Dagens overblik: Hvilken farve har SVM-regeringen?

God formiddag og velkommen til onsdagens overblik, der byder på bekymringer for havmiljøet med lommesmerter hos tre kommuner til følge, en vurdering af SVM-regeringens sande kulør og et jobskifte, der blev aflyst, før det overhovedet var trådt i kraft.

Vi starter med den mest farverige historie - måske ikke på substans, men hvis udkomme er en etiket med en svag kulør: Rød eller blå.

Udgangspunktet er dog mindre spraglet – nemlig en knastør optælling af afstemninger i Folketingssalen. Dem har der været 372 af i SVM-regeringens periode. 

Og dem har Berlingske Tidende sat Niels Erik Kaaber Rasmussen fra dataanalysefirmaet Buhl & Rasmussen til at analysere i et forsøg på at svare på spørgsmålet om, hvorvidt SVM-regeringen er overvejende rød eller blå - hvis nogen af delene.  

Det sidste forbehold er i dette tilfælde helt med rette – for den gode Niels Erik Kaaber Rasmussen har nemlig to forskellige måder at anskue sine resultater på.

I det ene tilfælde kommer han frem til den konklusion, at regeringen er overvejende blå.

Det gør han, når han tager udgangspunkt i de afstemninger, hvor regeringen udelukkende har stemt sammen med en af de to fløje - her har den nemlig stemt sammen med blå partier i 35 tilfælde mod kun 23 gange sammen med røde partier. Dette er dog et fåtal af afstemninger – i de fleste tilfælde har regeringen stemt sammen med partier fra begge sider af salen.  

Men når Niels Erik Kaaber Rasmussen regner på sandsynligheden for, at et gennemsnitligt rødt eller blåt parti stemmer sammen med regeringen, viser resultatet det omvendte: Nemlig at sandsynligheden er større for, at et rødt end et blåt parti stemmer sammen med regeringen.

"Så man kan komme til hver sin konklusion, alt efter hvilken vinkel man vælger. Og det passer egentlig meget godt med den måde, regeringen gerne vil opfattes og placere sig: Den vil ikke lægge sig tydeligt til højre eller venstre," siger han til Berlingske.

Dog med den tilføjelse, at hvis han skulle vælge en af de to opgørelsesformer,“ville han nok vægte det højere at stemme ting igennem kun med partier fra den ene blok.”

Læs en udførlig gennemgang af analysen her 

Sikring af huse og mennesker langs Nordsjællands kyster er sat på pause af hensyn til fisk og dyr  

Hvis kommunerne Helsingør, Gribskov og Halsnæs skal sikre kysterne i projektet Nordkystens Fremtid på en måde, så det ikke skader stenrevene ud for kysten og de fisk og dyr, som lever der, bliver det 150 millioner kronere end forventet.

Miljøministeriet har pålagt kommunerne at genetablere de allerede beskadigede stenrev, og det har kommunerne sådan set heller ikke noget imod – de har bare ikke råd til det. Derfor er projektet, som allerede har kostet omkring 40 mio kroner. Det skriver DR. 

Borgmestrene fra de tre kommuner håber derfor på, at miljøminister Magnus Heunicke (S) vil bevilge statslig støtte til projektet, når de mødes med ham til august.

"Jeg har respekt for, at vi skal genetablere nogle stenrev, som også er til gavn for fiskelivet og dyrelivet. Vi skal bare være opmærksomme på, at projektet får en helt anden pris,” siger Borgmesteren i Gribskov Kommune, Bent Hansen (V) til DR.  

 
Vestagers nye chefrådgiver trækker sig efter hård kritik fra Macron 

Et magtspil mellem ledende næstformand for EU-kommissionen, Margrethe Vestager, og franske præsident Emmanuel Macron, nåede onsdag formiddag en kulmination.  

På Twitter måtte Vestager nemlig med beklagelse annoncere, at hendes netop udpegede Chefrådgiver for økonomi i generaldirektoratet for konkurrence, Scott Morton, trækker sig før hun er begyndt.  

Det sker efter at Emmanuel Macron har været højlydt i sin kritik af valget af en ikke-europæer i så vigtig en stilling. Tirsdag forsvarede Vestager ellers valget af Scott Morton, men måtte altså allerede dagen efter modtage hendes opsigelse. 

Læs mere her.  

 
En dansk-græsk sommerkonflikt om rengøring 

Mange drømmer om fred og fordragelighed, når de rejser sydpå i ferien. Sådan går det dog langt fra hver gang. 

Vi slutter dagens overblik af med en græsk farce, hvor en dansk folketingspolitiker har indtaget hovedrollen.

Berlingske kunne nemlig tirsdag fortælle historien om en højspændt konflikt mellem MF for Liberal Alliance, Katrine Daugaard, og en græsk hotelejer.  

Den liberale politiker havde booket en ferielejlighed til familien i Grækenland.  

Her levede rengøringsstandarden dog langt fra op til hendes forventninger, og det brokkede hun sig over i et Facebookopslag. 

I kommentarsporet tog hotelejeren til genmæle, og skrev at politikeren heller ikke mødte hendes standarder for gæsterne på hotellet.   

Berlingske har talt med begge parter, der ikke er helt enige om, hvem, der har råbt af hvem, i hotellets bar. Læs hele historien her, mens du nyder resten af din - forhåbentlig fredsommelige - ferie.   

,

Forrige artikel FIK DU LÆST: Interview med Lars Løkke om folkepension: FIK DU LÆST: Interview med Lars Løkke om folkepension: "På sigt skal hele verden laves om" Næste artikel Uffe Elbæk om at gå fra Alternativet til Frie Grønne og tilbage: ”Jeg fortryder ikke noget som helst. No regrets Uffe Elbæk om at gå fra Alternativet til Frie Grønne og tilbage: ”Jeg fortryder ikke noget som helst. No regrets"