Regeringen har fremlagt finanslovsforslag

DOKUMENTATION: Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har fremlagt regeringens forslag til finansloven for 2011.

Hovedlinjerne i finanslovsforslaget:

Dansk økonomi er igen i vækst. Nedgangen i produktion og efterspørgsel efter den internationale økonomiske krise er vendt til moderat fremgang. Erhvervs- og forbrugertilliden er vendt tilbage, boligmarkedet er stabiliseret, og privatforbruget er på vej op.

Samtidig er det moderate internationale opsving med til at understøtte dansk eksport og dermed væksten. Senest har der været kraftig fremgang i Tyskland og Sverige, som er to af Danmarks vigtigste eksportmarkeder.

Fremgangen skal ses i sammenhæng med regeringens meget ekspansive økonomiske politik i 2009 og 2010. Det har sammen med lavere renter holdt hånden under dansk økonomi og bidraget til at begrænse de menneskelige omkostninger ved krisen.

Faldet i beskæftigelsen er således bremset op, og ledigheden er steget betydeligt mindre end tidligere ventet.

Det moderate opsving i Danmark ventes gradvist at blive mere selvbærende i løbet af i år og næste år. Selv om væksten på de danske nærmarkeder har været meget høj i årets første halvdel, er der fortsat usikkerhed om styrken i det internationale opsving.

Desuden er der risiko for, at den finansielle uro kan blusse op igen med stigende renter til følge.

Stort set alle vestlige lande skal eller er i gang med at nedbringe de store offentlige underskud i kølvandet på krisen, og udfordringerne er i de fleste lande større end i Danmark.

Alternativet til at få styr på den offentlige økonomi er kraftigt voksende gæld i den vestlige verden, finansiel uro og opadgående pres på renterne.

Det er uomgængeligt, at vi også herhjemme skal tilpasse de offentlige udgifter og indtægter. De store offentlige overskud i årene op til krisen er vendt til underskud, som alene i år ventes at udgøre omkring 80 mia. kr.

Renses for konjunkturerne skønnes et strukturelt underskud på de offentlige finanser på omkring 30 mia. kr. i år. Det er en strukturel svækkelse af den offentlige økonomi på mere end 65 mia. kr. på bare to år, som afspejler de meget omfattende vækstinitiativer, regeringen har igangsat i kølvandet på krisen.

Underskuddene øger den offentlige gæld, som ellers er reduceret med mere end 400 mia. kr. fra 2001 til 2008, så den offentlige nettogæld var bragt ud af verden, da krisen indtraf.

Det er afgørende, at gældsopbygningen bremses, så tilliden til og troværdigheden om finans- og fastkurspolitikken bevares. Prisen for svigtende tillid er høj og kontant, som vi så i foråret, hvor en række lande blev ramt af finansiel uro og stigende renter på grund af usikkerhed om den politiske vilje til at sikre en sund økonomi.

Regeringen og Dansk Folkeparti har på den baggrund indgået Aftale om genopretning af dansk økonomi. Med aftalen styrkes den offentlige økonomi med godt 24 mia. kr. frem mod 2013. Dermed indfris den henstilling, Danmark i juli modtog fra EU, om en finanspolitisk stramning på i alt 1½ pct. af BNP i 2011-2013.

Det svarer til det generelle mindstekrav i de fælles EU spilleregler, og de fleste EU lande skal gennemføre væsentlig større stramninger. Det skyldes, at Danmark mødte krisen med relativt stærke offentlige finanser.

Genopretningsaftalen skaber samtidig plads til nødvendige merudgifter på udvalgte områder ved at omprioritere offentlige udgifter for i alt 10 mia. kr. i de kommende tre år. Regeringens finanslovforslag for 2011 indeholder således en række nye initiativer inden for rammerne af genopretningen af den offentlige økonomi.

Med regeringens finanslovforslag for 2011 prioriteres midler til blandt andet flere behandlinger på sygehusene, en styrket indsats på kræftområdet, et øget akutberedskab i udkantsområderne, investeringer i en moderne offentlig sektor, flere unge i uddannelse og til initiativer for svage og udsatte grupper.

Kilde: Publikationen "Ansvarlighed og varig velfærd, Finanslovforslaget 2011"

Forrige artikel Anmeldelse: Islams Magt Anmeldelse: Islams Magt Næste artikel Lunken modtagelse af finanslovsforslaget