S på banen med eget burkaforslag

BURKA: S vil ikke længere støtte det konservative forslag om et burkaforbud, men foreslår i stedet et forbud mod at tvinge folk til at bære enhver form for religiøs påklædning.

Dansk Folkeparti er nu det eneste parti tilbage i Folketinget, der ønsker et decideret forbud mod burkaer.

Efter i første omgang at have bakket op om det konservative forslag om et burkaforbud, skifter Socialdemokraterne nu også holdning.

Det skriver Information. 

"Vi synes stadig, at burkaer er et overgreb mod kvinder, og vi syntes oprindeligt, at det var en god ide med et forbud. Men alle de eksperter, vi har snakket med, siger, at det formentlig strider mod Grundloven. Dét må vi selvfølgelig bøje os for," siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen.

I stedet foreslår han en ændring af straffeloven, der gør det strafbart at tvinge andre til at bære religiøs påklædning.

"Det er en måde at lande det her på, så vi stadig forfølger det principielle mål at forhindre overgreb på kvinder og andre - men uden at være i konflikt med Grundloven," siger Henrik Sass Larsen.

Han forestiller sig ændringen skrevet ind i straffelovens § 260 om ulovlig tvang.

Undren hos resten af oppositionen
SF's retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen, mener dog, at det socialdemokratiske forslag rejser nogle 'afgrænsningsproblemer':

"Hvornår er et tørklæde en religiøs hovedbeklædning, og hvornår er det bare et tørklæde? Hvordan vil Socialdemokraterne definere det, og hvordan vil de bevise, at det er en religiøs hovedbeklædning?" siger hun til politiken.dk. 

De Radikales retsordfører, Lone Dybkjær, ser ligesom Karina Lorentzen en række problemer - hvordan vil Socialdemokraterne eksempelvis forhindre forældre i bestemme, hvilket tøj børnene skal gå med.

Line Barfod (EL) efterlyser ligeledes formålet med det nye forbud:

"Ganske vist har vi specifikt skrevet ind i straffeloven, at omskæring og tvangsægteskaber er forbudt - selv om det i forvejen er forbudt - men det skyldes, at kvindeorganisationer og eksperter mente, at det ville sende et signal og have en effekt. Det har jeg ikke hørt skulle være tilfældet i dette tilfælde," siger Line Barfod til politiken.dk.

Forrige artikel Enhedslisten har offentliggjort finanslovsforslag Næste artikel Bertel Haarder - ildkuglen