Statsministeren: Tyrkiet ikke klar til EU

EU: Det Tyrkiet, som vi kender i dag, kan ikke optages i EU. Det slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast ved sit pressemøde.

"Processen med at optage Tyrkiet i EU vil vare en betydelig årrække frem. Det Tyrkiet, som vi kender i dag, kan ikke optages i EU. Det kræver et forandret Tyrkiet, og det er først, når min udløbsdato er kommet."

Det sagde statsministeren ved dagens pressemøde i Statsministeriet. 

Et flertal imod
Lars Løkke Rasmussens udmelding kommer på en dag, hvor Jyllands-Posten kunne afsløre, at danskernes modvilje mod at lukke Tyrkiet ind i EU aldrig har været større, siden optagelsesforhandlingerne begyndte i oktober 2005.

En ny måling fra analyseinstituttet Rambøll viser, at to ud af tre danskere ikke ønsker tyrkerne ind i det gode selskab. I slutningen af 2005 var kun godt hver anden imod. Ifølge EU-ekspert Marlene Wind, professor ved Københavns Universitet, har den voksende modstand to forklaringer.

"Dels har ingen danske politikere på det seneste forsvaret tyrkisk medlemskab, dels har hele værdikampen i kølvandet på Muhammed-krisen gjort folk mere opmærksomme på de potentielle problemer ved at få Tyrkiet med. Spørgsmålet om religion fylder mere i dag, og det har skubbet til tvivlen om, hvorvidt man nu også kan forene de forskellige religioner," siger hun til Jyllands-Posten.

Tyskland og Frankring imod
Det er ikke kun danskerne, der smækker døren i over for tyrkerne. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, fastslår i et fælles budskab, at Tyrkiet aldrig kan blive fuldgyldigt medlem af EU:

"Tyrkiet kan få et privilegeret partnerskab. Men Tyrkiet får ikke fuldt medlemskab af EU," sagde Angela Merkel efter et møde med Sarkozy i Berlin forud for EU-parlamentsvalget.

Tyrkiet skuffet over indstilling
I Tyrkiet er man ked af den negative indstilling. Europa-minister Egemen Bagis understreger dog, at det ikke er hans opgave at overbevise europæerne. Han har nemlig nok at se til i hjemlandet.

"Jeg skal overbevise omkring 70 mio. tyrkere om, at EU-medlemskab er en god ting," siger han.

Han afviser forslaget om et privilegeret partnerskab og påpeger, at alle lande, der hidtil har indledt forhandlinger, er endt med at komme ind.

,

Forrige artikel Ledigheden eksploderer - hvad skal vi gøre? Ledigheden eksploderer - hvad skal vi gøre? Næste artikel Regeringen: Skatterapport ændrer intet