Dagens overblik: Aggesen blev stemmesluger, Albertslund-borgmester bryder aftale, og mink-sms’er kan ikke genskabes

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, som igen i dag begynder med historier fra kommunalvalget.

Et af de mest omtalte Rådhuse i landet ligger på Frederiksberg, som tirsdag aften skiftede hænder – efter 112 år som Konservativ gik borgmesterkæden nu til en Socialdemokrat.

Men den konservative eks-borgmester Simon Aggesen topper alligevel listen med flest personligt stemmer i kommunen med 5.436 stemmer – 4.000 stemmere mere, end han fik ved valget i 2017, hvor han dog ikke var borgmesterkandidat.

Aggesen overtog i 2019 borgmesterposten fra partifællen Jørgen Glenthøj, som til sammenligning fik 6.124 stemmer ved kommunalvalget i 2017.*

Den næststørste stemmesluger på Frederiksberg blev Enhedslistens Pelle Dragsted, som fik 4.198 personlige stemmer. Partiet blev dermed det næststørste parti i kommunen.

Optællingen af valgets største stemmeslugere er stadigvæk i gang – følg den her.

Du kan også komme med indenfor på Frederiksberg Rådhus på valgaftenen i dagens podcast.

S-borgmester i Albertslund

Albertslund Kommune får alligevel en Socialdemokratisk borgmesterpost. Det sker onsdag omkring midnat, efter det tidligere på aftenen var meldt ud, at borgmesterposten gik til SF. Det skriver TV2 Lorry.

Vivi Nør Jacobsen (SF) fik først opbakning som borgmester fra Konservative, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti, men den droppede hun – ifølge de fire partier – for at konstituere sig med Socialdemokratiet og Radikale i stedet.

"Der er tale om et åbenlyst brud på vores aftale og det hidtidige tillidsforhold. Vi opfatter SFs adfærd som helt uacceptabel," skriver partierne til TV2 Lorry.

Derfor gik de fire partier, som først bakkede op om SF, nu i stedet til den siddende borgmester Steen Christensen fra Socialdemokratiet, som indgik en aftale med partierne.

Få overblikket over, i hvilke kommuner dit parti er gået frem og tilbage.

{{toplink}}

Mink-sms’er

Politiet kan ikke genskabe statsministerens sms’er i forbindelse med minkkommissionen. Det skrev Justitsministeriet i en pressemeddelelse onsdag aften. Den oplysning har de haft siden fredag, og det får flere borgerlige partier til at beskylde regeringen for at tilbageholde oplysningerne – for ikke at skade partiet til kommunalvalget.

”Det er simpelthen en meget meget bemærkelsesværdig timing, at oplysningen “tilfældigvis” kommer frem præcis dagen EFTER valget,” skriver Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, på Facebook.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil nu have private virksomheder til også at undersøge, om sms’erne kan genskabes. Det skriver BT.

Ifølge Nick Hækkerup skyldes tidspunktet for offentliggørelsen hensynet til minkkommissionens arbejde, det siger han til TV2.

Torsdag afhøres departementchef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, i minkkommissionen.

Få det vigtigste fra tidligere afhøringer i kommissionen her. 

DF-formands afgang?

En af de helt store tabere i kommunalvalgs-statistikkerne er Dansk Folkeparti. Partiet går 132 mandater tilbage i forhold til valget i 2017, og det fik onsdag Kristian Thulesen Dahl (DF) til at fortælle, at han på et ekstraordinært årsmøde i weekenden, vil trække sig fra formandsposten.

TV2 giver torsdag morgen deres bud på, hvem der er de seks topkandidater til posten som DF-formand. Her er Thulesen Dahl er fortsat en del af listen, fordi han ikke selv har fuldstændigt udelukket det. På listen er også løsgænger Inger Støjberg. Avisen Danmark har været på rundtur i Dansk Folkepartis bagland, hvor opbakningen til Inger Støjberg som formand er stor.

I en analyse torsdag skriver Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, at et blodigt kampvalg om formandsposten i Dansk Folkeparti vil ”sende partiet i afgrunden”. Læs analysen her.

Det sker i dag:

  • Klokken 8.30: Møde i det udenrigspolitiske nævn med udenrigsministeren, forsvarsministeren og udviklingsministeren.
  • Klokken 8.45: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) besøger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl på dagen, hvor særloven for evakuerede afghanere træder i kraft
  • Klokken 9: Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet, afhøres i minkkommissionen
  • Klokken 10.15: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om offentligt ansattes ytringsfrihed
  • Klokken 12.45: Åbent samråd med minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) om ophør af dvaleordningen for minkproduktion i Danmark

*Sætningen er tilføjet efter udgivelse.

Forrige artikel Forsvarschef: Politikere og Forsvaret skal blive bedre til forventningsafstemning Forsvarschef: Politikere og Forsvaret skal blive bedre til forventningsafstemning Næste artikel Socialdemokratisk nedsabling, konservative sejrherrer og en forsvundet partileder: Sådan forløb det historiske valgdrama på Københavns Rådhus Socialdemokratisk nedsabling, konservative sejrherrer og en forsvundet partileder: Sådan forløb det historiske valgdrama på Københavns Rådhus