Nyt parti spås gode chancer for valg

NYT PARTI: Nye partier har det ofte svært, men eksperter vurderer, at Fælleslisten har gode muligheder for at opnå afgørende mandater.

Stor succes ved regionsrådsvalget samt massiv lokal opbakning har fået folkene bag Fælleslisten Vest i Region Midtjylland til at gå efter repræsentation i Folketinget.

Lukningen af en række sygehuse rundtom i landet har givet anledning til at mobilisere den generelle utilfredshed med dét, som mange kalder en geografisk skævvridning af Danmark, hvor den store taber bliver yderområderne. Flere eksperter fastslår i dag over for Altinget.dk, at Fælleslisten har langt bedre chancer for at opnå mandater end Fokus og Liberal Alliance.

Fælleslisten har enestående betingelser
De sidste par år har budt på flere nye partikonstruktioner. Først med Ny Alliance, senere kom Borgerligt Centrum, og senest har partiet Fokus meldt sig på banen, og som Altinget | Christiansborg tidligere har påpeget, så har nye partier det ofte svært.

Men lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet, der har forsket i vælgerstrømninger ved adskillige folketingsvalg, mener, at folk på Christiansborg gør klogt i at tage de vrede vestjyder alvorligt:

"Under normale omstændigheder ville man sige, at det er et håbløst projekt at lave et nyt parti. Men det er helt enestående betingelser, der gør sig gældende i forhold til Fælleslisten," siger han.

Den 26. april afholdes der generalforsamling for Fælleslisten Vest, som kommer til at fungere som startskuddet til det landsdækkende parti.

"Der kommer repræsentanter fra alle de andre regioner med undtagelse af København, og der kommer enkeltpersoner fra kommunerne Næstved, Kalundborg, Slagelse og Roskilde på Sjælland. Fra Region Syd har vi fået henvendelse fra Sønderborg, Nordborg, Svendborg og det sydfynske øhav, og fra Region Nord er der interesserede fra Hjørring, Dronninglund, Løgstør og Farsø," oplyser Leif Hornshøj.

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole mener, at Fælleslisten bryder med de mønstre for partidannelser, vi har set de senere år:

"I modsætning til de andre nye partier, vi har set forsøge sig de sidste mange år, er Fælleslisten ikke et parti, som udspringer af og ligner et af de eksisterende partier. De har en helt anden dagsorden, som berører rigtig mange danskeres hverdagsliv," siger han.

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg (abonnement)

Forrige artikel Løkkes tale om dansk-kinesisk samarbejde Næste artikel Modstand mod Støjbergs månedlige samtaler Modstand mod Støjbergs månedlige samtaler