Hver anden kommune skærer ned på folkeskolen

FOLKESKOLEN: Der er udsigt til besparelser på folkeskoleområdet i hver anden kommune næste år. En farlig og meget kortsigtet løsning, advarer Anders Bondo. SF og S kalder Haarder i samråd.

Hver anden danske kommune vil spare på folkekoleområdet næste år.

Det viser en undersøgelse, Danmarks Lærerforening har foretaget af den kommunale budgetlægning. Kun to kommuner planlægger at forbedre serviceniveauet.

De svageste rammes hårdest
Hver tredje kommune er på vej til at forringe støtten til elever med særlige behov, der undervises i normalklassen, og næsten lige så mange er på vej til at forringe den specialpædagogiske indsats uden for normalklassen.

Nedskæringerne vil derudover især gå ud over vikardækningen, undervisningsmidlerne, elevernes ugentlige timetal og lærernes efteruddannelse.

"Udviklingen ser dyster ud for folkeskolen," siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"Mange af landets kommuner er presset i knæ rent økonomisk. Det får alvorlige konsekvenser for eleverne i folkeskolen. Desværre ser vi igen i år, at det er de svage elever, som bliver ramt hårdest."

En farlig og kortsigtet løsning
En række kommuner har allerede indgået budgetforlig, og mange kommuner vil følge efter i den kommende tid.

"Jeg håber, at man stadig kan nå at få luget ud i de værste spareplaner, så vi undgår de mest dramatiske nedskæringer," siger Anders Bondo Christensen.

"Folkeskolen udgør en væsentlig post på de kommunale budgetter, og mange kommuner er fristet til at skære i serviceniveauet, når krisen kradser. Men skolen er en investering i fremtiden. Det er en farlig og meget kortsigtet løsning for det danske samfund at forringe kvaliteten i folkeskolen," siger han.

Bertel i samråd
Undersøgelsen får både SF og Socialdemokraterne til at kalde undervisningsminister Bertel Haarder (V) i samråd.

"Vi har flere gange bedt Bertel Haarder præcisere lovgivningen, så børnenes ret til nødvendig specialundervisning står klokkeklart. Ministeren har bekræftet, at kommunerne ikke må skære i specialundervisningen af økonomiske grunde, og alligevel sker det i hver tredje kommune," siger uddannelsesordfører Christine Antorini til folkeskolen.dk.

Forrige artikel Kritikken af GMO-forsøg tager til Kritikken af GMO-forsøg tager til Næste artikel S-uenighed om legalisering af hash