7. december: Jesper Petersen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det SF's skatteordfører, Jesper Petersen.

Jesper Petersen, 28 år, har været i Folketinget for SF siden 2007. Han er bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet og har tidligere blandt andet været landsformand for SF's Ungdom. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Politik er jo bare vildt fascinerende og afgør, hvordan vores samfund fungerer. Jeg vil have et solidarisk velfærdssamfund uden fattigdom, og hvor forskellene på rig og fattig i både Danmark og verden bliver udjævnet. Jeg har også altid været optaget af natur og miljø, og er vokset op i et hjem med et stort miljøengagement. Uden regulering og politisk indgriben vil kapitalismen ødelægge miljøet. Så der er brug for miljøbevidste socialister til at gøre noget ved den sag også. Når man brænder for nogle idealer må man jo melde sig ind i kampen, og det gjorde jeg så som 15-årig skoleelev i Vojens, og jeg har knoklet med politik siden da.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Jeg har mange drømme for, hvordan verden kunne være bedre, så hvor skal jeg snart begynde? Som skatteordfører for SF er det at få et skattesystem, der i højere grad medfører bedre klima og miljø, som er til at forstå, hvor der er retssikkerhed, som på en solidarisk måde finansierer et bedre fælles velfærdssamfund, og dermed omfordeler mere mellem velstillede og lavindkomster. At gennemføre SF og Socialdemokraternes udspil "Fair Forandring" ville være et godt skridt i den retning!

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Gert Petersen var fantastisk. Utroligt vidende, stort udsyn og en skarp ideolog. Han har skrevet nogle gode og vigtige bøger, og som taler var han simpelthen suveræn. Jeg var meget ked af det, da han døde nytårsdag i år.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har størst respekt for Kristian Thulesen Dahl, tror jeg. Den mand trækker jo regeringen rundt ved næsen, som det passer ham. Jeg er uenig med ham på de fleste punkter, og synes nogle gange, at hans demagogik bliver for tyk. Men jeg har stor respekt for en politisk håndværker og strateg, der kan sit kram og kender sit publikum.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg er meget social, og bare det at være sammen med min kæreste, eller lave mad og spille brætspil med familie og venner - det lader batterierne op. Fysikken er vigtig, så jeg træner i fitnesscentret og tager en tur på racercyklen, når der er tid. Det er også fremragende terapi for mig at spille på min guitar eller på det klaver, jeg har lånt. Når man spiller og synger, især sammen med andre, så fylder rytmen og den næste akkord det hele, og så forsvinder tankerne om arbejdsløsheden, skattereformen, klimaproblemerne og undertrykkelsen i Burma for en stund ...

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har læst alt for få, det bliver mest til en masse aviser og det cykelsportsmagasin, jeg læser på de mange togture til og fra Sønderjylland. Men jeg har bl.a. læst biografien "Stauning - demokrati eller kaos" af Henning Grelle, og den var rigtig god, synes jeg.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Det er jo noget, vælgerne afgør, men ja, jeg tror, at jeg stadig er politiker om 5 år. Det er skidespændende, og om 5 år bliver det kun sjovere og endnu mere udfordrende, når SF forhåbentlig er i regering og mere direkte gør en forskel. Jeg tror, jeg altid vil beskæftige mig med noget, der gør en samfundsmæssig forskel - så hvis ikke på Christiansborg, så måske i fagbevægelsen, en progressiv NGO eller i en virksomhed, som jeg kan stå inde for. Jeg har også en drøm om at være sportsdirektør på et cykelhold, så hvis alt andet glipper, ringer jeg sgu til Bjarne og byder mig til ...

Forrige artikel 6. december: Simon Emil Ammitzbøll 6. december: Simon Emil Ammitzbøll Næste artikel Løkkes åbningstale ved COP15