Alternativet vil fordobles ved næste valg

MÅL: Alternativet går efter at få dobbelt så mange stemmer ved det næste valg, ligesom partiet efter kommunalvalget gerne ser en alternativ borgmester i København og rådmand i Aarhus.

SVANEKE: Alternativet går efter en fordobling af mandattallet ved det næste folketingsvalg. Sådan lyder det på partiets sommergruppemøde på Bornholm, der i ægte Alternativet-stil foregår i rundkreds med alle folketingspolitikerne og de fremmødte journalister med fri tag selv-urtete til alle.

Det tre dage lange sommergruppemøde, som startede onsdag, er lagt i Svaneke, hvor partiet fik 9,9 procent af stemmerne ved folketingsvalget i juni. Det er mere end dobbelt så meget som på landsplan, hvor Alternativet fik 4,8 procent af stemmerne.

”Vi vil lande på Svaneke-resultatet, som er 9,9 procent. Vi har diskuteret, om vi tør at være så ambitiøse, når vi også har en værdi, der hedder ydmghed. Men der er et potentiale for et stort folkeligt, grønt og entreprenant parti, og hvorfor skulle det ikke være os, som lykkes med det?” siger Uffe Elbæk, der selv mener, at målet er realistisk:

”Hvis vi kan få hver tiende stemme i Svaneke, kan vi også gøre det i resten af Danmark.”

Og det er ikke kun til folketingsvalget, at Alternativet har ambitiøse mål. Uffe Elbæk ser gerne, at Alternativet ved sit første kommunalvalg i november 2017 får en borgmesterpost i København og en rådmand eller -kvinde i Aarhus.

Partiet øjner muligheder
Alternativet har allerede sat deres aftryk på en politisk aftale, da regeringen sammen med partiet, SF, Konservative og Dansk Folkeparti indgik aftale om boligjobordningen – det såkaldte håndværkerfradrag, der efter årsskiftet bliver ændret til kun at gælde grønne forbedringer.

”Vi står i en ret interessant parlamentarisk situation, hvor vi har en venstreledet mindretalsregering, der hele tiden skal ned i salen og finde de berømte 90 mandater. Det giver os nogle muligheder for at komme ind med nogle af de ting, som vi synes er vigtige, hvilket vi allerede har vist i forhold til boligjob-ordningen,” siger Uffe Elbæk.

Blandt andet Enhedslisten kritiserede Alternativet skarpt for at være gået med i aftalen. Men Uffe Elbæk understreger, at Alternativet er klar til at være en positiv samarbejdspartner med regeringen ”alle de steder, hvor vi kan se os selv i det og føler, at vi flytter Danmark i en mere grøn og socialt bæredygtig retning.

Alternativ tilgang
Alternativet arbejder med tre bundlinjer, der er helt afgørende for deres politik, nemlig at det både skal være økonomisk, miljømæssigt og socialt bæredygtigt. Og det kommer til gælde i politik-udviklingen, når der skal fremsættes beslutningsforslag, laves aftaler og stemmes om lovforslag.

Partiet er blevet kendt for at udvikle sin politik i politiske laboratorier og værksteder. Her inviteres almindelige mennesker med ind for at finde politik på et givent område, og partiet har eksempelvis endnu ikke politik på udenrigsområdet.

”Vi har hørt formuleringen 'er det ikke useriøst, at I ikke har en udenrigspolitik', siden vi startede. Den måde, vi laver politik på, er, at vi gør det grundigt, og vi gør det i ryk. Senest har vi lavet politik på sundhedsområdet. Vi vil hellere lave det, som vi kalder langsom politik, som er langtidsholdbar, end at komme ud med hurtige meninger, som måske virker godt i en overskrift,” siger Uffe Elbæk.

,

Forrige artikel Lars Løkke slanker magtfulde udvalg Lars Løkke slanker magtfulde udvalg Næste artikel DF: Dagpengereform skal holde i 20 år DF: Dagpengereform skal holde i 20 år