7. december: Karina Lorentzen

JULEKALENDER: Karina Lorentzen (SF) er opvokset i en apolitisk familie, men har alligevel altid været stærkt optaget af social retfærdighed. Det har farmorens historier om livet som landarbejder i Sønderjylland medvirket til. Læs hvorfor her.

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg kommer fra en meget apolitisk familie, men det er alligevel min farmor, der har formet mig politisk. Da jeg var lille, fortalte hun mig historier om, hvordan mine bedsteforældre som unge, fattige landarbejdere i Sønderjylland havde meget dårlige arbejdsvilkår. Historierne har givet mig en meget stærk retfærdighedssans. Det vækker stadig en stærk harme i mig, hvis mennesker bliver uretfærdigt behandlet. Derfor var det meget naturligt, at SF blev mit parti.

Retfærdighedssansen har været der hele mit liv, men jeg kom sent ind i politik. Det var først, da jeg som lærer blev introduceret til SF af en kollega, at jeg blev politisk aktiv for alvor. I starten kunne jeg godt mærke, at jeg er barn af ufaglærte forældre. Min far er godt nok mekaniker, men han har altid haft ufaglærte jobs. Jeg synes, at alt den politiske snak var meget akademiseret, og jeg var faktisk ved at opgive, men jeg blev heldigvis hængende.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?
Mit mål har altid været, at alle skal have lige muligheder. Klassekampen er måske død, men der er stadig masser af skel i vores samfund. For eksempel er børn af etniske minoriteter markant dårligere stillet på arbejdsmarkedet. Gruppen af minoriteter, der har massive sociale problemer, kommer måske til Danmark med krigstraumer eller er analfabeter. Deres børn hænger i bremsen. Yahya Hassan er et hjerteskærende eksempel på, at der er store udfordringer i nogle familier. Børn af kriminelle forældre havner ofte selv i krininalitet. Jeg vil gerne fjerne barriererne, så mennesker kan gribe deres eget liv.

Hvilken politiker har inspireret dig?
Jeg har aldrig haft idoler på den måde. For mig handler politik om det nære og om menneskers hverdag, så det er mere der, jeg har haft mit fokus.

Hvilken politisk modstander har du respekt for?
Der er flere, men Tom Behnke har en saglighed og en ordentlighed, som jeg respekterer meget. Jeg kan godt lide, at han er meget løsningsorienteret. Nogle gange går der lidt for meget populisme og strategi i politik. Og det kommer løsningerne desværre til at lide under. Det ærgrer mig, men det er nok vilkårene.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?
Det er jeg alt for dårlig til. Jeg driver rovdrift på mig selv. Jeg kommer fra en familie med en meget stærk arbejdskultur. Jeg kan ikke nå at løse alle opgaver, men jeg forsøger at nå så meget, jeg kan. Jeg blev mor for to år siden, og det har selvfølgelig forandret mit liv. Når jeg er hjemme i Kolding, skal mit barn have min fulde opmærksomhed. Jeg vil aldrig tilgive mig selv, hvis mit barn oplever mig som fraværende i sit liv. Så jeg slapper helt af, når jeg er sammen med min familie.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Ja det burde jeg jo vide som lærer, men jeg kan ikke komme på en bog. Der har været alt for lidt tid til at læse desværre. Jeg har stort set kun læst tunge rapporter fra ministerier i år. Men når jeg har sommerferie, høvler jeg gerne en masse krimier igennem. Jeg har aldrig haft et behov for at læse "de rigtige" værker og jeg har aldrig leflet for finkultur. Der skinner min arbejderidentitet nok igennem.

Er du politiker om 5 år?
Det er et svært spørgsmål. Jeg har valgt at genopstille til Folketinget, så det håber jeg da på. Hvis jeg ikke bliver valgt, vil jeg alligevel fortsætte i SF. Måske vil jeg engagere mig i frivilligt arbejde, der gør en forskel i lokalsamfundet.

Du kunne ikke finde på at blive lærer igen?
Jeg har orlov fra min stilling, så det ville være nemt at vende tilbage. Men jeg vil hellere arbejde med asylbørn eller sikre, at kriminelle unge får flere muligheder for at gøre noget ved deres liv. Hvis jeg kunne, ville jeg hjælpe hele verden, men det er nok ikke muligt.

Er der noget, du fortryder fra 2013?
Vi har nået fantastiske resultater på mit område. Vi har lavet en reform for kriminalforsorgen, og vi har nået meget med udlændingelovgivningen. Vi har også givet dem, der bor i asylcentrene, en bedre hverdag. Så man kan i hvert fald se, at der er kommet en rød regering med mere fair regler. Men man kan altid diskutere, om vi burde gå videre, end vi gør. Der opstår stadig sager, hvor børn kommer i klemme, desværre. Lovgivningen er på plads, men systemet har fejlet. 

Hvad ser du frem til i 2014?
Jeg ser frem til at arbejde for forbedringer for børn i hele Danmark.

Forrige artikel Politikere hylder Mandela Politikere hylder Mandela Næste artikel Ny trekantsborgmester siger ja til Vejlefjordbro Ny trekantsborgmester siger ja til Vejlefjordbro