Dagens overblik: Afgørelsens time i Granskningsudvalget

Partier vil have hjemsendt ti topembedsmænd, aktører kæder skyderi sammen med presset psykiatri, og bryggerier har finansieret unges modstand imod alkoholforbud. Få tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Velkommen til tirsdagens politiske overblik, hvor vi begynder i Granskningsudvalget.

I kølvandet på, at Minkkommissionen har rettet hård kritik af adskillige ministre og embedsmænd, skal Granskningsudvalget mødes tirsdag. Udvalget vil give næser og udtale kritik til både statsminister Mette Frederiksen (S) og daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) for deres ageren i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink i Danmark i november 2020. Det erfarer Altinget.

Ifølge Altingets oplysninger vil et rødt flertal i form af Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Socialdemokratiet stå bag næserne og kritikken til statsministeren og den daværende fødevareminister. Det betyder, at Mette Frederiksen og Mogens Jensen selv lægger mandat til den kritik og næse, som de står til at modtage.

Grunden til, at Granskningsudvalget allerede tirsdag kan blive enige om kritikken, skyldes, at ingen af de ministre, der har fået kritik af Minkkommissionen, har ønsket at indgive et høringssvar, som de ellers havde fået en måned til at gøre.

Aktører kæder skyderi sammen med presset psykiatri
Efter skyderiet i indkøbscenteret Field's, som kostede tre personer livet, melder organisationerne Bedre Psykiatri og Sind nu ud, at skyderiet ikke kommer bag på dem. Det skriver Berlingske.

Bedre Psykiatris generalsekretær, Jane Alrø Sørensen, tager forbehold for manglende oplysninger om forløbet, som den formodede gerningsmand har haft i psykiatrien. Hun fremhæver, at der har været en markant stigning i antallet af patienter i retspsykiatrien som følge af meget alvorlig kriminalitet, som hun kalder en "klar indikator på psykiatriens tilstand herhjemme".

Statsministeren blev på et pressemøde mandag bedt om at forholde sig, at regeringen har på det seneste fået kritik for at nøle med at få vedtaget og gennemført tiårsplanen for psykiatrien. Det ville Mette Frederiksen ikke umiddelbart svare på.

Mediers livedækning fra Field's får kritik
Vi bliver lidt ved Field's-skyderiet. Kritikken hagler nemlig ned over DR og TV 2 for deres livedækning fra Field's. Det skriver Politiken.

DR Nyheders ledende redaktionschef, Mads Vesterby Damm, er i udgangspunktet "rigtigt stolt" af mediets dækning, men beklager, at DR ikke afbrød et liveinterview med et chokeret øjenvidne.

"Vi vurderer, at han er moden og fattet og har forstået, at han er i gang med et tv-interview. Men efterfølgende ærgrer jeg mig over, at kilden på et tidspunkt får sagt et fornavn på en person, som er et muligt offer. Men man skal forstå, at der i den her situation bliver truffet beslutninger meget hurtigt, og det ærgrer mig, at vi ikke får afbrudt interviewet," siger han til avisen.

DF og LA vil sende topembedsmænd hjem
Minkkommissionens hårde kritik af ti topembedsmænd, heriblandt departementschef Barbara Bertelsen fra Statsministeriet, får Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til at kræve, at regeringen sender de kritiserede embedsmænd hjem. Det skriver Berlingske.

"Det er mærkværdigt, at man hjemsendte hele FE-ledelsen, inden en kommission havde konkluderet noget. Og de blev frikendt. Her er det omvendt. Kommissionen frikender på ingen måde Barbara Bertelsen og company, og alligevel hjemsender man dem ikke. Det er et mageløst forløb," siger partiformand Alex Vanopslagh (LA) til avisen.

Mette Frederiksen har på et pressemøde afvist hjemsendelser, da hun afventer rådgivning fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som vil levere en indstilling til forskellige spørgsmål omkring embedsmændene, herunder hjemsendelsesspørgsmålet. 

Bryggerier har finansieret unges modstand imod alkoholforbud
Bryggeriforeningen har med tidligere justitsminister Nick Hækkerup i spidsen betalt unges kamp imod en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol. Folketingsmedlemmer kalder Bryggeriforeningens ageren for "uetisk" og "bekymrende", skriver Jyllands-Posten.

Der er tale om, at bryggerierne i det skjulte har økonomisk støttet Ansvarlig Ungdom, som opstod i 2020 og er en alliance bestående af 18 ungdomsorganisationer, herunder Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom, Radikal Ungdom og SF Ungdom.

"Der er sådan set ikke noget fordækt i det. Vi er en interesseorganisation, der kæmper bryggeriernes sag, og vi har – synes jeg selv – fornuftige forslag til, hvordan man sikrer en ansvarlig alkoholkultur i Danmark. De stemmer med de unge menneskers holdninger, og det synes jeg ikke, at der kan være noget underligt i," siger Nick Hækkerup til avisen. 

Regeringen vil ikke blande sig i SAS-striden
Som storaktionær i SAS vil staten ikke blande sig i konflikten mellem flyselskabet og dets cirka 1.000 piloter, som mandag besluttede at indlede en strejke efter strandede overenskomstforhandlinger. Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) til Jyllands-Posten.

"Overenskomstspørgsmål er et forhold mellem SAS' ledelse og de ansatte i SAS og deres organisationer, og jeg vil derfor af hensyn til armslængdeprincippet, hvilket blandt andet følger af den politiske aftale om statens medejerskab af SAS, ikke gå ind i den konkrete konflikt, som må løses mellem parterne. Jeg håber, at parterne hurtigst muligt kan finde en løsning med hinanden," udtaler Nicolai Wammen i en skriftlig kommentar til avisen.

SAS har som følge af strejken måtte aflyse flyafgange samt indgivet en ansøgning om konkursbeskyttelse i USA, som dermed betyder, at kreditorer – folk og virksomheder, der har penge til gode hos SAS – ikke kan begære selskabet konkurs, mens SAS selv forsøger at lave en redningsplan. 

Det sker i dag:

  • 09.00: Folketingets granskningsudvalg mødes for at drøfte det videre forløb i sagen om aflivning af mink. Selvom Enhedslisten, Radikale Venstre og SF har fredet statsminister Mette Frederiksen og regeringen for en juridisk vurdering af sagen, er forventningen, at et rødt flertal vil uddele næser til Mette Frederiksen og tidligere fødevareminister Mogens Jensen.
  • 12.00: Ansøgningsfristen for uddannelsesoptag til de videregående uddannelser gennem kvote et udløber. Ansøgerne får den 26. juli svar på, om de får deres ønskede studieplads.

,

Forrige artikel Rødt flertal vil give Mette Frederiksen næse i minksagen Rødt flertal vil give Mette Frederiksen næse i minksagen Næste artikel 58 næser på 30 år: Se listen over ministre, der har fået kritik 58 næser på 30 år: Se listen over ministre, der har fået kritik