Eksplosion i antallet af ledige

BOOM: Arbejdsløsheden er steget lige så meget i marts som i årets første to måneder tilsammen. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af ledige er vokset med 10.600 personer fra februar til marts. Resultatet er, at der nu er 82.100 arbejdsløse i Danmark mod 61.000 i december sidste år.

Dermed er ledigheden steget med 35 procent på blot tre måneder.

Chokerende
På grund af opsigelsesvarsler og særlige regler i forbindelse med massefyringer er det først nu, at de uddelte fyresedler slår igennem som ledige i opgørelsen.

"En stigning på over 10.000 fuldtidsledige må nærmest karakteriseres som choktal. Når ledigheden nu accelererer, skyldes det en forsinket effekt fra fyringsrunderne, der for alvor dukkede op lige før årsskiftet," siger seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank til Politiken.

Ledighed er uundgåelig
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener ikke, at der findes nogen mirakelkur mod den økonomiske krise og har hidtil afvist en større hjælpepakke for at få sparket økonomien i gang.

I stedet holder regeringen sig til en lang række drypvise initiativer for at holde ledigheden nede:

"Vi har været igennem nogle hårde måneder med mange varslede afskedigelser, og derfor havde vi frygtet, at stigningen i ledigheden ville tage til. Derfor har vi sat særdeles mange nye initiativer i søen, som vil virke med stigende styrke gennem resten af året," siger Claus Hjort Frederiksen i en meddelelse fra Finansministeriet og fortsætter:

"Ingen kender hverken længden eller dybden af den nuværende krise. Vi må være realistiske og erkende, at vi ikke kan undgå, at ledigheden stiger. Der findes ikke den skattenedsættelse eller offentlig udgiftspost, som kan modvirke faldet i den internationale efterspørgsel og få tyskerne, svenskerne eller amerikanerne til at købe flere danske varer."

Selv om det givetvis ikke er en trøst for de mange, der har mistet deres arbejde, er ledighedsprocenten på 2,9 stadig ganske lav set i en større historisk sammenhæng.

Forrige artikel Konservativ forvirring om Tyrkiet Konservativ forvirring om Tyrkiet Næste artikel SF og R klar med klimaudspil uden S SF og R klar med klimaudspil uden S