Uddannelse kan være vejen ud af kriminalitet

FÆNGSLER: Uddannelsestilbuddene skal være bedre i de danske fængsler, for det vil forbedre resocialiseringen, foreslår NGO. God idé, for behovet er der, mener ekspert.

Giv de indsatte en uddannelse for at forhindre tilbagefald til nye kriminalitet, mener Kate Maria Vinther fra foreningen Indsigt, der er en ikke-politisk organisation, der arbejder for at forbedre indsattes uddannelsesmuligheder. Og hun er klar med en model for, hvordan et fængsel kan indrettes, så uddannelse kan gå hånd i hånd med afsoning af straffen.

"Mit forslag er at lægge resocialiseringsarbejdet hos NGO'erne og de mange foreninger, der allerede arbejder i fængslerne i dag. Sikkerheden skal Kriminalforsorgen stå for, for det er de rigtig gode til og bruger allerede flest ressourcer på det i dag," siger hun.

Ifølge loven står Kriminalforsorgen for at gennemføre straffen, så der både tages hensyn til sikkerhed og til at hjælpe den indsatte til et liv uden kriminalitet. Og det er ikke tilfældet i dag, hvor Kriminalforsorgen prioriterer sikkerhed over resocialisering, mener Kate Maria Vinther.

Stor efterspørgsel på uddannelse
Og der er behov for uddannelse i fængslerne, mener Peter Koudahl, lektor på DPU - Danmarks Pædagoiske Universitetsskole. Han har undersøgt de indsattes efterspørgsel og muligheder for uddannelse. Og der er et udækket behov - især for de ressourcestærke.

"Indsatte med et rimeligt uddannelsesniveau har få muligheder for at lave noget, mens de sidder inde. De kan blive selvstuderende, men det er meget besværligt, fordi det er svært at holde kontakten udadtil, og mange vil være afhængige af internetadgang og computer," siger han.

"Mange faktorer spiller ind på, om man falder tilbage i kriminalitet efter afsoning, og uddannelse kan være en af dem. Men hvis man har en plettet straffeattest og en uddannelse, så står man alt andet lige bedre, end hvis man kun har en plettet straffeattest", siger Peter Koudahl.

Forrige artikel Forebyggelse kan blive Løkkes vindersag Næste artikel Forebyggelseskommissionen: Socialt udsatte lever kortere