kan deltage i en ny europæisk træningsmission til hjælp for modernisering af den ukrainske hær.

En beslutning, som EU’s udenrigsministre ellers netop er nået til enighed om, men Danmark kan altså blive tvunget til at bryde EU’s enhed.

”Danmarks forbehold kan nu komme til at betyde, at EU ikke står så totalt sammen om støtten til Ukraine alligevel. Det er en ny og klar konsekvens af det danske forsvarsforbehold,” siger Catharina Sørensen, vicedirektør i Tænketanken Europa.

Ifølge Altingets oplysninger afventer regeringen nu et forslag om konkret udmøntning fra EU’s udenrigstjeneste, før det kan afgøres, om Ukraine-projektet støder ind i det danske forbehold.

{{toplink}}

Putin puster til hedt gasmarked
Og som følge af Ruslands seneste træk i konflikten og Tysklands beslutning om at standse Nord Stream 2, ryger gasprisen på ny i vejret, skriver Altinget.

”Gasprisen har været på et ekstremt niveau i noget tid. Men markedet har selvfølgelig reageret på de to store nyheder, og mandag steg prisen på gas med 10 procent,” siger Kristian Rune Poulsen, analytiker hos Dansk Energi.

DF-bagland langer ud efter Messerschmidts kritikere
Efter at både Karina Adsbøl, Liselott Blixt, Bent Bøgsted og Lise Bech og Hans Kristian Skibby har besluttet at melde sig ud af Dansk Folkeparti, har Avisen Danmark været i kontakt med 20 repræsentanter fra lokale partiforeninger.

Ifølge avisen hersker der langt de fleste steder stor utilfredshed med de medlemmer, som har sagt farvel til partiet i direkte protest mod Morten Messerschmidt som leder.

”For en måned siden sagde de ja til at samarbejde og være med til at bygge partiet op igen. Nu gør de så det her. Det synes jeg ikke, de kan være bekendt," siger Jan Grau, lokalformand i Odense, til Avisen Danmark.

Det sker i dag:

  • Klokken 14: Der er samråd om FE-Kommissionen og Tilsynet med Efterretningstjenesterne

Forrige artikel Skal vi arbejde, til vi er 74 for at holde sammen på velfærdsstaten? Skal vi arbejde, til vi er 74 for at holde sammen på velfærdsstaten? Næste artikel Støttepartier vil bruge flere penge på udvikling af dansk indhold til børn Støttepartier vil bruge flere penge på udvikling af dansk indhold til børn