Cordua: Spillet om dagpengene er i gang

KLUMME: For statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil det være en fjer i hatten, hvis der kan skabes et bredt dagpenge-kompromis, hvor både DF og S er med. Men Radikale forsøger at skabe rod i alliancen, skriver Jarl Cordua. 

Politiken har fået Dagpengekommissionens foreløbige rapport på 120 sider i hænde, der ikke overraskende viser, at hvis man vil gøre det nemmere at komme ind i systemet eller forlænge dagpengeperioden – uden at tilføre systemet flere penge – ja, så må man skære i satserne. 

Det er mildest talt ikke raketvidenskab.

En politisk kampplads
Men Dagpengekommissionen er ikke kun et ekspertudvalg. Det er også en politisk kampplads, hvor både arbejdsgiverinteresser og lønmodtagerinteresser kæmper for deres, mens sagkundskaben repræsenteret ved økonomer, som formanden Nina Smith, skal forsøge at finde et kompromis, som man også kan forsvare fagligt og henset til den opgaveformulering, som politikerne har stillet.

Det er ikke en verdenssensation, at der sker lækage fra kommissionsarbejder, hvor diverse interesser er repræsenteret.

Vi ved ikke hvem, der har lækket rapporten, men mon ikke man hos regeringen og arbejdsgiverne mistænker nogle i lønmodtagerorganisationerne for at have tippet Politikens redaktion?

Det er i al fald nemt at se, hvem der har en interesse i at få en debat lige nu om, hvorvidt lavere satser skal finansiere en ny dagpengereform. Det har de, der finder en sådan løsning kontroversiel (eller helt ønsker at sabotere processen).

Adskillige politikere – herunder Venstres statsminister Lars Løkke Rasmussen – har i valgkampen afvist lavere dagpengeydelser. Blandt andet lavede han en aftale under en duel i juni på TV 2 med Helle Thorning-Schmidt: 

"Jeg vil gerne give et løfte her i aften. Og jeg holder mine løfter. Vi vil ikke skære i dagpengene," sagde Lars Løkke Rasmussen dengang.

I en valgkamp, der var bygget op på at genskabe troværdigheden til Løkke som politiker, må man nok regne det for vild spekulation at forestille sig, at statsministeren render fra dette valgløfte.

Det hører i øvrigt til sjældenhederne, at politikerne tager nedsatte kommissioners forslag ubesete og gør dem til politik uden at ændre i arbejdet. Det underkastes sædvanligvis en politisk proces, hvor interesser skal afvejes, og kompromisser skal findes.

Udgangspunkt for forhandlingerne
Men forslaget, der lander fra kommissionen, skal alligevel udgøre et så godt udgangspunkt for forhandlingerne, at der i realiteten kun bliver tale om justeringer. Men det er nok meget at forlange, at det er en enig kommission, der lander et forslag, når nu en af forudsætningerne – udgiftsneutralitet – allerede er under pres.

Men netop det kunne kommissionen måske allerede nu tage højde for? Og måske skal dagens lækage ses i netop det lys?

Hvis man lytter til det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, så skal der findes flere penge til dagpengesystemet, hvis de skal være med. Det taler også for et kompromis, at den afgående LO-formand Harald Børsting og medlem af kommissionen er meget aktiv i processen.

Nogle mener, at det vil pynte på hans eftermæle, hvis LO-formanden kan få en dagpengereform i hus, der er en forbedring i forhold til den nugældende.

Mulighed for bredt kompromis
Det taler også for, at Socialdemokraterne, som sammen med Radikale er de oprindelige opdragsgivere, kunne gå med i et forslag.

For Lars Løkke vil det være en fjer i hatten, hvis der kan skabes et bredt kompromis, hvor både DF og S er med.  

DF plejer at være meget optaget af deres flanke til S, så hvis et kompromis kan indgås med S, så er de formentlig klar til at lægge stemmer til.

For den nyvalgte S-leder Mette Frederiksen er det også vigtigt at levere et godt resultat, som viser, at man har fået indflydelse. Her er fagbevægelsen en vigtig indikator. For hvis de er glade, så er der ro på bagsmækken internt hos S.

R skaber rod i alliancen
Radikale har tilsyneladende set, at processen er i fuld gang, for i går trompeterede den radikale leder Morten Østergaard i Jyllands-Posten, at han er klar til en aftale med ”de ansvarlige partier”, S og V, om en dagpengeaftale, men uden at der skal tilføres nye penge til systemet.

Altså et forsøg på at skabe rod i den alliance, som allerede kan skimtes mellem SVO, og som i løbet af efteråret vil finde et kompromis under ledelse af tidl. DA-direktør og nuværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) under den klare forudsætning, at der tilføres flere penge til systemet.

Rapporten ventes sidst i september. Det er nogenlunde samtidig med, at regeringen fremlægger deres justerede forslag til finanslov. Der kan sikkert blive et behov for koordinering, når Finansministeriet skal finde flere penge til et dagpengekompromisforslag.

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Løkkes luftige løfter er umulige at måle Trads: Løkkes luftige løfter er umulige at måle Næste artikel Trads: Når ministre slås med embedsmænd Trads: Når ministre slås med embedsmænd