Borgerlige splittet op i Hovedstaden

REGIONSVALG: Mens Konservative er i valgforbund med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, er Venstres spidskandidat i Region Hovedstaden efterladt tilbage sammen med Liberal Alliance og nogle lokallister.

Venstres spidskandidat i Region Hovedstaden, Martin Geertsen, er mislykkedes i bestræbelserne på at skabe et stort borgerligt valgforbund op til regionsvalget 19. november.

Socialdemokraterne havde ellers frygtet et valgforbund bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Radikale, mens de selv stod tilbage med venstrefløjen. Men sådan er det ikke just gået.

Den radikale spidskandidat Charlotte Fischer hører ganske vist til den radikale højrefløj, men hun er alligevel gået i valgforbund med Socialdemokraterne, SF og Retsforbundet samt lokallisten Nytgribskov. Og når det gælder partierne i den blå familie, er de splittet midt over i Hovedstaden.

Der eksisterer således to borgerlige valgforbund: Ét bestående af Konservative, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne - og ét af Venstre, Liberal Alliance og nogle lokallister. Ikke lige hvad Geertsen havde håbet på.

Uenighed om lægevagten
Opsplitningen er primært et spørgsmål om valgmatematik, siger den konservative spidskandidat Mette Abildgaard: 

"Vores kalkuler siger, at vi får mest ud af at gå i valgforbund med partier, der har nogenlunde samme størrelse som os. Det giver os chance for flest mandater," siger hun. 

Men der er dog også et politisk element i sagen:

"Det var været en høj prioritet for os at indgå valgteknisk samarbejde med Dansk Folkeparti, som vi har arbejdet sindssygt godt sammen med i Region Hovedstaden. Vi var f.eks. de eneste partier, der gik imod at lukke lægevagten til fordel for det nye system med 1813. I Hovedstaden har vi nogle fællesnævnere med DF, som vi ikke har med Venstre," tilføjer Mette Abildgaard.

Det er en opfattelse, der fuldt ud deles af DF's spidskandidat Henrik Thorup.

Åbent game
Venstres Martin Geertsen har kun en enkelt, lakonisk kommentar til, hvorfor Venstre kun sidder tilbage med et LA og nogle lokallister:

"Venstre ønskede et bredt borgerligt valgforbund. Det gjorde LA også," siger Geertsen.

Der ligger ikke nogle politiske aftaler i forbindelse med valgforbundet, og det er stadig ret åbent, om Geertsen eller den socialdemokratiske spidskandidat Sophie Hæstorp Andersen ender som ny regionsborgmester efter Vibeke Storm Rasmussen (S).

Der eksisterer yderligere et par valgforbund i Region Hovedstaden: Således er Enhedslisten eksempelvis i valgforbund med Hampepartiet, Miljøpartiet Fokus, kommunisterne og Christiania-Listen.

Forrige artikel Lokalpolitikeres magt større end forventet Lokalpolitikeres magt større end forventet Næste artikel Lidegaard før COP19: Offentlige klimamidler er afgørende Lidegaard før COP19: Offentlige klimamidler er afgørende