Enhedslisten tager "gyldne" regler op i Folketinget

KOMMUNER: Line Barfod vil tage sagen om KL's 8 gyldne regler til kommunerne op i Folketinget. Hun mener, at reglerne er et forsøg på at prioritere besparelser over barnets tarv, hvilket er lovbrud.

Erik Fabrin, formand for Kommunernes Landsforening, har udsendt et notat til alle landets borgmestre med otte gyldne regler for, hvordan kommunen kan spare.

Line Barfod (EL) frygter, at kommunerne nu vil sætte hensynet til økonomien før barnets tarv, og rejser derfor sagen for socialminister Karen Ellemann (V), som støtter op om Erik Fabrin og notatet.

"I går gjorde regeringens ungdomskommission det klart, at forebyggende indsats er det bedste middel mod ungdomskriminalitet. Men samtidig holder regeringen kommunerne i så stramme økonomiske tøjler, at de ikke kan give den optimale støtte til udsatte børn og unge.
At spare på indsatsen for udsatte børn og unge er både socialt og økonomisk en dårlig forretning. For prisen for at lade stå til, kommer samfundet til at betale senere," siger Line Barfod i en pressemeddelelse.

Fabrins gyldne regler
Et af forslagene fra notatet siger, at sagsbehandlerne skal placere flere udsatte børn hos familier og venner end hos professionelle, da dette er en billigere løsning. Et andet forslag går ud på, at en sagsbehandler aldrig bør træffe ekstra dyre beslutninger på egen hånd.

Socialfaglig jurist og lektor i socialret ved Den Sociale Højskole Simon Thorbek siger i dag til Politiken:

"Notatet understøtter, at økonomien skal være den afgørende faktor for kommunen, når der træffes foranstaltninger, og sådan må det ifølge loven ikke være,"

Thorbek udtrykker, at han især er bekymret over, at Fabrin fremhæver, at "det optimale tilbud findes inden for de udstukne økonomiske rammer".

Stine Jørgensen, juridisk adjunkt ved Københavns Universitet, bekræfter over for Politiken, at enhver afgørelse skal træffes i henhold til barnets bedste. Hun mener desuden, at det er misvisende, at der i notatet ikke gøres opmærksom på kommunernes juridiske forpligtelser.

Forrige artikel R: Reformer kan løse skattepakkens hårdknude Næste artikel Barfoed: Privatisering er ikke et mål i sig selv