Splid mellem S og SF i amnestiforhandlinger

OPPOSITIONSSPLID: Socialdemokraterne kalder en aftale om amnesti til skattesnydere "kvalmeagtig usympatisk". Men både SF og Enhedslisten står klar til at skrive under sammen med regeringen og Dansk Folkeparti.

Der er for første gang i mange måneder blevet drevet en kile ind mellem Socialdemokraternes og SF's skattepolitik.

Mens både SF og også Enhedslisten er lige ved målstregen for en aftale med regeringen om at give ét års amnesti til skattesvindlere, der har gemt penge i udlandet, gik Socialdemokraterne fra forhandlingerne hos skatteminister Troels Lund Poulsen (V), næsten inden de gik i gang.

Dermed ser der for første gang i VK-regeringens levetid ud til at kunne indgås et forlig på skatteområdet med den yderste venstrefløj uden om Socialdemokraterne.

"Det her handler slet ikke om penge for os - men om ret og rimelighed. Som aftalen er lagt op, bliver der kun amnesti for det, der hedder forsætlig unddragelse - hvilket er skattesvig for over en halv million. Det er altså virkelige skatteål, som enten har penge fra kriminalitet eller har gemt penge for at undgå beskatning. Og vi synes ikke, man skal have amnesti, bare fordi man er rig," siger Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup.

S: "Kvalmeagtigt usympatisk"
Forhandlingerne om amnestiordningen har stået på i et par måneder, men er nu så tæt på målstregen, at der forventes et forlig enten i dag onsdag eller i morgen torsdag. Aftalen vil efter alt at dømme betyde, at skattesvindlere i en periode på ét år kan få amnesti for skattesvindel for mere end 500.000 kr., så man ikke risikerer fængselsstraf, men kun en bøde, hvis man melder sig selv. Derudover betyder aftalen også, at man kan ordne mellemværendet med skattemyndighederne, uden at det behøver komme til offentlighedens kendskab.

"Det er ganske enkelt decideret kvalmeagtigt usympatisk, at forslaget er udformet som en udenretslig procedure, så man kan gå uden om domstolene. Så kan bedsteborgerne, der har stukket penge til side, se deres børn i øjnene og betale bøden, uden nogen ved det," raser Nick Hækkerup. 

SF: Vi går ikke op i hævn
SF's skatteordfører Jesper Petersen har imidlertid ikke fortrudt, at han er blevet ved forhandlingsbordet uden sin socialdemokratiske kollega:

"Jeg har fra starten været fortaler for, at hvis en amnestiaftale indrettes retfærdigt, så kan det været et af de redskaber, der tages i brug for at få bragt de hundredvis af mio. kr. hjem til beskatning i Danmark, som er gemt i udlandet. Aftalen rummer både pisk og gulerod, og det har været vigtigt for os," siger Jesper Petersen, der ikke forstår, hvorfor Nick Hækkerup finder aftalen "kvalmende":

"Det må han jo om. Men jeg synes, mit hensyn er at få penge hjem i den fælles kasse, som hr. og fru Danmark har betalt til i årevis, og som sådan en aftale her skal komme til gavn. Jeg går mindre op i at gennemføre en hævn i form af offentlig omtale end i at få beskattet der penge, som andre danskere er blevet snydt for," siger han.

Selv Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen er også glad for udsigten til en aftale med regeringen:

"Det må blive Socialdemokraternes egen sag, at de ikke vil være med. Men vi tror, det her for det første vil styrke inddrivelsen, og for det andet vil det styrke jagten på dem, der bliver ved med at snyde. Der er et meget vigtigt fremadrettet element i aftalen," siger Frank Aaen og peger dels på aftaler med skattelylande, viden om, hvordan skattesnydere bærer sig ad, og en forøgelse af straffen for skattesnyd, når den étårige amnesti udløber.

S: Intet problem i uenighed
Nick Hækkerup mener ikke, uenigheden mellem Socialdemokraterne og den øvrige venstrefløj vil få nogen betydning for et eventuelt regeringssamarbejde mellem S og SF efter et valg:

"Man kan vel sige det på den måde, at samarbejdet mellem os og SF er gået fra at have været en sommerromance til at være et egentligt ægteskab, hvor man ikke er enige om alting. Men jeg synes ikke, der er grund til at overdramatisere det," siger Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup.

Ud over amnestien indeholder aftalen også et element, der vil give skattemyndighederne mulighed for at købe stjålne skatteoplysninger fra udlandet.

Forrige artikel Almene lejere skal betale for elite-ungdomsboliger Almene lejere skal betale for elite-ungdomsboliger Næste artikel Medlemseksplosion i Liberal Alliance Medlemseksplosion i Liberal Alliance