3. december: Karsten Lauritzen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Venstres integrations- og udviklingsordfører Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen, 26 år, har været medlem af Folketinget for Venstre siden 2007. Han har en længere karriere i Venstres Ungdom bag sig - blandt andet som næstformand fra 2003-2005 og derefter som landsformand indtil 2007.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg meldte mig ind i VU og i Venstre i 1998, da Uffe Ellemann-Jensen havde tabt valget pga. stemmerne på Færøerne. Og jeg syntes, det var så uretfærdigt, at han tabte på det grundlag, så jeg tænkte, at det vil jeg ikke være med til en anden gang, så jeg gik ind i politik. Men min interesse stammer nok fra, at der altid blev snakket politik rundt om middagsbordet derhjemme, for året efter, at jeg blev født, blev min far valgt ind i kommunalbestyrelsen i Løgstør.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

At gøre en forskel for det, jeg tror på - at kæmpe for de liberale frihedsrettigheder og ændre lovgivningen, når den er åndssvag og rigid. Og det er den jo en gang imellem, uanset hvem der er ved magten. Og så er det helt overordnet at vågne om morgenen og gå på arbejde for at gøre en forskel - den dag, jeg ikke har den følelse, der vil jeg heller ikke være i politik længere.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Det har Uffe Ellemann-Jensen været. Han kunne på en sjov og underholdende måde få sine - indimellem provokerende - holdninger ud. Og han havde mod til at lede og stå op for sine synspunkter, selv om de mødte modstand. Jeg glemmer aldrig den gang han mødte op som udenrigsminister i EU, efter at danskerne havde stemt nej til Maastricht-traktaten, men havde vundet europamesterskabet efter landskampen mod Tyskland, hvor han udtalte: "If you can't join them, beat them!" Det viste stort overskud fra en mand, som lige havde lidt et politisk nederlag.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har stor respekt for Mogens Lykketoft og for hans måde at drive politik på. Jeg er meget ofte uenig. Men jeg har fået større og større respekt for ham, efterhånden som jeg har lært ham bedre at kende i det politiske arbejde. Det er helt tydeligt, at han stadig brænder for politik, selv om han har været med i mange år.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg læser nogle gange Anders And-blade og Jumbobøger. Det gjorde jeg i min barndom, og jeg har stadigvæk en stor samling, som jeg hiver frem når jeg virkelig skal slappe af. Ellers nyder jeg at læse bøger og hygge med vennerne.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er nok "Drageløberen" af Khaled Hosseini, som handler om Afghanistan i 60'erne og 70'erne frem til 2001. Man får lidt mere indblik i de konflikter, der er i deres samfund, som jo ikke mindst er religiøse. Fortællingen om, hvordan Taleban forbød børn at sætte drager op, viser, hvilket undertrykkende samfund det var - og det må man jo godt i dag.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Hvis vælgerne vil det, og jeg selv synes, det er sjovt at gå på arbejde. Men jeg ved det ikke.

Hvis jeg en dag ikke er i politik længere, så kunne jeg måske godt tænke mig at være kok eller drive en restaurant. Et eller andet, hvor man er selvstændig. Noget helt andet end politik, tror jeg.

Forrige artikel Barfoed: Aftale vil afhjælpe trængslen Næste artikel Lykke Friis modtager hele landets klimaopråb Lykke Friis modtager hele landets klimaopråb