Haarder og læger afviser kritik fra Etisk Råd

ETIK: Etisk Råd advarer mod Det Fælles Medicinkort, hvor læger og andre relevante sundhedspersoner fremover vil få overblik over patienternes samlede medicinforbrug. Sundhedsministeren og Lægeforeningen afviser kritikken.

Etisk Råd er ikke direkte modstandere af Det Fælles Medicinkort, der er ved at blive rullet ud i sundhedsvæsnet. Men medicindata-basen, der skal give læger og sundhedspersoner lettere adgang og mere præcise oplysninger om den enkelte patients medicinforbrug, får nu helt uvant kritik.

Hidtil er systemet bare blevet tiljublet fra alle sider i sundhedsvæsnet. It-systemet forventes at forbedre patientsikkerheden og sikre en mere effektiv behandling.

I sin seneste rapport slår Det Etiske Råd ganske vist også fast, at hensynet til netop bedre behandling taler for at indføre et sådant system - men kun måske.

Mangel på klare mål 
Men aktørerne på sundhedsområdet har været for ivrige med at få det storstilede it-projekt på benene, mener Etisk Råd.

"Udviklingen af systemet demonstrerer, at man hverken fra starten eller undervejs har opstillet klare mål for registreringen og ændringer af systemet, endsige undersøgt effekten af dem. Uden en evaluering af systemet er det efter medlemmernes opfattelse umuligt at tage stilling til de indførte systemers berettigelse," skriver Etisk Råd i sin rapport.

"Alle Rådets medlemmer er enige om, at borgerne skal have information om, at der sker registrering af den enkeltes medicinforbrug, samt hvordan disse informationer kan anvendes. Patienten bør desuden informeres om mulighederne for selv at kontrollere, hvem der har indhentet oplysninger i Medicinkortet. I den forbindelse skal patienten også oplyses om, at han eller hun kan bede om at få sine ordinationer "privatmarkeret", så oplysningerne om vedkommende ikke uden videre er tilgængelig for andre personer, der har adgang til Medicinkortet," anbefaler Det Etiske Råd.

Et stort flertal i rådet mener også, at færre end nu skal have adgang til databasen.

"15 medlemmer af Det Etiske Råd mener, at der bør ske en indsnævring af den personkreds, der har adgang til oplysningerne i Medicinkortet, så det udelukkende er behandlende læger og deres eventuelle medhjælp, apotekspersonale samt Sundhedsstyrelsen som led i tilsyn med sundhedspersoner, der har adgang," skriver rådet i rapporten, hvor der også anbefales, at Det Fælles Medicinkort bliver evalueret.

Lægeforeningen: En vigtig brik
Lægeforeningen ryster  dog ikke på hånden i forhold til sin fulde opbakning til systemet.

"Det Fælles Medicinkort er en vigtig brik i arbejdet med at styrke patientsikkerheden, og det har Lægeforeningens opbakning. Selvfølgelig er det vigtigt at kunne beskytte fortrolige oplysninger, men for patienterne skyld er det også vigtigt, at læger har adgang til de helt aktuelle medicindata. Det giver nye muligheder for at sikre den korrekte medicinering gennem hele patientforløbet og reducere antallet af medicineringsfejl. Det bør spille en hovedrolle i vurderingen af FMK, og jeg ser frem til, at det bliver realiseret," siger Yves Sales, næstformand i Lægeforeningen.

Haarder: Vigtigt med tillid til personalet
Samme besked kommer fra sundhedsminister Bertel Haarder (V).

"Jeg deler ikke Etisk Råds bekymring om, at medicinkortet kan krænke patienters privatliv. For mig at se er det fælles medicinkort et kæmpe fremskridt for patienterne, fordi det skaber mere tryghed og højere kvalitet i behandlingen," siger sundhedsministeren og fortsætter:

"F.eks. ved vi fra et pilotprojekt med medicinkortet i lægevagten i Region Syddanmark, at medicinkortet kan spare tid og ulejlighed for både patienter og læger, fordi lægevagten kan hjælpe patienten over telefonen, bl.a. fordi lægen har adgang til alle oplysninger om patientens medicinering," forklarer Bertel Haarder.

Bertel Haarder mener ikke, at hensynet til den enkelte patient skal øges yderligere.

"Og så mener jeg, man skal have tillid til, at sundhedspersonalet ikke misbruger den øgede adgang til informationer, som medicinkortet giver dem. Selvfølgelig er det muligt for den enkelte at blokere for oplysninger om medicinindtag, hvis vedkommende ønsker det."

Forrige artikel Nye skrotningsregler kan koste arbejdspladser Næste artikel V udstiller Per Stig i sag om medievilkår V udstiller Per Stig i sag om medievilkår