Partier afviser ikke en europagt

EUROPAGT: EU's planer om en ny europagt med strengere krav til medlemsstaternes økonomi afvises ikke på forhånd af partierne på Christiansborg. Men der er grænser for EU's indblanding, slår S og SF fast.

EU's økonomi skal opstrammes og konkurrenceevnen skal forbedres. Det er den overordnede pointe i det udkast til en såkaldt konkurrenevnepagt, som kommissionsformand Jose Manuel Barosso og Rådets formand Herman Van Rompuy har lavet forud for næste uges topmøde mellem eurolandene.

Og den overordnede idé støttes blandt EU-partierne på Christiansborg.

"Vi er enige i, at der skal strammes op over for lande, der ikke har styr på økonomien. Det giver god mening. SF vil derfor også acceptere, at EU i særlige situationer stiller krav og kommer med nogle anbefalinger til landene," siger SF's EU-ordfører Pia Olsen Dyhr.

Er i forhandlingssituation
I Venstre er man uofficielt begejstret for udmeldingen fra EU-systemet, som partiet mener ligger i god forlængelse af regeringens egen politik. Men man understreger samtidig, at Danmark i øjeblikket er i en forhandlingssituation over for EU. Derfor vil man heller ikke udelukke noget, hedder det.

Partiets ordfører tøver heller ikke med at slå fast, at partiet som udgangspunkt er åben over for det udspil, der måtte komme fra EU.

"Der er meget fornuft i diskussionen om en bedre konkurrenceevne og en mere stabil europæisk økonomi. Alle partier er jo enige i fastkurspolitikken, og det kan blive en udfordring at fastholde den, når eurolandene hele tiden arbejder tættere sammen. Det er derfor som udgangspunkt jo i vores interesse at være med," Flemming Møller.

S: Skal være mere forpligtende
Udspillet fra EU's "to præsidenter" deler flere ting med det udspil, Tyskland og Frankrig havde formuleret til en europagt. Men det nye udspil betoner, at der skal bygges overpå de eksisterende måsætninger i blandt andet EU 2020-strategien. Og det vil man gerne bakke op om hos Socialdemokraterne.

"Det er en god ide at bygge videre på de allerede eksisterende vækst og stabilitetsmålsætninger. Mange af dem har, indtil nu, lidt under at være uforpligtende. Så vi ser gerne, at nogle af dem bliver mere forpligtende. For eksempel om at sætte mål for uddannelse, som skal bane vejen til vækst," siger EU-ordfører Kim Mortensen.

Grænser for EU
Udkastet til konkurrenceevnepagten indeholder dog også en række forslag, som møder umiddelbar modstand hos flere af politikerne. Det gælder blandt andet kravet om at indskrive national "gældsbremse"-lovgivning, højere pensionsalder og en bremse for store lønstigninger i den offentlige sektor.

"Alle tiltag indenfor løndannelse og pension skal droppes. Den slags krav fra EU skal kun komme på tale, hvis man skal have andel i hjælpepakken som eksempelvis Grækenland," siger Pia Olsen Dyhr.

Det syn deler man hos Socialdemokraterne, der samtidig understreger, det er positivt, at ikke-eurolande kan deltage. Skal Danmark være med, så skal det også vare helt på lige fod med de andre, lyder det fra Socialdemokraterne.

"Det er godt, vi kan omfattes selvom, vi ikke er euroland. Derfor skal der også gælde de samme krav - vi vil også have, at Danmark skal med til ministermøderne, når pagten er dagsordenen," siger Kim Mortensen.

Europagten bliver i første omgang emnet, når eurolandene mødes til topmøde i næste uge.

Forrige artikel Professor: Brugerbetaling eller dårligere uddannelser Professor: Brugerbetaling eller dårligere uddannelser Næste artikel Støjberg: Seniorer skal omskoles Støjberg: Seniorer skal omskoles