Blåt mindretal i Slagelse sagsøger Dyrby og hans gruppe

SLAGELSE-SAGEN: Spændingen mellem blokkene i Slagelse når et nyt niveau. Blå partier sagsøger nu borgmester John Dyrby (S) og hans gruppe for at sætte mindretallet uden for indflydelse på ulovlig vis.

Lokalpolitik er ikke for sarte sjæle.

Det bliver nu igen understreget i Slagelse Kommune, hvor Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale lægger sag an mod flertalsgruppen med John Dyrby Paulsen (S) i spidsen. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Anklagen går på, at John Dyrby og partierne bag ham har annulleret byrådets beslutning om at ændre på kommunens stående udvalg, på fordelingen af udvalgsposterne og på opgavefordelingen mellem udvalgene. Annulleringen har blandt andet betydet, at mindretallet har fået "frataget en række formands- og næsformandsposter i udvalgene – og dermed central indflydelse på kommunens anliggender," skriver de tre partier anført af formanden for Venstres gruppe Knud Vincents.

De mener, at John Dyrby og hans gruppe på den måde har sat mindretallet uden for indflydelse, og de mener, det er sket på ulovlig vis - at beslutningen "er begrundet i både politisk og personbåren uenighed", som det hedder i pressemeddelelsen.

Derfor hiver mindretallet nu gruppen bestående af Socialdemokratiet, SF, Liberal Alliance og Enhedslisten i retten.

Dyrby ophævede ny fordeling af udvalgsposter
Efter en højst dramatisk kamp om borgmesterposten i ugerne efter kommunalvalget i november, endte samtlige partier i Slagelse byråd med at indgå en samarbejdsaftale med John Dyrby Paulsen som borgmester.

I den korte tid, som fredspagten varede, blev partierne enige om en ny udvalgsstruktur og fordeling af posterne. 

Men ifølge det blå mindretal meddelte borgmester John Dyrby i marts, at han og hans flertal i forlængelse af regeringens ghetto-udspil havde drøftet de foreløbige erfaringer med den nye organisering. Og den skulle ændres.

Et par dage efter ophævede John Dyrby på vegne af sin gruppe hele samarbejdsaftalen med byrådet og annullerede dermed også den nye struktur og fordelingen af udvalgsposter.

Som årsag til at rive samarbejdsaftalen i stykker henviste John Dyrby Paulsen blandt andet til en række kritiske udtalelser fra blandt andre Dansk Folkeparti og Venstre mod andre byrådsmedlemmer. Han har også forklaret, at oppositionen både i og uden for byrådssalen har været usamarbejdsvillige.

"Vi ser ingen som helst grund til at holde fast i en samarbejdsaftale, der giver dem massiv indflydelse og udvalgsformandsposter, hvis vi alligevel bliver mødt af den samme oppositionspolitik og urimelige personangreb, som vi ville have oplevet uden samarbejdsaftalen," sagde John Dyrby blandt andet til Sjællandske.

Men hans begrundelser holder ikke i retten, mener altså de blå partier, som nu lægger sag an.

Det tyndeste papir i dansk politik
For nogle vil et flertal bestående af røde partier inklusive Liberal Alliance måske se besynderligt ud.

Men årsagen til, at socialdemokraten John Dyrby Paulsen kan kalde sig borgmester, er netop, at Liberal Alliances byrådsmedlem Villum Christensen pegede på ham efter kommunalvalget i 2017.

Det gjorde han efter lang tids uenighed med tidligere borgmester Steen Knuth (V), og det førte til et magtskifte.

Dog blev det aftalt, at Villum Christensen efter to år kunne overtage borgmesterkæden efter Dyrby Paulsen. Den aftale blev i en analyse her på Altinget kaldt for "det tyndeste papir i dansk politik", og John Dyrby Paulsen har da også senere slået tvivl om, hvorvidt han har tænkt sig at leve op til den.

Altinget forsøger at få en kommentar fra begge parter.

,

Forrige artikel Topmøde onsdag: Nato skal geares til at flytte tropper i historisk omfang Topmøde onsdag: Nato skal geares til at flytte tropper i historisk omfang Næste artikel Morten Helveg får ny udfordrer til posten som Radikales spidskandidat i EU Morten Helveg får ny udfordrer til posten som Radikales spidskandidat i EU