Ministres kalendre mørklægges

AKTINDSIGT: Statsministeren fortalte på dagens pressemøde, at han vil lukke for offentlig adgang til ministerkalendre af hensyn til ministrenes privatliv.

Journalister skal ikke længere kunne snage i ministrenes kalendre. Det fortalte statsministeren på sit pressemøde tirsdag.

"Ser man min kalender fra i går, så kan man se, at jeg gik 18.15, fordi jeg skulle til skole-hjem samtale.

Det har jeg ikke noget i mod, at nogen får at vide, men der kunne jo være andre situationer, hvor mine børn befandt sig i en mere uheldig situation, hvor det ikke er hensigtsmæssigt, at det kommer frem.

Så skal ministerlivet kunne leves rent praktisk, så må kalenderen kunne udvikles med rent private ting med henblik på at føre et liv," sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

Bred politisk opbakning
Regeringen har allerede sikret opbakning fra Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF til forslaget, der konkret vil blive fremsat af justitsministeren. Ændringerne ventes at træde i kraft d. 1. juni.

Men selv om ændringerne altså begrænser muligheden for aktindsigt, understregede statsministeren, at pressen stadig får mulighed for at holde et vågent øje med ministrene:

"Borgerne har krav på, at følge med i, hvad en minister foretager sig. Derfor vil de nye regler betyde, at ministrene hver måned vil oplyse, hvor meget den enkelte minister har brugt på repræsentation, hvilke tjenesterejser, man har deltaget i, hvilke repræsentationsarrangementer - det kan være en pokalfinale i fodbold, en golftur eller en premiereforestilling - man har deltaget i."

EL: Hemmelige ministerkalendere er uacceptable
Hos Enhedslisten hersker der harme over tiltaget. Gruppeformand Per Clausen finder det helt uacceptabelt, at de øvrige politiske partier er blevet enige om, at ministerkalenderne fremover skal være hemmelige.

"Netop adgangen til ministrenes kalendere har været et vigtigt redskab til at skabe åbenhed omkring ministres måde at forvalte deres embede på. Denne mulighed fjerner regeringspartierne og de partier, der ønsker at komme i regering nu. Det lugter grimt," siger Per Clausen og fortsætter:

Han mener, at ministres ønske om at beskytte deres privatliv godt kan sikres uden et indgreb i offentlighedens mulighed for at kontrollere ministrene. 

"Sagen bliver endnu mere grotesk af, at denne ændring gennemføres umiddelbart inden offentlighedskommissionen kommer med sin beretning. Alle forslag om udvidet adgang for offentligheden er ellers blevet afvist med henvisning til, at vi skulle afvente denne rapport.

Når det drejer sig om at indskrænke offentlighedens adgang stiller sagen sig anderledes, så kan det ikke gå hurtigt nok," siger Per Clausen og fortsætter:

"Jeg synes, det er rystende, at Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre har medvirket til dette. Det lover ikke godt for åbenheden under en ny regering og understreger, at Enhedslistens rolle som vagthund heller ikke bliver overflødig under en ny regering."

,

Forrige artikel DF: Grundloven skal forbyde bander Næste artikel Lars Løkkes første grønne tale Lars Løkkes første grønne tale