Politikere herre i eget hus: førsteret til at vise rundt

FØRSTERET: Folketinget er proppet med rundvisninger, og nu får politikerne førsteret til at vise befolkningen rundt - de ansatte må pænt vente.

Det er en stående vittighed på Christiansborg, at de flere hundrede ansatte vil blive så lykkelige den dag, de alene kunne være i Folketinget - fri for de "besværlige politikere og journalister".

Men til syvende og sidst er det de folkevalgte, der har fat i den lange ende og bestemmer over livets gang i folkestyrets hus. Det er proppet med de meget populære rundvisninger for skolebørn og vælgere - i dén grad at politikerne får førsteret til at vise rundt, mens de ansatte må finde mere sekundære tidspunkter at vise deres arbejdsplads frem for familie og venner (tilføjelse 27. maj 2010: ansatte viser først og fremmest skoleklasser og andre grupper rundt, præciserer Folketingets kommunikationschef Søren Væver).

"Administrationen reducerer sine omvisninger på de tidspunkter, hvor medlemmerne har flest, og øger dem, hvor medlemmerne har færrest," oplyser Linda K. Johansen fra Folketingets kommunikationsafdeling og forklarer:

"I Husets travle perioder kan det indimellem være vanskeligt at passere passagen ved formandsportrætterne eller dronningetrappen op til publikumslogen på grund af de mange interesserede gæster på omvisning. Også i Vandrehallen og Samtaleværelset er der ofte kødannelse til gene for både gæster, medlemmer og ansatte."

Reglerne for omvisninger skal ændres, så det generelt "i højere grad imødekommer medlemmernes ønsker og behov", siger Linda K. Johansen.  

Booking over nettet
Udover politikernes førsteret til at vise rundt er der derfor en række andre ændringer på vej. Politikerne og de ansatte så at sige deler folketingssalen mellem sig, når der ikke er møde, så medlemmerne viser Salen frem fra logen til højre for formanden (altså den, der bruges i dag) og administrationen viser Salen frem fra de offentlige tilhørerpladser lige overfor formanden. Det sker for at undgå kødannelser.
 
Folketinget indfører et elektronisk bookingsystem med adgang både fra intranettet og fra Folketingets hjemmeside. 

Og så lover administrationen at forbedre koncept og indhold for rundvisningerne. Denne del indeholder bl.a. en revideret omviservejledning, vidensbank for både medlemmer og ansatte samt udarbejdelse af et "omviserkodeks".

Forrige artikel V vil omfordele studerendes pendler-støtte V vil omfordele studerendes pendler-støtte Næste artikel S-SF: En Fair Løsning S-SF: En Fair Løsning