Biogas-satsning ramt af store forsinkelser

GRØN VÆKST: Regeringens satsning på biogas bliver mere end et halvt år forsinket. Biogasbranchen er fortvivlet, og ser det som urealistisk at nå mål om at omdanne 50 procent af gyllen til biogas.

Der er stadig ingen penge i den statslige pulje, som for alvor skulle sætte skub i etableringen af biogasanlæg herhjemme.

I Grøn Vækst blev det ellers aftalt, at der fra 2010 til 2012 skulle være en årlig pulje på 85 millioner kroner til etablering af anlæg, men det forberedende arbejde er blevet forsinket, og tidligst til efteråret vil interesserede landmænd kunne søge penge. Det sætter hele biogas-satsningen i stå.

"Der sker ingenting, når man ikke kan søge penge og ikke kan vide, om man får penge. Der er 15-20 projektgrupper, som gerne vil i gang, og andre, som gerne vil udvide gamle anlæg. De venter alle sammen på puljepenge, så det hele står fuldstændig i stampe," siger Aksel Buchholt, formand i Foreningen for Danske Biogasanlæg.

Urealitiske mål 
Han mener, at forsinkelsen vil betyde, at der ikke bliver bygget nogen biogas-anlæg i 2010 og måske heller ikke i 2011. Han mener desuden, at forsinkelsen får  konsekvenser for Grøn Vækst-målene om, at 50 procent af gyllen i 2020 skal omdannes til biogas.
"Det mål kan vi slet ikke nå, det er helt urealistisk," siger Aksel Buchholt, der undrer sig over politikerne.

"Det er typisk for politikere, at de sætter en masse i gang, men så sker der ikke mere. Vi har oplevet så mange gange inden for biogas-verdenen, at politikerne ikke følger op på initiativerne. Det vil åbenbart ikke noget med biogas. Det er bare tom snak," siger han.

Taber momentum 
I Brancheforeningen for Biogas ser sekretariatsleder Bruno Sander Nielsen også forsinkelsen som et stort problem.

"Det er drønærgerligt, når vi skal nå nogle klimaforpligtelser og nogle mål om vedvarende energi. Der er et potentiale i biogassen, som man kan gå ud at samle op, men nu er der en risiko for at tabe det hele på gulvet," siger han.

Han peger ligesom Aksel Buchholdt på, at der rundt i landet er en række projektgrupper, som ikke kan komme videre, før de ved, om de kan få penge fra igangsætningspuljen.

"Forsinkelsen giver usikkerhed. Når politikerne med Grøn Vækst beslutter, at halvdelen af gyllen skal bruges til biogas, så skaber det en enorm interesse og lyst til at komme i gang, men når hele processen bliver forsinket, så forsvinder det momentum," siger han og påpeger, at branchen også har brug for at kende rammevilkårene - for eksempel afregningsprisen - længere ude i fremtiden.

Venter på EU 
I Fødevareministeriet forklarer konsulent Ulla Heiden, at igangsætningspuljen er blevet forsinket, fordi EU-Kommissionen ikke ville godkende puljen i landdistriktsprogrammet, men krævede en egentlig statsstøtte-godkendelse.

Ministeriet regner med at sende godkendelses-ansøgningen til Kommissionen her i februar. Kommissionen har herefter tre måneder til at svare. Når godkendelsen er på plads, kan puljen indgå i landdistriktsprogrammet.

"Hvis alt går godt, kan man søge pengene til efteråret," siger Ulla Heiden.

I Grøn Vækst blev der også afsat 15 millioner kroner om året i tre år til økologiske biogasanlæg. Den økologiske pulje ventes at være klar til foråret, da puljen ikke kræver statsstøtte-godkendelse.

DF er skuffet 
Det var Dansk Folkeparti, som sammen med regeringspartierne lavede Grøn Vækst-aftalen. Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, ærgrer sig over forsinkelsen, som han erkender kan få konsekvenser.

"Selvfølgelig betyder forsinkelsen noget. Det er nu, at vi skal have vækst i landbruget, så det har en konsekvens, at det bliver trukket i langdrag. Hvis det fortsætter, kan man være bekymret for, om vi når målet om 50 procent biogas," siger han.

Han mener, at fødevareministeren kunne have været hurtigere, men hovedansvaret placerer han i EU-Kommissionen.
"Det er utroligt skuffende, at EU er så langsommelige og firkantede."

Ud over igangsætningspuljen blev der i Grøn Vækst også aftalt en række andre initiativer, som skulle sætte skub i biogas-produktionen. Blandt andet skulle der oprettes et statsligt rejsehold, som skal hjælpe kommunerne med at finde placeringer til anlæg. Dette rejsehold er ifølge Altingets oplysninger ved at være klar. Det blev også aftalt, at planloven skulle ændres for at give kommunerne mulighed for at placere anlæg, ligesom kommunerne skulle have mulighed for at stille garantier til anlæg. Ingen af disse aftaler er endnu på plads. Derudover skulle der laves en analyse med henblik på at ligestille biogasleverandører med naturgasleverandører, og der skulle sikres tilskudsmæssig ligestilling af afsætning af biogas til henholdsvis kraftvarmeværker og naturgasnettet. Disse tiltag er heller ikke gennemført endnu.

Forrige artikel Fedtskatten udskydes igen Fedtskatten udskydes igen Næste artikel Sådan ser Løkkes folkeskole-rejsehold ud Sådan ser Løkkes folkeskole-rejsehold ud