Dagens overblik: Otte kilder i Udlændingestyrelsens Syrien-rapport kritiserer konklusionen

Otte ud af tolv kilder i Udlændingestyrelsens Syrien-rapport siger, at Danmarks politik om syriske flygtninge ikke afspejler de virkelige forhold. Hver tiende overvejer at stemme på Løkkes parti. Regeringens infrastrukturplan kritiseres for vildledning. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit korte politiske overblik. 

Når 500 syriske flygtninge står til at blive sendt tilbage til hovedstaden Damaskus, sker det blandt andet på baggrund af en rapport fra Udlændingestyrelsen, som vurderer, at der er sikkert.

Men otte ud af tolv navngivne kilder fra rapporten tager nu afstand fra indholdet. Det skriver BT og TV2.

De otte kilder siger i en fælles udtalelse, at Danmarks politik om syriske flygtninge ikke afspejler de virkelige forhold.

"Vi – analytikere, researchere og eksperter i syriske forhold – fordømmer på det stærkeste den danske regerings beslutning om at afvise midlertidig beskyttelse til syriske flygtninge fra Damaskus," siger de.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil ikke forholde sig til kritikken af rapporten, men skriver i en mail til TV2, at han har tillid til myndighedernes vurdering af sikkerhedssituationen.

Danmark står alene i Europa om at vurdere den syriske hovedstad som sikker.

Erhvervsminister vil nu diskutere ”ulogisk” caféregel 

Flere partier har kritiseret, at gæster skal booke bord en halv time før besøg på caféer og restauranter, når de åbner onsdag.

Nu siger erhvervsminister Simon Kollerup, at han gerne vil se på en anden model end reservationskravet. Det fortæller han til DR.

”Jeg er heller ikke anderledes indrettet, at hvis man kan nå den samme effekt på en anden måde, så lad os snakke om det. Det her handler bare om, at smittetrykket i Danmark ikke bliver for højt, så vi skal til at lukke ned igen,” sagde han mandag.

Rekordhøje opsparinger i kommunerne

Kommunernes opsparing runder nu 50 milliarder kroner. Det er en rekordhøj stigning på otte milliarder i 2020. Det skriver Altinget Kommunal

Et historisk år med corona har altså ikke for alvor belastet økonomien i kommunerne.

Tværtimod skyldes en del af stigningen, at skoler og dagsinstitutioner lukkede ned i forbindelse med coronasmitte. Kommunerne fik også en ekstra bevillinger på grund af frygten for en stigning i antallet af arbejdsløse, men her gik det ikke så slemt som planlagt.

Tysk valg: CDU's bestyrelse støtter formand som kanslerkandidat

Når Tyskland går til valg den 26. oktober i år bliver det sandsynligvis Armin Laschet, som bliver kandidat for de to partier CDU og CSU, og dermed kan ende med at overtage kanslerposten fra Angela Merkel.

Bestyrelsen i det tyske parti CDU giver på et møde mandag deres støtte til Armin Laschet, som også er den nuværende leder af CDU. Det oplyser unavngivne deltagere ved mødet til det tyske medie Bild. 

Samme dag vælger også Tysklands ”De Grønne” deres kanslerkandidat, som bliver 40-årige Annalena Baerbock.

Hver tiende overvejer Lars Løkkes parti

Cirka hver tiende vælger vil overveje at stemme på et parti, som Lars Løkke Rasmussen står bag.

Det viser en måling fra analyseinstituttet Voxmeter, lavet for Ritzau, skriver Jyllands-Posten.

Af de 1071 adspurgte danskere svarer 9,3 procent, at det er ”meget sandsynligt” eller ”sandsynligt,” at de kunne finde på at stemme på den tidligere statsminister.

Lars Løkke Rasmussen har siden den 1. januar været løsgænger i Folketinget, men har oprettet et politisk netværk, som han flere gange har fortalt, at han vil gøre til et parti.

Regeringens infrastrukturplan kritiseres for vildledning

”Historisk stor og omfattende” kaldte tre ministre den nye plan for Danmarks infrastruktur, da den blev præsenteret i begyndelsen af april i år.

Men regeringens 160 milliarder dyre transportplan er kun historisk stor, fordi regeringen har gjort den 14 år lang, siger flere økonomiske eksperter til Berlingske.

Hvis man sammenligner med tidligere regeringers planer – på procent af årligt BNP – er den nye plan helt på niveau. Derfor kritiserer flere af eksperterne regeringen for at puste tallene op og vildlede vælgerne.

Det sker i dag:

  • I USA afgør retten sagen om George Floyd, der blev dræbt af en politimand i maj 2020.
  • Klokken 14: Åbent samråd med ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn (S), som skal redegøre for, hvordan det kan lade sig gøre, at Danmark de sidste 9 år er blevet snydt for cirka 14,5 millioner kroner af udviklingsbistanden i 96 sager.
  • Klokken 14: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er kaldt i samråd, hvor han er blevet bedt om at redegøre for, hvorfor man i Danmark fortsat tøver med at bruge Spinraza til behandling af børn med muskelsvind.
  • Klokken 15: Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S) er i samråd, hvor han skal redegøre for, hvorfor det ikke er muligt at åbne for tildeling af opholdstilladelser til landbrugspraktikanter i Vest- og Nordjylland.
  • Klokken 15: Åbent samråd med erhvervsminister Simon Kollerup (S), som skal redegøre for, hvordan neutralitetsprincippet bliver administreret i Erhvervsstyrelsen i forbindelse med udbetaling af lønkompensation.
  • Klokken 17: Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) holder pressekonference, hvor det ventes, at de vil vurdere sikkerheden ved coronavaccinen fra Johnson & Johnson. Den er sat på pause i flere lande af frygt for alvorlige bivirkninger i form af blodpropper.

Forrige artikel Bredt flertal siger nej til live-tv fra Støjberg-sagen, men DF insisterer: Bredt flertal siger nej til live-tv fra Støjberg-sagen, men DF insisterer: "Vi vil opleve en demokratisk festeksplosion" Næste artikel Se kortet: Danmark er delt i arbejderkvarterer og velhaverenklaver Se kortet: Danmark er delt i arbejderkvarterer og velhaverenklaver