Nyrup i spil som Barrosos efterfølger

EU: Poul Nyrup Rasmussen (S) nævnes som de europæiske socialdemokraters (PES) kandidat som formand for EU-Kommissionen. Nyrup er tavs.

"Will he or won't he: Poul Nyrup Rasmussen to head European Commission?"

Flere europæiske medier har i den seneste tid spekuleret i, hvorvidt Nyrup Rasmussen er ved at blive kørt i stilling til en position som Europa-Parlamentets socialistiske partis (PES) kandidat til posten som kommissionsformand.

Nyrup vil ikke kommentere på rygterne, men både partifællen Dan Jørgensen (S) og Margrete Auken (SF) fortæller Altinget.dk, at de støtter begejstret op omkring et eventuelt kandidatur.

Men udsigten til endnu en dansk Rasmussen på en international toppost er tågede: Både internt i PES og rundt i de europæiske hovedstæder er det så som så med støtten til Nyrup, og selve beslutningsprocessen er forstyrret af forsinkelserne i Lissabon-traktaten.

Stærke kræfter støtter Nyrup
Nyrup ønsker ikke selv at kommentere rygterne over for Altinget.dk, men henviser til et interview han gav til franske Le Monde d. 28/3. Et interview, hvor han vel at mærke glider let og elegant hen over spørgsmålet omkring sit eget kandidatur.

"Spørgsmålet er ikke, om jeg er interesseret eller ej, men at sikre, at PES træffer et enigt valg," sagde han således i den forbindelse.

Men mens Nyrup altså snakker med uld i mund, så er kollegaen i Europaparlamentet SF'eren Margrete Auken en smule mere meddelsom.

"Jeg ved, at der er stærke kræfter hos Socialdemokraterne, der gerne vil have ham, og vi har støttet det heftigt fra De Grønne," siger hun til Altinget.dk.

Nyrups partifælle i parlamentet, Dan Jørgensen nøjes med at glæde sig over spekulationerne:

"Det er klart, at der foregår forskellige forhandlingspil og det ene og det andet, men socialdemokraterne (PES) har ikke valgt nogen officiel kandidat endnu. Jeg synes, vi skal være stolte som danskere over, at Poul Nyrups navn er bragt i spil."

Men Nyrup skal ikke regne med støtte fra sine borgerlige landsmænd:

"Jeg vil gå den borgerlige vej i stedet," siger Bendt Bendtsen således.

Nyrup kan altså glæde sig over støtte fra det grønne parti i parlamentet, der offentligt har erklæret deres støtte til et evt. kandidatur.

Også Ségolène Royals efterfølger som leder af det franske socialistparti, Martine Aubry, støtter åbent Nyrup Rasmussen.

Intern strid
Men det er nu ikke, fordi den røde løber allerede er rullet ud.

Hans egen gruppeformand i PES, tyskeren Martin Schulz, støtter således af flere grunde ikke op om et eventuelt kandidatur. Én årsag er, at han nævnes som kommende formand for Parlamentet og derfor hypper sin egen hest i det store strategiske spil. En anden, at det personlige forhold mellem Schulz og Nyrup er "notoriously cold", som det hedder i European Voice.

Men Schulz er ikke den eneste socialdemokrat, der vender Nyrups spøgelseskandidatur ryggen.

Således har det socialdemokratiske trekløver Gordon Brown fra Storbritanien, Jose Socrates fra Portugal og den spanske José Luis Rodríguez Zapatero alle offentligt støttet den nuværende kommissionsformand, den borgerlige Manuel Barroso.

Hvem bestemmer
En ting er hvem der støtter Nyrup. En helt anden ting er, hvem der bestemmer navnet på den næste kommissionsformand.

Ifølge lederen af den uafhængige tænketank European Policy Centre, danskeren Hans Martens, er der en vis forvirring omkring proceduren denne gang.

Efter den oprindelige plan skulle Lissabon-traktaten være vedtaget og ratificeret inden parlamentsvalget d. 7. juni. Men irernes nej til Lissabon-traktaten har udskudt hele ratifikationsprocessen, og Nice-traktaten vil således officielt være gældende.

I henhold til Nice-traktaten er det Ministerrådet, der umiddelbart efter parlamentsvalget på god NATO-maner har forhandlet sig frem til en kommissionsformand, der så efterfølgende skulle godkendes af Europa-Parlamentet. Men i Lissabon-traktaten indlemmes parlamentet som en aktiv deltager i valget af formand.

Skulle flertallet efter parlamentesvalget tippe til venstre - som nogle indikatorer tyder på - vil de nye regler i Lissabon-traktaten således gavne Nyrups chancer.

Forvirringen bliver ikke mindre af, at udnævnelsen af kommissionsformanden indgår i en større politisk studehandel, hvor også posterne som formand for Parlamentet, posten som EU's "udenrigsminister" og den nye post som EU's præsident indgår.

Det store puslespil
Der er altså uoverskueligt mange brikker, der skal falde på plads, før Nyrup vil kunne overtage Barrosos plads, både internt og eksternt.

Vurderinger af Nyrups chancer er da også noget lunkne.

"Jeg tror ikke, hans chancer er særlig gode, fordi jeg tror, der er ved at blive lavet nogen lokumsaftale om at beholde Barroso," siger Margrete Auken og tilføjer, at hun tvivler på, hvorvidt Poul Nyrup Rasmussen overhovedet overvejer at kandidere.

Heller ikke den nuværende danske landbrugskommissær giver meget for rygterne:

"Det har jeg ikke hørt. Han figurerer slet ikke som kandidat," siger Mariann Fischer Boel, der altså er en del af Barrosos nuværende kommission.

Manuel Barroso har tilkendegivet, at han gerne tager en tørn mere. Han er dermed den eneste officielle kandidat inden parlamentsvalget i juni. Og Hans Martens ser ham da også som det mest sandsynlige valg:

"Jeg vil nok sætte de højeste odds på Barroso lige nu. Men jeg føler mig ikke sikker på det."

Forrige artikel Uddannelses-aktører: Fogh avlede kontrol og mistillid Uddannelses-aktører: Fogh avlede kontrol og mistillid Næste artikel Henrik Qvortrup alvorligt kvæstet