Christiania tilhører staten

DOM: Brugsretten til Christiania tilhører staten. Det fastslog Østre Landsret i dag. Christianitterne overvejer anke til Højesteret.

Det blev staten, der vandt, da striden om brugsretten til Christiania her til formiddag blev afgjort i Østre Landsret i København.

Omkring hundrede tilhørere var mødt frem i Østre Landsret, og retssalen var proppet til sidste plads, da dommen faldt. Dommens præmisser blev ikke oplæst i retssalen, og sagens parter gik efter domsafsigelsen hjem for at gennemlæse dommen.

Glæde hos DF
"Vi er meget tilfredse med afgørelsen fra landsretten, og vi vil nu bede om et møde med de partier, der drøfter denne sag, for at finde ud af, hvad der nu skal ske," siger retsordfører Peter Skaarup (DF) til Politiken og fortsætter:

"Det er Dansk Folkepartis ønske, at vi nu kommer i gang med en normaliseringsproces af Christiania, så vi slipper af med den kriminalitet, der er knyttet til det område - herunder hashhandlen."

Også kammeradvokat Stig Grønbæk Jensen glæder sig over, at staten fik medhold i sagen:

"Det var ventet, og dommen stemmer overens med de synspunkter, vi har lagt frem under retssagen. Hvad der kommer af reaktioner, må I spørge christianitterne om," sagde han til Politiken.

Foldschack: Intet skrækbillede
"Jeg tror ikke, vi skal sprede et skrækbillede af at christianitterne skal til at flytte ud af deres huse. Vi skal mane til besindighed og være bevidste om, at der et juridisk spor, der kan følges til Højesteret," sagde Knud Foldschack til Jyllands-Posten.

Han gør samtidig opmærksom på, at Christiania-sagen er en principiel sag om ejendomsret og brugsret, som typisk afgøres i Højesteret.

"Og det er jo 900 menneskers daglige bolig, det drejer sig om," sagde Christiania-advokaten, der understregede, at det i sidste ende er beboerne på Christiania, der afgør, om dommen skal ankes.

Alt faldt ud til statens fordel
I forbindelse med sagen havde Christiania rejst krav om, at den danske stat skulle anerkende, at christianitterne har en "uopsigelig ret" til at benytte Christiania-området. Den sag er altså nu afgjort til statens fordel. 

Fællesskabet Fristaden Christiania havde desuden gjort gældende, at den opsigelse af deres ret til at benytte området, som fandt sted efter ændringen af Christiania-loven i 2004, var ugyldig - eller skulle finde sted med et væsentligt længere varsel end de halvandet år, som Ejendomsstyrelsen havde givet. Men også her faldt afgørelsen i retten ud til statens fordel.

Endelig havde ca. 700 individuelle beboere og virksomheder på Christiania gjort gældende, at opsigelsen ikke var bindende for dem. En del af beboerne havde desuden anført, at de havde opnået egne rettigheder til dele af området, herunder blandt andet ved såkaldt hævd. Også her gik dommen christianitterne imod.

Forrige artikel K kritiserer politiets ministerkampagne Næste artikel Kommuner sløser med lange ventetider til truede børn