Haarder: Patienter skal ikke have penge op af lommen

KRONIKERE: KL's forebyggelses- og kronikerudspil får en hård medfart på Christiansborg. Danske Regioner mener, forslaget underminerer den danske velfærdsmodel, og står klar til at overtage opgaven.

Ordet "brugerbetaling" indgår ikke en eneste gang i KL's nye oplæg om, hvordan man i fremtiden kan sikre, at der er penge til forebyggelse og opfølgning til kronikere og andre patienter, som kommunerne har ansvaret for.

Ikke desto mindre var det i går hovedvinklen, da medierne tog fat på KL's oplæg. 

I oplægget peger KL på, at alle prognoser viser, at antallet af kronikere på diabetes-, KOL- og hjerteområderne vil stige. Og det samtidig med at regeringen har erklæret nulvækst i kommunerne.

"KL lægger i sit nye udspil op til en bedre prioritering i indsatsen over for kronisk sygdom og andre lidelser. Hvis kommunerne skal have råd til at give de grundlæggende tilbud inden for meget stramme økonomiske rammer, er det vigtigt, at kun borgere, som rent faktisk har behov for et tilbud, visiteres til det," siger Anny Winther (V), formand for KL's social- og sundhedsudvalg som svar på den kritik, der lød af udspillet.

Bertel: Nej uanset hvad 
Hos KL kunne man ikke genkende mediernes gengivelse af udspillet. 

"Jeg vil gerne præcisere, at den prioritering, som vi taler om i udspillet, er tænkt i forhold til borgere med fx diabetes, KOL-patienter eller patienter, der lider af hjerte-kar-sygdomme, som har brug for hjælp i forhold til rygestop, bedre kostvaner, motion og lignende. Det er en misforståelse, at prioriteringen skulle omfatte borgere, der udskrives fra sygehuset, fx efter en rygoperation. Kommunerne vil naturligvis fortsat varetage den lægehenviste kommunale genoptræning, når en borger fx udskrives fra sygehuset efter en operation," siger Anny Winther.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) havde i går ikke haft lejlighed til at læse KL's udspil. I en tidligere kommentar til emnet havde han slået fast, at regeringen afviser brugerbetaling i forhold til behandling af syge borgere.

En holdning, som han fastholder, da Altinget forelægger ham oplysningen om, at KL's udspil ikke drejer sig om ændringer i genoptræningen af patienter efter endt sygehusbehandlng.

"Kommunerne har de samme penge i år og næste år, som de regnede med at have sidste år. Derfor synes jeg ikke, at der er nogen særlig grund til at ændre kriterierne for, hvad man som patient selv skal betale. Men jeg vil gerne lytte til debatten om udspillet," siger Bertel Haarder fortsat.

Bertel: Patienter skal ikke betale
Men det behøver vel ikke koste penge for den ressourcestærke kroniker-patient, hvis vedkommende i højere grad end svage patienter selv skal sørge for at bevæge sig mere, lægge sin kost om eller være mere omhyggelig med at tage sin medicin?

"Det er rigtigt, der er mange ting, som kronikerne kan gøre for at tage bedre vare på sig selv. Samtidig er der også muligheder for mere behandling i hjemmene i stedet for indlæggelser. Og de kan øge fokus på sund levevis og motion. Det eneste, vi holder fast i, det er, at syge borgere ikke skal have flere penge op af lommen," siger Bertel Haarder.

Han blev i løbet af dagen støttet af både S og DF, der lagde kraftig afstand til KL-udspillet. 

Regioner: Skal vi overtage opgaven?
Hos Danske Regioner erklærer man sig meget beymret over KL's oplæg.

Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), mener, forslaget kan underminere den danske velfærdsmodel, hvor alle har samme adgang til sundhedsvæsnet.

"Det er bekymrende, hvis KL mener, at patienter med lang uddannelse eller høj indkomst skal tilbydes mindre grundig opfølgning på deres sygdom. Det er langtfra sikkert, at personer fra de to grupper opfører sig rationelt, når de er blevet syge. Det er sygdommen, og ikke patientens indkomst eller uddannelse, der skal afgøre, hvad de de tilbydes," siger Ulla Astman.

Hun sætter spørgsmålstegn ved, om kommunerne er de rigtige til at tage sig af kronikerene og patienterne efter udskrivelse fra hospitalerne.

"Hvis kommunerne ikke løser deres opgave, så risikerer vi, at behandlingen på sygehusene bliver tabt på gulvet, fordi kommunerne ikke følger ordentligt op på patienterne. Hvis kommunerne ikke mener, at de kan løse opgaven, så må regionerne overtage den opgave," siger Ulla Astman.

Altinget følger onsdag op med patientforeningernes reaktion på KL-udspillet.  

Forrige artikel Arbejdsgruppe gransker SU til udlændinge Arbejdsgruppe gransker SU til udlændinge Næste artikel Ejendomsmæglere blæser på lovkrav om energimærker Ejendomsmæglere blæser på lovkrav om energimærker