Står til nyvalg: Sofie Carsten Nielsen

NYVALG: Hver uge året ud portrætterer Altinget.dk en folketingskandidat, vi forventer valgt næste gang. Sofie Carsten Nielsen (R) vil prioritere udgifter på sundhedsområdet.

Folketingsvalget nærmer sig, og gennem prognoser og analyser bringer Altinget | Christiansborg hver måned en oversigt over, hvem redaktionen forventer valgt.

Traditionen tro er der optræk til, at omkring en tredjedel af de nye folketingsmedlemmer vil blive indvalgt for første gang. Uanset hvornår valget kommer, betyder det politisk entré på den store nationale scene for en række mere eller mindre uprøvede parlamentarikere.

Altinget.dks Thomas Schjønning har udvalgt og kort portrætteret ti af de folketingskandidater, der står til nyvalg. De kommer fra vidt forskellige kredse med vidt forskellige bud på fremtidens Danmark. Fælles for dem er kun viljen til valg. Vi bringer et portræt hver lørdag på Altinget.dk frem til nytår. God læsning.

Redaktionen


Af Thomas Schjønning 

Et offentligt sundhedssystem, hvor man prioriterer klart i forhold til de udfordringer, man står overfor og ikke er bange for at nedprioritere områder, der er for dyre i forhold til udbyttet. Det er en af Sofie Carsten Nielsens (35) væsentligste mærkesager.

"Jeg vil have sundhedssystemet op på et andet niveau, hvor vi kan snakke om prioriteringer. Det er måske nok for nørder, men det er vigtigt, at vi foretager nogle klare valg," siger hun, der opstiller i Gentofte.
 
Reformer, reformer, reformer
Den holdning til sundhedsområdet skal ses i lyset af hendes overordnede ambition om reformer af den danske nationaløkonomi.

"Den meget overordnede dagsorden for mig er økonomien. Vi skal simpelthen have genoprettet økonomien, for ellers har vi ikke råd til de helt konkrete ting som sundhed, uddannelse, at tage vare på socialt udsatte, og at gøre noget for vores børn i daginstitutionerne."

Ved hvad jeg taler om
Sofie Carsten Nielsen vurderer, at bl.a. hendes erfaringer som spidskandidat til Europa-Parlamentet stiller hende godt i forhold til arbejdet i Folketinget. Men hun lægger også stor vægt på sine 10 års erfaring fra arbejdsmarkedet.

"Jeg har arbejdet i ministerier, og nu arbejder jeg i en interesseorganisation (politisk fagchef i Ingeniørforeningen, red.). Jeg har beskæftiget mig med en meget bred vifte af politiske emner - også i dybden. Så jeg ved godt, hvad jeg taler om."

Favorit - men ikke sikker
De Radikale skal i følge Altinget.dks opgørelse bare have syv mandater, for at der falder et mandat til partiet i Københanvs Oegns Storkreds, hvor Sofie Carsten Nielsen altså er opstillet.

I en analyse af sammensætningen af den radikale folketingsgruppe efter valget skriver Altinget.dks Niels Th. Dahl i en artikel i Altinget | Christiansborg:

"Mulige vindere af mandatet inkluderer det siddende folketingsmedlem Anne Marie Geisler Andersen, tidligere Europa-Parlaments-spidskandidat Sofie Carsten Nielsen, byrådsmedlem Marie-Louise Andreassen og viceborgmester i Høje-Taastrup Nadeem Farooq.

Som svag favorit til at vinde Københavns Omegn står dog indtil videre Sofie Carsten Nielsen. Sofie Carsten Nielsen var en kortere overgang mellem 2005 og 2007 folketingskandidat for De Radikale i Indre By, men fik sin første egentlige politiske platform ved Europa-Parlaments-valget i 2009, hvor det lykkedes hende at slå partiets siddende parlamentariker Johannes Lebech i kampen om spidskandidaturet. Sofie Carsten Nielsen blev ikke valgt, men gjorde generelt et godt indtryk i valgkampen."

EU eller Danmark?
Det var som spidskandidat til Europa-Parlamentet i sommeren 2009, at Sofie Carsten Nielsen for alvor fik taletid i de landsdækkende medier. Og orienteringen mod det europæiske samarbejde er da også et af grundelementerne i hendes politiske verdenssyn.

Det europæiske fokus har også præget hendes valg af uddannelse. Foruden at være uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet har hun en mastergrad fra Europakollegiet i Brügge.

Og hvis man spørger hende, om hun føler sig mest dansk eller europæisk, lyder svaret da også, at hun ganske enkelt ikke ser nogen konflikt imellem de to identiteter, og at hun ikke kan pege på det ene frem for det andet.

Forrige artikel Palle Weis ny kulturredaktør på Jyllands-Posten Næste artikel Barselsorlov før EU-diplomati Barselsorlov før EU-diplomati