Bred aftale: Nu skal folkeskolens ældste elever have håndværksfag

AFTALE: Det bliver obligatorisk for elever i 7. og 8. klasse enten at have billedkunst, musik, madkundskab eller faget ’håndværk og design’. Det er resultatet af en bred aftale i Folketinget.

Det bliver fra folkeskoleåret 2019-2020 lovpligtigt for landets folkeskoler at tilbyde eleverne i 7. og 8. klasse faget håndværk og design.

Samtidig får eleverne i udskolingen krav på en ekstra uges erhvervspraktik.

Det er to af initiativerne i en ny aftale om mere praksisfaglighed i folkeskolen, som et bredt flertal i Folketinget tirsdag morgen blev enig om. 

Ud over regeringen står Dansk Folkeparti, SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre bag aftalen, der som mål har, at flere unge orienterer sig mod erhvervsuddannelserne.

"Boglige og praktiske evner er ikke hinandens modsætninger. Tværtimod. De skal gå hånd i hånd i folkeskolen, og med aftalens initiativer vil eleverne fremover blive udfordret, uanset om de er gode med hovedet, hænderne eller begge dele," lyder det i en pressemeddelelse fra undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Obligatoriske valgfag
Aftalen betyder også, at det bliver obligatorisk for eleverne i 7. og 8. klasse at have et enten praktisk eller musisk fag, der skal strække sig over to skoleår og kunne afsluttes med en prøve.

Ud over faget håndværk og design vil skolerne kunne tilbyde enten billedkunst, madkundskab eller musik. 

Det glæder undervisningsordfører i Venstre, Anni Matthiesen, der også forventer, at den ekstra uges erhvervspraktik vil få flere til at vælge at blive faglærte:

"Vi skal dyrke alle børns talenter. Derfor giver det også rigtig god mening for Venstre, at man nu får mere fokus på de praktiske færdigheder ved at give eleverne flere muligheder for valgfag i det praktiske og musiske i udskolingen," siger hun i pressemeddelelsen. 

Også i Socialdemokratiet er der tilfredshed med aftalen: 

“Det er ikke nok at kunne analysere et billede på væggen. Man skal også kunne hænge det op. Med denne aftale er vi nået et stort skridt nærmere Socialdemokratiets ønske om, at skolen ikke kun skal fokusere på kvikke hoveder, men også på kloge hænder,” siger undervisningsordfører Annette Lind (S). 

Aftalen skal også styrke den praksisnære læring af projektopgaven i 9. klasse ved at gøre det til "undtagelsen frem for reglen", at opgaverne laves uden praksisfaglige elementer. 

Aftalen kan læses i sin helhed her

Forrige artikel Farvel til blokpolitikken. Goddag til kampen om fremtiden Farvel til blokpolitikken. Goddag til kampen om fremtiden Næste artikel Løkke henter pressesekretær i Udenrigsministeriet Løkke henter pressesekretær i Udenrigsministeriet