S kræver klarhed om tvangshjemsendelser

HJEMSENDTE: Iraks udenrigsministerium har afvist at tage imod tvangshjemsendte. Nu kræver S en forklaring af integrationsministeren.

Irak vil ikke tage imod afviste asylansøgere, der er sendt tilbage til Irak med magt, understreger det irakiske udenrigsministerium nu.

Det får Socialdemokraternes integrationsordfører til at afkræve ministeren en forklaring:

"Nu må integrationsministeren udrede, hvad aftalen med Irak egentlig indeholder i forhold til de afviste asylsøgere," siger Henrik Dam Kristensen til DR Nyheder og fortsætter:

"Det skylder hun både den danske befolkning og de afviste irakere."

Ministeren: Vi har en aftale
Integrationsministeriet har over for dagbladet Politiken bekræftet, at ministeriet er bekendt med den nye udmelding fra det irakiske udenrigsministerium.

"Aftalerne fastslår, at hvorvidt borgere forlader eller vender tilbage til deres land er en grundlæggende menneskeret, og staten vil medvirke til frivillig, værdig, sikker og regelret tilbagevenden for de irakere, der lever udenfor Irak," hedder det i erklæringen fra det irakiske ministerium.

"Jeg har en aftale i hånden, som vi har indgået med Irak. Hvis der ikke stod tvang, var der jo ingen grund til at lave en aftale. De har altid kunnet rejse frivilligt hjem," siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) til Politiken.

Hun ønsker ikke på nuværende tidspunkt at forholde sig til, hvad regeringen vil gøre, hvis Irak siger nej til at tage imod de tvangshjemsendte irakere.

S: Ministeren må give en forklaring
Den udlægning formilder dog ikke Henrik Dam Kristensen, og han vil derfor nu stille et paragraf 20-spørgsmål til integrationsministeren for at opklare, hvad der er op og ned i sagen:

"Hun har ansvaret. Hun må forklare, hvad man kan og ikke kan med den aftale, der er indgået med Irak," slutter den socialdemokratiske integrationsordfører.

Forrige artikel VK til politiet: Grænsekontrol er jeres eget ansvar VK til politiet: Grænsekontrol er jeres eget ansvar Næste artikel Sohn bag stabil, lille forlagsforretning