Ekspert: Løkke glemte at forberede os på indgreb

PRIMING: Statsministeren har forsømt at "prime" efterløns-indgrebet i medierne og dermed overfor offentligheden, mener ekspert i politisk kommunikation Rasmus Jønsson.

Afskaffelsen af efterløn for danskere under 45 år kom som et lyn fra en klar himmel, og regeringen forsømte at forberede vælgerne på indgrebet. Det mener en af landets førende eksperter i værktøjerne for politisk kommunikation, cand.comm. Rasmus Jønsson.

Han kalder det slinger i valsen, at efterlønsreformen blev varslet som pludseligt. Forslaget skulle have været "primet" eller forberedt med varsler i den offentlige debat, mener han:

"Priming er enormt vigtigt i moderne politisk kommunikation - specielt i et land hvor vælgerne er opdraget til kontraktpolitik, og hvor regeringen har haft som grundregel, at man - som den tidligere statsminister yndede at udtrykke det - ikke kommer som en tyv om natten og overrasker vælgerne.

Et helt grundlæggende problem med Løkkes kommunikation i forbindelse med strategiskiftet er, at det sker uden nogen som helst form for priming, og det går udover den troværdighed, som Løkke sidder tilbage med som afsender," skriver Jønsson i en længere analyse på Altinget | Christiansborg (abonnement) om statsministerens samlede kommunikation henover julen, kulminerende med tv-duellen i aftes med S-formanden Helle Thorning-Schmidt.

"Udover at et par prominente baglandspolitikere et par dage før havde varmet op i Politiken med, at der skulle ske noget med efterlønnen, har Venstre på ingen måde gjort noget for at præparere den politiske dagsorden de sidste par måneder, så det kom til at se mere naturligt og logisk ud, at Løkke pludselig vil fjerne efterlønnen", skriver Rasmus Jønsson og føjer til: 

"Havde Venstre og partiets allierede i efteråret primet med undersøgelser, rapporter, cases, nye tal, fremtidsprognoser og debatter, der pegede i retning af, at der var brug for endnu flere tiltag end dem, man kom med i Genopretningspakken for at få dansk økonomi på ret køl, ville det virke langt mere naturligt, at Løkke i nytårstalen kom med budskabet om at afskaffe efterlønnen.

Nu kom Løkkes budskab som et lyn fra en klar himmel, og derfor er det ikke overraskende, hvis en del vælgere mere opfatter det som et sidste desperat forsøg på at få vendt de dårlige meningsmålinger, end som et gennemtænkt forslag, der kan fremtidssikre velfærdssamfundet. En mistanke, der bliver styrket af, at Løkke i den direkte tv-duel mod Thorning ikke havde et klart svar på, hvornår en 40-årig kan forvente at kunne gå på pension med hans nye regler. Her måtte han henvise til slutningen af januar, hvor han vil fremlægge en mere konkret efterlønsplan."

Forrige artikel Radikale kan få nøglerolle Næste artikel Rekordmange så Løkke-Thorning duellen Rekordmange så Løkke-Thorning duellen