Dagens overblik: 140 danske navne optræder i lækkede dokumenter

POLITISK OVERBLIK: Navne på advokater, rigmænd, adelige, firmaer og private danskere findes i Paradise Papers, der er lækket fra et advokatfirma på Bermuda. Få dagens overblik her.

Godmorgen, og velkommen til en ny dag og uge i dansk politik.

Vi starter med et læk af de større, nemlig de såkaldte Paradise Papers, som DR og Politiken har gennemgået. Her optræder ifølge DR 140 danske navne og virksomheder, der er blandt kunderne hos advokatfirmaet Appleby i Bermuda.

Det fremgår af dokumenter, der er blevet lækket til Süddeutsche Zeitung, som via den internationale organisation for undersøgende journalister, ICIJ, har delt dem med blandt andre Politiken, DR og knap 100 andre medier i 67 lande over hele verden.

I alt er 13,4 millioner dokumenter blevet lækket fra to internationale advokatfirmaer, Appleby og Asiaciti, samt fra 19 selskabsregistre, som kun delvist eller slet ikke er offentligt tilgængelige.

Ifølge DR tæller de danske personnavne både nulevende og afdøde danskere, der enten er eller har været kunder hos Appleby.

DR nævner ingen specifikke navne, men fortæller, at danskerne i flere tilfælde er blevet kunder i forbindelse med, at Appleby har opkøbt andre firmaer og deres kundekreds.

Også danske advokater og advokatfirmaer findes i lækagen, ligesom danske adelige og rigmænd optræder i de lækkede dokumenter, blandt andet i forbindelse med ejendomshandler i udlandet.

I dagens Politiken kan man også læse flere artikler om Paradise Papers. Blandt andet kan Politiken på baggrund af lækagen afsløre, at Donald Trumps handelsminister, Wilbur Ross, tjener millioner på at sejle gas gennem Øresund for Putins inderkreds.

Snit af målinger: Rød føring er væk
Ikke siden valget i 2015 har Venstre stået så stærkt i meningsmålingerne. Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver hver måned for Altinget.

På en måned er Venstre gået to mandater frem og står nu til 19,4 procent af vælgerne og det samme antal mandater, som partiet har nu.

Og mens Venstre er gået frem, så går det den forkerte vej for Socialdemokratiet, der på en måned har mistet tre mandater.

Læs mere her.

Arbejdsgivere: Farvel til betalt frokost vil skabe 46.000 nye job
De offentlige ansattes betalte frokostpause er blevet genstand for et større slagsmål mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet, har i et brev til topforhandlerne for de statsansatte ved de kommende overenskomster gjort det klart, at den betalte frokost er et personalegode, som kan forsvinde igen. Og nu melder Dansk Arbejdsgiverforening sig så på banen og opfordrer det offentlige til at droppe den betalte frokostpause. Det skriver Politiken.

DA har nemlig fået lavet en beregning hos den uafhængige økonomiske modelgruppe Dream under Finansministeriet, der viser, at hvis offentligt ansatte selv betalte frokostpausen, ville det frigøre hvad der svarer til 46.000 nye job. Dream forudsætter, at de 46.000 ansatte ikke fortsætter i det offentlige, men gradvist flytter over i private virksomheder.

”I og med, at der er hårdt brug for medarbejdere i den private sektor nu og i de nærmeste år, så er det oplagt at se på den betalte frokost,” siger Pernille Knudsen, der er viceadministrerende direktør i DA.

COP23 begynder i dag
Mandag begynder FN's årlige klimakonference i Bonn i Tyskland. Hovedopgaven på det to uger lange COP23 bliver at få den to år gamle klimaaftale fra Paris til at fungere fra 2020. Derudover kommer USA's beslutning om at trække sig fra Paris-aftalen også til at blive diskuteret rundt omkring på klimatopmødet.

Den danske energi- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V), deltager i klimatopmødet fra 14. til 16. november.

En analyse fra weekenden, du skal have med
Alternativet er ramt af interne uenigheder, og der er sat gang i en kamp om partiets fremtid.

Sådan skriver Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, i en analyse, der kom lørdag.

Alternativet har nemlig det seneste år været ramt af interne frustrationer og konflikter, som har ført til et større oprydningsarbejde i organisationen, skriver Marchen Neel Gjertsen.

Fredag kunne Altinget fortælle, at Stine Bardenleben Helles, der var kandidat til kommunalvalget i København, i sommer trak sit kandidatur i protest mod ledelsen, og hun sendte i den sammenhæng et brev til partitoppen.

”Problemet for partiet er, at der ikke er tale om en enkelt persons frustrationer. Tværtimod sætter hun ord på nogle kritikpunkter, som mange i partiet deler med hende,” skriver Marchen Neel Gjertsen.

Læs hele analysen her.

Det sker i dag
COP23 indledes i den tyske by Bonn med Fiji som værtsnation.

Helge Adam Møller, der sad i Folketinget for Konservative fra 1984 til 2011, fylder 75 år.

Forrige artikel Det sker i EU: Fisk, mink, glyphosat og TV 2 Det sker i EU: Fisk, mink, glyphosat og TV 2 Næste artikel Holstein om kommunale odds: Her ville jeg sætte mine penge Holstein om kommunale odds: Her ville jeg sætte mine penge