3F og DI vil tøjle platformsøkonomien: Klar til første brancheoverenskomst

PLATFORMSØKONOMI: 3F og DI går i stilling til at forhandle brancheoverenskomst, hvis overenskomsten med Hilfr bliver en succes. Men regeringen må løfte deres del af opgaven, lyder opfordringen.

Overenskomsten mellem 3F og rengøringsplatformen Hilfr kan blive første skridt til den første brancheoverenskomst for platformsøkonomiske virksomheder.

Fagforbundet 3F og Dansk Industri bekræfter, at det er planen at sætte sig til forhandlingsbordet næste sommer, når den etårige 'prøveperiode' på Hilfr-overenskomsten er overstået.

"Det betyder blandt andet, at vi lægger et landsdækkende niveau for, hvorledes løn- og ansættelsesvilkår skal være inden for netop dette fagområde. Lykkedes det, vil enhver digital arbejdsplatform, der ønsker at arbejde med rengøring i private hjem, kunne melde sig i Dansk Industri og få de samme løn- og ansættelsesvilkår," siger Tina Møller Madsen, der er gruppeformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Disruptionrådet følger med
Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og DI-direktør Karsten Dybvad troppede op, da 3F og Hilfr i april underskrev det, der beskrives som den første platformsøkonomiske overenskomst nogensinde.

Læs mere: Første platformsoverenskomst i Danmark: 3F og rengøringstjeneste lander aftale

Overenskomsten er også genstand for stor opmærksomhed i regeringens disruptionråd, som mandag og tirsdag mødes i Sønderjylland. Mandag eftermiddag kridtede 3F-formand Per Christensen og Karsten Dybvad i fællesskab banen op for planerne om en kommende brancheoverenskomst baseret på Hilfr overenskomsten.

Den træder i kraft 1. august, og løber i et år - hvorefter parterne skal tage stilling til, om der skal tegnes en fast overenskomst.

"Vi har aftalt, at vi vil sætte os ned, når prøveperioden er overstået, og se, om der er et grundlag for at lave en overenskomst, som er dækkende for platformsbaserede virksomheder, der leverer rengøring til private," siger Niels Grøn Seirup, der er underdirektør i DI.

DI: Et vigtigt skridt
DI dækker servicebranchen - og rengøringsbranchen i særdeleshed - derfor vil det være et vigtigt skridt at kunne tilbyde overenskomstdækning til de hastigt spirende platformsøkonomiske virksomheder på feltet, forklarer han.

"Det er et væsentligt skridt i forhold til at begynde at arbejde mere intensivt med, hvordan vi sikrer, at vi ikke ødelægger virksomhedernes forretningsmodel, samtidig med at forbundet får nogen garantier for, at det sker inden for nogen ordnede rammer, som vi kender det fra det øvrige etablerede arbejdsmarked," siger Niels Grøn Seirup.

Det er ikke kun den indledende prøveperiode, som gør overenskomsten med Hilfr speciel.

Når overenskomsten træder i kraft, vil rengøringsfolk, som udbyder deres service gennem Hilfr-appen, frit kunne vælge, om de ønsker at arbejde på overenskomst som såkaldt 'SuperHilfr' – som i så fald skruer timeprisen for kunden i vejret med 50 kroner - eller om de vil fortsætte som billigere freelance 'Hilfr's'.

Vil private betale mere for ren samvittighed?
Efter 100 timers rengøringsarbejde gennem appen træder overenskomsten automatisk i kraft – men rengøringsudbyderen vil fortsat kunne vælge at fortsætte uden overenskomst.

Systemet er altså i høj grad baseret på frivillighed - og ikke mindst på, at kunder er villige til at betale en højere pris for overenskomstdækket gulvvask og støvsugning.

3F har dog tiltro til, at efterspørgslen kan bære overenskomstdækket rengøringshjælp til private.

"Vi kan se, at dygtige rengøringsassistenter tager over 200 kroner i timen, uden at det afskrækker kunderne. Vi er ret sikre på, at kunder gerne vil betale for ordentligt arbejde. Vi tror også, at når nyhedens interesse omkring de ny arbejdsplatforme er falmet lidt, så vil kvalitet og service igen blive konkurrenceparametre. Vores erfaring siger os, at kvalitet, service og pris hænger sammen, og at kunder gerne vil betale for kvalitet og service," siger Tina Møller Madsen.

Ekspert: Vigtigt skridt, men stadig lang vej
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Anna Ilsøe fra Københavns Universitet er der meget, som står og falder med, om Hilfr-overenskomsten bliver en succes.

"Vi er først nødt til at se, hvor mange hilfr's, der vil overgå på overenskomst, før vi kan sige noget om, hvilken betydning en eventuel brancheoverenskomst vil få," siger lektoren fra FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier).

En brancheoverenskomst vil være et vigtigt første skridt i retning af overenskomstdækning, men vil ikke være ensbetydende med, at man har tøjlet platformsøkonomien.

"Rengøring for private er et specielt marked, som er karakteriseret ved meget sort arbejde og nærmest ingen organiseringgrad. Skridtet fra at dække noget, som slet ikke er overenskomstdækket, til at overenskomstdække andre markeder, hvor der ligger konkurrerende sektoroverenskomster i forvejen, kan være ret langt. Overenskomstdækning af rengøringsplatforme skaber vigtige erfaringer, men der er stadig lang vej, når det gælder andre typer af platforme. Så jeg tænker ikke, at det her er noget, man bare lige kan kopiere over på platforme i andre brancher. Det kommer til at tage sin tid, og måske bliver formatet lidt anderledes," siger Anna Ilsøe.

Regeringen må løfte deres del
DI og 3F er enige om, at en brancheoverenskomst i sig selv ikke løser alle udfordringer med et trylleslag. Der er tværtimod udfordringer omkring den nye platformsøkonomi, som kun regeringen kan løse, lyder det fra parterne.

"Hvis platformsvirksomheden bliver forpligtiget til at videregive oplysninger om deres freelancere til skat, vil man have elimineret en stor del af udfordringen for sort arbejde i branchen," siger Niels Grøn Seirup.

Tina Møller Madsen er enig, men efterlyser også en klar definition af begreberne freelancer og enkeltmandsvirksomhed.

De fleste arbejdsplatforme er bygget op, så de formidler kontakt mellem freelancere, det vil sige enkeltmandsvirksomheder, og kunder. Men freelancere er ikke beskyttet som lønmodtagere, og de har derfor ikke ret til eksempelvis barsel, ferie, pension og løn under sygdom. Det skal freelanceren selv spare op til ud af en timepris på omkring 120 kroner. Helt urealistisk, mener sektorformanden fra 3F.

"Jeg mener, at der ofte vil være tale om falske freelancere og falske selvstændige, og at platformene profiterer uretmæssigt på, at freelancere ikke har ret mange rettigheder. Vi tror, at de mange brugere på en rengøringsplatform reelt er lønmodtagere, der bare ønsker at arbejde og få løn for arbejdet. Det er kun regeringen, der kan løse dette problem," siger hun.

3F har Happy Helper i kikkerten
Selv om en brancheoverenskomst ikke ligger lige rundt om hjørnet, har 3F allerede aftalt et møde med Happy Helper, som er den største spiller blandt de platformsøkonomiske rengøringsfirmaer, efter sommerferien.

Happy Helper blev børsnoteret i april, og anslog i den forbindelse markedet for privat rengøring til 30 milliarder kroner.

"Målet er at få en prøveoverenskomst med dem også, så vi har et bredt grundlag at evaluere på. Herudover findes der andre platforme, der minder mere om vikarbureauer. Vi har aftalt at mødes med den største af dem, Chabber, efter sommerferien," fortæller Tina Møller Madsen.

Chapper er en tjeneste, der formidler kontakt mellem medarbejdere og arbejdsgivere inden for hotel- og restaurationsbranchen, og har mere end 2.000 medarbejdere på deres platform.

Forrige artikel På Nørrebro inviterer de politikerne til borgermøde: På Nørrebro inviterer de politikerne til borgermøde: "Vi har ikke brug for mere asfalt. Vi har brug for en plan" Næste artikel Eksperter: Politikerne bør gøre det dyrere at flyve Eksperter: Politikerne bør gøre det dyrere at flyve