Snit af alle meningsmålinger: Nyt flertal

MENINGSMÅLINGER: Der er nyt flertal i Altinget.dks månedlige snit af alle målinger. Men kun fordi EL lige akkurat får tre mandater.

89 mandater til oppositionen (S+SF+R+EL) er der i Altinget.dks februar-snit af alle meningsmålinger - og hér er de fire nordatlantiske mandater ikke medregnet. Dermed er der udsigt - som det står lige nu - til en ny regering under Helle Thorning-Schmidts ledelse, hvis der skulle blive udskrevet valg.

Det fremgår af det kvalitetsvejede gennemsnit, som professor, valgstatistiker Søren Risbjerg Thomsen, Aarhus Universitet, hver måned offentliggør og kommenterer på netavisen Altinget | Christiansborg.

"Enhedslisten er med 1,9 pct. i februar-snittet under spærregrænsen på 2 pct. Dét, som formentlig kan redde EL, er chancen for at erobre et kredsmandat i København, men partiet skal ikke tabe ret meget mere, før det er helt uden mandatchancer," konstaterer Søren Risbjerg Thomsen.

SF stærkt frem
S står i forhold til sidste valg med uændrede 45 mandater, men SF står til en stærk fremgang fra 23 til 35 mandater.

Samtidig står R til en tilbagegang i forhold til sidste valg fra 9 til 6, mens EL har tilbagegang fra 4 til 3 mandater.

DF står til de uændrede 25 mandater, mens K står til en fremgang fra 18 til 20 mod en tilbagegang for V fra 46 til 41 mandater.

"Hvis det lykkes EL at få adgang til mandaterne ved hjælp af et kredsmandat i København, står oppositionen til en fremgang til 89 mandater, mens VKO kun får 86. Hvis EL derimod ikke kommer ind, vil balancen tippe over til fordel for VKO," konkluderer Altinget.dks valgforsker.

Og så er der ikke sagt et ord om de to færøske og de to grønlandske mandater i Folketinget, der dog ofte fordeler sig med to mandater til hver dansk blok. Opløbet er tæt.

Forrige artikel Artikler fra Altinget sætter gang i spørgelysten Næste artikel Skattereformen – et overblik Skattereformen – et overblik