Ellemann vil ikke udpege Vadehav til verdensarv

VADEHAVET: Miljøminister Karen Ellemann (V) vil ikke udpege Vadehavet til verdensarv, før nationalparken i området er på plads, sagde hun på samråd. Oppositionen er utilfreds.

En ting ad gangen. Det var budskabet, da den nyudnævnte miljøminister, Karen Ellemann (V), onsdag for første gang var i samråd i Folketingets Miljøudvalg.

Her ville oppositionen have svar på, om miljøministeren vil prøve at få optaget den danske del af Vadehavet på Unescos liste over verdensarv. Både den tyske og den hollandske del af havet er på listen allerede. Men Karen Ellemann slog på samrådet fast, at hun i første omgang vil prioritere at få etableret en nationalpark i området.

"Når nationalparken er godt i gang, så skal vi genoverveje, om den danske del af Vadehavet skal udpege til verdensarv," sagde ministeren, der understregede, at en udpegning også skal have lokal opbakning.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at da spørgsmålet om udpegning af verdensarv sidst var på dagsordenen, så var der betydelig lokal modstand. Det er vigtigt, at der er et tæt samspil mellem stat og de berørte kommuner, når vi ansøger om verdensarv, for den efterfølgende beskyttelse er jo også op til kommunerne. Det skal ikke være noget, som de lokale får trukket ned over hovedet," sagde Ellemann.

Dansk formandskab 
Den 17. og 18. marts mødes repræsentanter for Danmark, Tyskland og Holland på øen Sild til den 11. internationale konference om Vadehavet. I de næste tre år skal Danmark lede de tre landes samarbejde om vadehavet, og på samrådet sagde Karen Ellemann, at det i denne periode skal afklares, om den danske del af havet skal på verdensarvs-listen.

"Jeg kunne godt sætte mig som ambition, at vi skal have en afklaring inden for denne periode," sagde hun.

Ministeren ville på samrådet dog ikke love, at hun selv deltager i konferencen. Det skuffer flere af oppositionspartierne.

"Det er utilfredsstillende, hvis ministeren ikke kommer til mødet," siger SF's miljøordfører, Ida Auken, som også mener, at Danmarks ambitioner i forhold til beskyttelsen af Vadehavet er lavere end Tyskland og Hollands.

"Det er pinligt, hvis Danmark skal trække ambitionerne ned, når vi har formandskabet," siger hun.

En syg undskyldning 
Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, er utilfreds med, at ministeren ikke vil arbejde for at få den danske del af havet på Unescos liste.
"Det er slapt, at Tyskland og Holland har deres del af havet på listen, og vi ikke har."

Mette Gjerskov forstår ikke ministerens plan om først at oprette nationalparken og derefter søge om optagelse som verdensarv.
"De to ting har ikke noget med hinanden at gøre. Det er en syg undskyldning, for man kan sagtens gøre begge ting samtidig."

Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, mener derimod, at ministerens plan er fornuftig.
"Det er sund fornuft, at man godt vil have nationalparken helt på plads, inden man presser på med det næste projekt, men det er vigtigt, at man ikke venter med at starte processen om at få optaget området som verdensarv," siger han.

Forrige artikel Ny emballageafgift vil belaste miljøet Ny emballageafgift vil belaste miljøet Næste artikel Konservative konstituerer sig