Angrebslysten statsminister hamrede løs i årets sidste spørgetime

Tirsdagens spørgetime viste en irritabel statsminister, der gik i clinch med de blå partier. Men den borgerlige opposition havde svært ved at finde effektive angrebspunkter.

Dagen efter Inger Støjbergs dom i Rigsretten spillede hun en hovedrolle i Folketingets spørgetime, hvor partilederne udfordrer statsministeren. Det var ikke mindst Støjbergs ivrige bejler, DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der gik til angreb.

For hvorfor skulle Støjberg for en rigsret, når andre ministre, der også har brudt ministeransvarlighedsloven, slap billigere? spurgte Thulesen. Hvorfor skulle tidligere fødevareminister Mogens Jensen ikke også for en rigsret?

Statsminister Mette Frederiksen (S) valgte et formalistisk svar, og understregede, at det er Folketinget og ikke regeringen, der nedsætter en rigsret. Men det stoppede ikke Kristian Thulesen Dahl, der ville vide, hvorfor der ikke er lighed for loven.

Overraskende nok holdt Mette Frederiksen fast i den formalistiske tilgang, selvom en effektiv smash ellers lå lige for hånden: For når ministre som Morten Bødskov (S) og Mogens Jensen (S) ikke er endt for rigsretten for deres forseelser, skyldes det, at et flertal i Folketinget reagerede ved at fyre dem. Det skete som bekendt ikke i Inger Støjbergs tilfælde, fordi Dansk Folkeparti holdt hånden over hende.

Kampivrig
Mette Frederiksen er normalt rigtig skarp i de direkte dueller, hvor hun både mestrer humor og præcise returneringer. I årets sidste spørgetime virkede hun irritabel, men hendes kampevne var intakt, og hun gik gentagne gange til modangreb på de borgerlige partiledere.

Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen kritiserede endnu engang regeringens håndtering af mink-sagen, men Mette Frederiksen slog tilbage der, hvor det gjorde ondt. For Ellemann havde jo selv bakket op om beslutningen om at aflive alle mink – inden han blev underkendt i sin egen folketingsgruppe. Smak!

Ellemann lod sig dog ikke slå ud, men gjorde sit bedste for at få Mette Frederiksen til at erkende, at det var hendes ansvar, der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink. Uden debatten dog rykkede noget.

Rævefælden
Den fremgangsrige konservative leder Søren Pape Poulsen var tæt på at begive sig ind på samme farlige spor som ved sidste spørgetime, hvor han kom for skade at udfordre loven om tidligere pension til nedslidte.

Denne gang var det et knap så højspændt område af velfærdspolitikken: Pape ville vide, hvorfor selvstændige aktører ikke kan trække et overskud ud af private daginstitutioner.

Også her gik statsministeren fluks til modangreb. Hun konkluderede, at de borgerlige ville rulle minimumsnormeringerne i daginstitutionerne tilbage, hvis de kommer til magten. "Er det ikke korrekt?" lød det fra Mette Frederiksen.

Pape parerede behændigt: ”Statsministeren skal være velkommen til at gå af og pege på mig som statsminister. Så skal jeg nok svare på spørgsmål i spørgetimen til statsministeren.”

Men derefter faldt Pape alligevel i fælden, og bekræftede at han ikke går ind for statslige minimumsnormeringer.

Dermed kunne Mette Frederiksen bygge videre på sit valgtema i forlængelse af sidste spørgetime og konkludere, at såvel ”Arne-pensionen” som minimumsnormeringer er fortid ved en borgerlig valgsejr.

Svækket sundhedsvæsen
En af de mest hidsige slagudvekslinger kom med LA-leder Alex Vanopslagh, der dels forsøgte sig med et angreb i minksagen, dels angreb regeringen for ”ikke have øget kapaciteten i sundhedsvæsnet”.

Det førte til betydelig irritation hos Mette Frederiksen:
”Det er mageløst, at Liberal Alliance gang på gang stemmer imod det, der er nødvendigt at gøre i situationen og på anden vis underminerer indsatsen – og så stiller sig op og giver den udlægning i dag.”

Vanopslagh slog tilbage med en bemærkning om, at LA allerede for et år siden tog ansvar og pegede på afbureaukratisering som et middel til at skaffe flere ressourcer i sundhedsvæsnet.

LA-formanden er en god retoriker, og normalt foregår duellerne med statsministeren i en munter tone. Men årets sidste spørgetime var præget af bitre opgør med en statsminister, der er mere presset end længe over for en borgerlig opposition, der ikke evnede at slå hul i regeringens forsvarsværker. Intet tyder på, at tonen bliver mere fordragelig i det kommende år.

Forrige artikel Støjberg-dom sender DF i granatchok Støjberg-dom sender DF i granatchok Næste artikel Værdipolitisk offensiv fra SF blev ramt af pauseknappen Værdipolitisk offensiv fra SF blev ramt af pauseknappen