V og K strides om støtte til havvindmøller

ENERGI: I dag indvies 91 nye havvindmøller under navnet Horns Rev II. Men V og K er uenige om fremtidig støtte til vindmøller.

Det er selskabet Dong Energy, der står bag parken, som kan levere strøm til mere end 200.000 husstande. Parken er den niende af sin slags i Danmark og således endnu et eksempel på Danmarks satsning på vindteknologien.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) er begejstret og påpeger, at parken ikke skal være den sidste af sin slags.

"Vi stopper ikke her. Over de næste fire år tredobler vi vores offshore-kapacitet. Det fortæller lidt om, hvor meget der sker på klima- og energiområdet."

Indvielsen af parken foregår dog ikke uden kritik. Overraskende nok kommer denne fra Venstre, der mener, at den offentlige støtte til vindenergi, kommer til at koste elkunderne dyrt.

Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt mener, at den eksisterende støtteordning til vindmøller i fremtiden derfor bør begrænses.

"Vi har givet støtte til vindmøller på land siden 1980. Derfor er det nødvendigt at se på en aftrapning af støtten."

Støtten finansieres gennem en tvungen særafgift, som betales netop af elkunderne. Dette sikrer energiselskaberne en minimumspris for den grønne strøm og bidrager til opførelse af flere vindmøller. Men prisen for elkunderne bliver flere milliarder kroner, og det er ifølge Lars Christian Lilleholt for meget.

Uenighed om støtte 
Denne udmelding kommer som en overraskelse for vindmølleindustrien såvel som regeringspartneren De Konservative.

"Det kan man vist godt kalde dårlig timing. Vi er i gang med at sikre, at andelen af vedvarende energi i Danmark bliver på 30 procent i 2020, og der er vindmøller vigtige," siger Per Ørum Jørgensen (K).

Det Radikale Venstres gruppeformand Margrethe Vestager er enig i kritikken af Venstres forslag.

"Da regeringen tiltrådte i 2001 gik udbygningen af Danmarks vindkraft stort set i stå. Med den energipolitiske aftale fra februar 2008 er der endelig begyndt at komme gang i opstillingen af vindmøller i Danmark igen."

Hun understreger, at en satsning på vedvarende energi er vejen frem, og vil gavne både økonomisk og miljømæssigt.

"Det kræver investeringer på den korte bane, men så vinder vi også på den lange bane," mener Margrethe Vestager.

Forrige artikel Retssag om Jæger-bog mørklægges Næste artikel Konservative skrotter burkaforbud