Forsvarsforlig på plads

FORLIG: For første gang nogensinde er SF med i et forsvarsforlig. Det brede forlig vækker glæde blandt partierne.

Forsvarsforliget, der blev forhandlet på plads i går, er et historisk bredt forlig, hvor Enhedslisten som det eneste parti står udenfor. SF er for første gang i partiets historie med i et forsvarsforlig.

SF jubler
Fra nu af skal regeringen og DF nå til enighed med SF, når der træffes beslutninger på forsvarområdet, og det vækker glæde i SF.

"Det er en kæmpe sejr for SF, det her," siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen (SF) i en pressemeddelelse.

Også partiets finansordfører, Ole Sohn, glæder sig over forliget.

"Særligt glæder jeg mig over at vi for første gang nogen sinde har fået en stram økonomistyring ind i forsvaret. Det er aldrig set før. Nu skal der gøres op med fråds og overforbrug i det danske forsvar," siger Ole Sohn i en pressemeddelelse.

Regeringen ser frem til samarbejdet
De Konservative fremhæver vigtigheden af, at der er indgået et politisk bredt forlig.

"Det betyder meget for de udsendte soldater, at ikke bare befolkningen, men også et massivt flertal i Folketinget, bakker op om forsvaret og soldaternes indsats," siger forsvarsordfører Helge Adam Møller (K).

Helge Adam Møller er begejstret for SF's deltagelse i forliget, og at SF har erkendt behovet for en aktiv dansk indenrigs- og sikkerhedspolitik.

Forsvarsminister Søren Gade (V) mener, at det brede forlig styrker opbakningen til de danske soldaters indsats.

"Politikerne kan være uenige om mange ting og også være uenige om missionen i Afghanistan. Men det er meget vigtigt med den størst mulige opbakning til de soldater, som tager ud for at udføre det arbejde, et politisk flertal står bag, og som de i nogle tilfælde betaler en høj pris for at udføre," siger Søren Gade ifølge Berlingske Tidende.

Forsvaret deler begejstringen
Også forsvaret selv er tilfredse med forliget. Forsvarschefen lægger især vægt på det brede forlig:

"Først og fremmest er det positivt, at der er tale om en historisk bred politisk aftale. Dernæst er det også positivt, at forliget følger anbefalingerne fra Forsvarskommissionen," siger forsvarschef Tim Sloth Jørgensen på Forsvarets hjemmeside.

Ekspert: Svære forhandlinger i vente
Midt i glædesrusen dukker dog også en smugle skepsis op. Chefen for Dansk Institut for Militære Studier, Mikkel Vedby Rasmussen, forudser endnu flere spørgsmål til ministeren i den kommende periode.

"Det bliver ikke nemmere at være Søren Gade de næste fem år. Med så bred en forligskreds vil SF i høj grad kunne kigge ham over skulderen og Socialdemokraterne har været ved forhandlingsbordet med en dyb skepis overfor forsvarets budgetter. Så hvis forsvarsministeren mener han har fået mange spørgsmål under disse forhandlinger, er det for intet at regne mod det der venter. Der vil komme langt flere spørgsmål og diskussioner når forligskredsen de kommende år skal diskutere blandt andet værnepligt og indkøb af nye kampfly," siger Mikkel Vedby Rasmussen til Berlingske.dk. 

Forrige artikel Dansk euro-skepsis vokser Næste artikel Ingen nyhed, at togene skal opgraderes i Italien Ingen nyhed, at togene skal opgraderes i Italien